Zpět do práce ve 4 letech dítěte. Má zaměstnavatel povinnost mi místo držet?

17. kvě 2023

Dobrý den, moc prosím o radu 🙏 jsem na RD, a podepsala jsem v práci papír, že se vrátím, jak bude mít dítě 3 roky. Ovšem vzhledem k tristni situaci ve školkách a vůbec....možná bych zůstala (musela zůstat) doma do 4 let věku dítěte ... Má zaměstnavatel povinnost mi místo držet? Může mi ho držet? Můžu změnit ten podepsaný papír o tom, kdy nastoupim zpět? Můžu to nejak řešit? 🙏
Dítě má teprve 7m, takže času dost, ale právě - řešit radši už dříve nebo rok předem třeba?
Jedná se o školství - jsem učitelka v ZUŠ, smlouva na neuricto, plný úvazek.
Moc děkuji ❤️🙏

jaja01k
17. kvě 2023

Na rodičovské dovolené můžeš být nejdéle do 3 let věku dítěte. Potom si můžeš zažádat o neplacené volno, zaměstnavatel nemá povinnost ti vyhovět.

xnikax1
17. kvě 2023

Přesně jak píše
@jaja01k 🙂

autor
17. kvě 2023

@jaja01k aha 😳 takže je to o tom, jestli mi ředitel bude do těch 4 let držet místo, chápu to, že?

hezz17
17. kvě 2023

Off topic otazka- v zus je hlavne odpo vyuka, ze? Jak budes kombinovat se skolkou? 🧐

autor
17. kvě 2023

@jaja01k ještě k tomu - neplacené volno, ale trvající smlouva?

autor
17. kvě 2023

@hezz17 těžko 🤘😂

hezz17
17. kvě 2023

Porad na dobrovuli zamestnavatele

laxesis
17. kvě 2023

Máš nárok na 3 roky RD, příspěvek můžeš pobírat roky 4. Ale ten 4 rok už ti nikdo místo držet nemusí, to už je jen na dobrotě a ochotě zaměstnavatele, jestli ti dá nepl.volno. Nemusí.

autor
17. kvě 2023

@hezz17 odpovim lépe - zkrácený úvazek, plus doufám v pomoc babičky třeba jeden den, nebo sousedka vyzvedne děti se svým zároveň (a přidá mi aspoň 45 minu na další vyučovací hodinu), plus děti se mnou v ZUŠ, budou chodit na nástroj/výtvarku/dramatak

autor
17. kvě 2023

@laxesis děkuju

ada22
17. kvě 2023

Kamarádka to měla zařízené, že pak měla částečný úvazek a vykryly ji to babičky. Jinak se školkou je to jak na houpačce. Starší vzali až ve čtyřech u mladší o čtyři roky přibírali i během roku. Jo taky je třeba vzít v potaz, že první rok školky je hodně dětí velmi často nemocnych

autor
17. kvě 2023

@ada22 počítám s tím, že už se na plný xx let nevrátím... Babi je jedna a hodina cesty...takže složitější, spíš tak jeden den počítám...
Školku chápu, může se to změnit, ale tady u nás je malá školka na vesnici ...
Ale taky začínám uvažovat, že bych ráda byla s dětmi až do 4... I když vím, že je to velký luxus

j.a.n.i
17. kvě 2023

No, upřímně nejak nechapu, proc bys musela zustat s ditetem do 4 let, když ti stejne pracovni dobu skolka nekryje, tak je uplne fuk, zda do ni chodit bude nebo nebude. A jinak tedy, pokud ti zameatnavatel neplacené volno odmitne, takusos ukončit pracovni pomer, pokud nebudes chtit ve 3 letech nastoupit.

eviicka
17. kvě 2023

Jsem ze školství a po prvním dítěti mi vyhověli. Měla jsem neplacené volno do 4 let, nakonec jsem využila jen částečně a v té době nastoupila na další mateřskou. Výhoda byla, že mi nárok na mateřskou zůstal. Jediné co mi vzali bylo, že mě odvolali z vedoucí funkce (pry standartní postup, protože mi pak byla opět několikrát nabídnuta).

Dítě máš ještě maličké, tak uvidíš, třeba se půjde dohodnout na nějakém miniúvazku, hodně záleží jaké máte vztahy.

eviicka
17. kvě 2023

@j.a.n.i učitelce v ZUŠ školka pracovní dobu částečně pokryje + čas na přípravy, já to chápu. Učila jsem miniúvazek s tříletým dítětem, které nebylo ve školce (hlídání opravdu jen v čase výuky) a bylo to dost náročné, naštěstí to trvalo jen měsíc a při nemocech.

j.a.n.i
17. kvě 2023

@eviicka No, jak která školka, naše končící v 15:45 celkem těžko. Ale i tak to při půlúvazku není, že by musela zůstat doma. Ano, je to náročnější, ale ne nerealizovatelné.

marselina
17. kvě 2023

I já podepsala papír v práci ma 3roky. Rodicak mam na 4.
Před třetím rokem dítěte budu dávat v práci zadost o prodloužení na 4ty rok. Takto se to u nás delava, pan ředitel zatím vždy podepsal.

autor
17. kvě 2023

Děkuju holky 🙏
Ještě mě napadlo, že bych ve 3 letech nastoupila na 1 den (babička by snad hlídala) a tím bych splnila nástup jak bylo napsáno....a za rok větší úvazek, jestli by to šlo ...
A školka pokryje pracovní dobu částečně.... V naší ZUŠ že uci třeba i ve školce, tzn i v 10/11 dopoledne - pak se konci dříve odpo, některé hodiny můžou začínat 12:15 třeba (prvnacci konci brzo a můžou rovnou po obědě na nástroj, učíme na pobočkách v ZŠ) - musí se sejít žáci a možnosti a nebude to jednoduché, ale nějak to jít musí 😊