Dobrý den, moc prosím o radu 🙏 jsem na RD, a podepsala jsem v práci papír, že se vrátím, jak bude mít dítě 3 roky. Ovšem vzhledem k tristni situaci ve školkách a vůbec....možná bych zůstala (musela zůstat) doma do 4 let věku dítěte ... Má zaměstnavatel povinnost mi místo držet? Může mi ho držet? Můžu změnit ten podepsaný papír o tom, kdy nastoupim zpět? Můžu to nejak řešit? 🙏
Dítě má teprve 7m, takže času dost, ale právě - řešit radši už dříve nebo rok předem třeba?
Jedná se o školství - jsem učitelka v ZUŠ, smlouva na neuricto, plný úvazek.
Moc děkuji ❤️🙏
@jaja01k aha 😳 takže je to o tom, jestli mi ředitel bude do těch 4 let držet místo, chápu to, že?
Off topic otazka- v zus je hlavne odpo vyuka, ze? Jak budes kombinovat se skolkou? 🧐
@jaja01k ještě k tomu - neplacené volno, ale trvající smlouva?
@hezz17 těžko 🤘😂
Porad na dobrovuli zamestnavatele
Máš nárok na 3 roky RD, příspěvek můžeš pobírat roky 4. Ale ten 4 rok už ti nikdo místo držet nemusí, to už je jen na dobrotě a ochotě zaměstnavatele, jestli ti dá nepl.volno. Nemusí.
@hezz17 odpovim lépe - zkrácený úvazek, plus doufám v pomoc babičky třeba jeden den, nebo sousedka vyzvedne děti se svým zároveň (a přidá mi aspoň 45 minu na další vyučovací hodinu), plus děti se mnou v ZUŠ, budou chodit na nástroj/výtvarku/dramatak
@laxesis děkuju
Kamarádka to měla zařízené, že pak měla částečný úvazek a vykryly ji to babičky. Jinak se školkou je to jak na houpačce. Starší vzali až ve čtyřech u mladší o čtyři roky přibírali i během roku. Jo taky je třeba vzít v potaz, že první rok školky je hodně dětí velmi často nemocnych
@ada22 počítám s tím, že už se na plný xx let nevrátím... Babi je jedna a hodina cesty...takže složitější, spíš tak jeden den počítám...
Školku chápu, může se to změnit, ale tady u nás je malá školka na vesnici ...
Ale taky začínám uvažovat, že bych ráda byla s dětmi až do 4... I když vím, že je to velký luxus
No, upřímně nejak nechapu, proc bys musela zustat s ditetem do 4 let, když ti stejne pracovni dobu skolka nekryje, tak je uplne fuk, zda do ni chodit bude nebo nebude. A jinak tedy, pokud ti zameatnavatel neplacené volno odmitne, takusos ukončit pracovni pomer, pokud nebudes chtit ve 3 letech nastoupit.
Jsem ze školství a po prvním dítěti mi vyhověli. Měla jsem neplacené volno do 4 let, nakonec jsem využila jen částečně a v té době nastoupila na další mateřskou. Výhoda byla, že mi nárok na mateřskou zůstal. Jediné co mi vzali bylo, že mě odvolali z vedoucí funkce (pry standartní postup, protože mi pak byla opět několikrát nabídnuta).
Dítě máš ještě maličké, tak uvidíš, třeba se půjde dohodnout na nějakém miniúvazku, hodně záleží jaké máte vztahy.
I já podepsala papír v práci ma 3roky. Rodicak mam na 4.
Před třetím rokem dítěte budu dávat v práci zadost o prodloužení na 4ty rok. Takto se to u nás delava, pan ředitel zatím vždy podepsal.
Děkuju holky 🙏
Ještě mě napadlo, že bych ve 3 letech nastoupila na 1 den (babička by snad hlídala) a tím bych splnila nástup jak bylo napsáno....a za rok větší úvazek, jestli by to šlo ...
A školka pokryje pracovní dobu částečně.... V naší ZUŠ že uci třeba i ve školce, tzn i v 10/11 dopoledne - pak se konci dříve odpo, některé hodiny můžou začínat 12:15 třeba (prvnacci konci brzo a můžou rovnou po obědě na nástroj, učíme na pobočkách v ZŠ) - musí se sejít žáci a možnosti a nebude to jednoduché, ale nějak to jít musí 😊
Na rodičovské dovolené můžeš být nejdéle do 3 let věku dítěte. Potom si můžeš zažádat o neplacené volno, zaměstnavatel nemá povinnost ti vyhovět.