Zpět do práce po RD. Mám na něco právně nárok?

12. črc 2022

Ahoj ženy, vy jste tu světaznalé tak mi možná dokážete poradit ohledně zpětnástupu do práce. V roce 2014 jsem nastoupila do práce, klasika fabrika, 3 směny. Pro zhoršení zdravotního stavu asi o 3 roky později (silné migrény pro práci v noci) jsem chtěla skončit, ale bylo mi řečeno že když si seženu papír od lékaře že nedoporučuje práci v noci kvůli migrénám najdou mi jinou pozici (ten jsem sehnala a byla mi umožněna práce na ranní a odpolední). Tady je asi kámen úrazu protože k úpravě smlouvy nedošlo, bylo to jak se říká "na hubu" i když papír od lékaře tam mají stále a není problém si ho opatřit znovu. Do práce bych měla nastoupit v prosinci - 3 roky na rodičáku (smlouha na neurčito), a tak se ptám, mám právně na něco nárok? Stejné směny, případně úpravu směn? A co prosím přesně právně znamená "pečující o dítě do 15 let věku"? Děkuji.

uzivatelkapetra
13. črc 2022

Nevím jestli nekecám, ale do třetích narozenin dítěte by ti měli možná držet místo, ze kterého si odešla. Po třetích narozeninách pozice podle smlouvy, což může být cokoliv. Tak připomeň, žes měla od závodního lékaře omezení na noční směny a oni si to budou moct snadno zjistit.

hani_na
13. črc 2022

Mě napadá - před nástupem budeš muset na lékařskou prohlídkuk závodními lékaři, pokud doneseš papír od doktora, měl by pak posudek znít, že se nedoporučují noční směny a to je pro zaměstnavatele závazné.

autor
13. črc 2022

@uzivatelkapetra přesně takhle to je dle zákoníku práce (něco už jsem pročetla), připomenout se mám v plánu, teď jen si nejsem jistá jestli mi musí vyhovět, jelikož smlouvu upravenou nemám.
@hani_na děkuji, mám to v plánu i když nevím jestli mi to bude něco platné, protože bych o půl hodiny potřebovala upravit ranní směnu kvůli vození do a ze školky a to už zaměstnavatel povinen asi není.

anetka1701
13. črc 2022

Vzhledem k tomu, že ti už jednou upravili směnu, nemyslím si že by to byl problém. Určitě se dohodni se závodním lékařem aby ti to do posudku napsal také.

Situace na trhu práce je pro zaměstnavatele teď fakt hustá. Věřím tomu, že pokud budeš při jednání slušná a příjemná, vyjdou ti vstříc - už jen proto, že sehnat kvalitní pracovníky prostě je problém. No a pokud ti vstříc nevyjdou, práce je opravdu víc než dost 🙂

"Pečující osoba do 15ti let věku" - tam je to tak, že pokud máš v péči dítě do 15ti let věku, zaměstnavatel je povinen ti upravit (zkrátit) pracovní dobu. Bohužel je tam klauzule "Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody" a za to se může schovat cokoliv... U holky v kanceláři to asi jde v pohodě, u pracovníka ve výrobě si nejsem úplně jistá... Záleží na náplni práce.

Držím palce, zkus to řešit dostatečně dopředu a fakt v klidu a ono to půjde...

autor
13. črc 2022

@anetka1701 uvidíme jak to dopadne, každopádně když mi prvně upravili směnu byla situace úplně jiná než je teď (dříve se přidávali pěkné peníze, jelo se skoro nonstop, svátky, přesčasy..) teď jsou věčně pátky i svátky doma, peníze přidali úplné minimum (asi 2%), propouštění zaměstnanců (automobilka), ale i přes to všechno bych se chtěla vrátit (pokud mi vyjdou vstříc) znám lidi, veškerou práci tam (nebyl problém abych byla tam kde mě zrovna potřebovali), ale pokud mi nevyjdou vstříc musím s nimi tedy rozvázat pracovní poměr nebo se můžu nějak bránit? Chci to začít řešit už teď s dostatečným předstihem. Pečující o dítě do 15 let věku - to znamená tedy nemocné dítě (mentálně, fyzicky), nebo samoživitelka? Já právě nechápu ten pojem, protože to by přece byla každá maminka 🤔

anetka1701
13. črc 2022

Ano, je to každá maminka 🙂 A každá maminka "má právo" na úpravu směny - jen prostě ne každá firma to umožní a ne každá maminka chce pracovat na zkrácený úvazek...

Požadavek na úpravu pošli písemně a požádej i o písemné zamítnutí (pokud zamítnou). Už to nedělej jen ústní dohodou... Pokud ti nevyjdou vstříc kvůli tomu, že jim v tomu brání "vážné provozní důvody", můžeš se dohadovat, ale asi to nebude mít smysl...

Jestli můžu něco poradit... Poslední dobou se setkávám s tím, že maminky po rodičáku jsou nepříjemné... O svých požadavkách na mě křičí dřív, než se za nima zavřou dveře, domáhají se hodně škaredě "svých práv" a já pak nemám vůbec chuť to s nima řešit, protože ten způsob komunikace je fakt šílenej... Pokud budeš v pohodě, půjde to snadněji než tam naběhnout a "vědět na co mám nárok a taky to získat"....

autor
13. črc 2022

@anetka1701 nemám v plánu tam naběhnout a být nijak nepříjemná, to nemám v povaze 😉 nadruhou stranu potřebuji vědět i svá práva abych měla případně čím argumentovat. Když jsem otěhotněla bylo mi v práci řečeno ať jdu okamžitě na nemocenskou protože těhotné ženy tam pracovat nesmí, takže hned po pozitivním testu a utz pro potvrzení (vymodlené těhotenství) jsem si vydobyla neschopenku.. dnes vím že na to neměli právo a pokud by mi nenašli jinou práci vhodnou pro těhotné, museli by mě nechat za 100% platu doma. Měli to tam tak všechny těhotné, ale ani jedna se nepídila po dalších informacích, prostě jim věřili.

anetka1701
13. črc 2022

Ono to s tím zůstat doma za 100% platu není tak snadné... jediné co těhotná nesmí je tahat tezke a pracovat v noci... Cokoliv dalšího nebývá problém pro lékaře-osobně jsem řešila nedávno, až jsem se divila co nám závodní lékař řekl, že je pro těhotnou v pohodě 🙂

drep
13. črc 2022

Já si dovolím poznámku lékaře PLS. Pokud máš migrény a nemůžeš pracovat v noci, tak jsi zdravotně nezpůsobilá pro třísměnný provoz. Tedy není podle zákona správně napsat, že jsi způsobilá ale bez nočních. Jako lékař bych kontaktovala zaměstnavatele, že práce v noci ne-e a pak je ale na libovůli zaměstnavatele, jestli ti dá novou kategorizaci na dvousměnný nebo jestli tě odmítne pro zdravotní nezpůsobilost. Pokud je s tím svolný, tak ale musíš mít smlouvu na dvousměnný a nemá šanci tě nutit do nočních.

autor
13. črc 2022

@anetka1701 nene tam se opravdu v těhotenství pracovat nesmí (chemikálie, lepidla, prach), tahání celkem těžkých dílů do aut a není možnost se tomu na hale vyhnout, pouze v kancelářích.
@drep jasně proto píšu, že jsem si to nejspíš podělala tím, že to bylo usmlouváno jak se říká "na hubu" a k předělání pracovní smlouvy nedošlo a když mi to předtím umožnil neznamená že musí i teď 🤦‍♀️ jen nevím jestli se můžu nějak bránit nebo to musím vzít tak jak to je..
Jen na okraj nechci dělat žádné zle, nemam to v povaze, jen jako zaměstnavatel se taky nechová k zaměstnancům fér (těhotné posílá na nemocenskou, pracovní úrazy neexistují jelikož v případě nahlášení vyhrožuje výpovědí nebo ztížení práce a mohla bych pokračovat) takže bych raději měla v záloze nějaké argumenty. Samozřejmě když to nepůjde tak to nepůjde a nebudu to zbytečně lámat přes koleno, jen nechci být ta další co jim vše odkýve a podepíše výpověď 🤷‍♀️

drep
13. črc 2022

No, já jsem takový plskář začátecník, ale pokud jsi zdravotně nezpůsobilá k noční práci a jsi přijatá do třísměnného provozu, tak to s tebou může ukončit na základě zdravotní nezpůsobilosti, se obávám. Možná by poradila @jijulka ta má víc zkušeností. Já vím, že to řešíme na fóru praktiků a že to zdůrazňují ti, co pls opravdu umí, že pokud přijde pacient a je způsobilý jen s podmínkou, tak to musí být podmínka slučitelná s výkonem práce a musí ji zaměstnavatel explicitně odsouhlasit…

jijulka
13. črc 2022

nečtu diskuzi.
Pokud mas na zadosti trismenny provoz s nocni praci a k tomu nemoc, která nocni praci vylucuje, pak jsi zdravotně nezpusobila. (tzn na mimořádné prohlidce bude závěr pozbyla zdrav způsobilost z duvodu obecne nemoci ) bude to závěr na tu danou pozici. Pak záleží jak se k tomu zamestnavatel postaví, bud ti daji novou smlouvu a pozici, kterou muzes delat nebo ti daji výpověď.