Znovu těhotná a končí jí RD, rizikové zaměstnání

sinorina
12. čer 2015

Ahoj holky, třeba některá poradíte.
Kamarádce končí v srpnu RD na druhé dítě a teď zjistila, že je těhu. Od září by měla nastoupit do práce, ale pracuje jako zdrav. sestra na LDN. Což asi nepřipadá v úvahu.
Jak by měla postupovat? Může hned nastoupit na neschopenku a kde to má hlásit? Z čeho by jí tu PN vypočítali? Pracovní smlouvu má na dobu neurčitou, ale bojí se, že když oznámí další těhu tak ji propustí. Předpokládaný TP má 17.3.2016
díky

xpila
12. čer 2015

@sinorina Jako těhotnou ji propustit nemůžou, takže se nemusí bát. Na PN může nastoupit dnem nástupu do práce, nicméně ať nejdříve požádá zaměstnavatele o přeřazení na jinou pozici (třeba do kanceláře). Neschopenka nevhodnou práci neřeší.

veeeraf
12. čer 2015

a co dovolená? Má ještě nějakou? Může jí začít čerpat po ukončení RD a pak nastoupit na neschopenku. Já bych šla rovnou na neschopenku, aspoň nebude muset řešit ihned školku, nemoc dítěte, hlídání atd. Propustit jí nemůžou

zuzajda20
15. čer 2015

Já měla nastoupit do práce 13.4. a malá měla 11.4. 3 roky a týden předtím jsem zjistila, že jsem těhotná a protože v práci pro mě neměli místo a hrozila mi výpověď, tak jsem 9.4. nastoupila na nemocenskou, ta se první 3 dny neplatí, pak platil zaměstnavatel a počítal to z nějaké předpokládané mzdy, kterou bych teď měla a zbytek platí sociálka a počítá z příjmů, který jsem měla před první mateřskou a z toho stejného se mi pak bude počítat i mateřská. Nechala jsem si u dr. napsat papíry na nemocenskou a nahlásila jsem to pouze v práci a ostatní už zařídili. Vyhodit tě nemůžou, protože jste těhotná a na ty platí ochranná lhůta

papaja173
7. srp 2015

Ahoj holky, omlouvám se, že vstupuji do diskuze s vlastní otázkou, ale nechci zakládat další. Skončila mi RD a první týden pracuji (Úvazek mám na dobu neurčitou). Chceme druhé mimčo a zajímá mě jak to je s mateřskou. Budu na ni mít nárok, i když neodpracuji 12 měsíců nebo půjdu rovnou na rodičovskou. Případně kdybych šla na nemocenskou, ovlivní to nějak výši mateřské? Z toho co píše zuzajda chápu, že na mateřskou nárok mám, ale jistota je kulomet 🙂 Děkuji za info

xpila
7. srp 2015

@papaja173 To jsi nastoupil do své původní práce, tzn., že ti pracovní poměr trval i po dobu RD? Pokud ano, tak na mateřská máš nárok. A stačí splnit 270 dní nemocenského pojištění (mít "odpracováno"), abys měla nárok na mateřskou. Nemocenská výši mateřské neovlivní.

papaja173
7. srp 2015

Ano vrátila jsem se do původní práce. Někde jsem četla, že těch 270dní nemocenského pojištění musí být za poslední 2 roky. RD jsem měla na 3 roky a tak jsem nevěděla jak to je. Děkuji moc za odpověď

xpila
7. srp 2015

@papaja173 Ono je hlavní, že jsi stále zaměstnaná, takže na druhou mateřskou máš nárok bez problémů.

broucek2
7. srp 2015

a co si mateřskou o rok prodloužit? Tak to řeší kolegyně, ale je blbé, že se nedostávají žádné peníze. Ona to naštěstí řešit nemusí, protože její manžel vydělává dost, aby je uživil.

xpila
7. srp 2015

@broucek2 Mateřská trvá 28 týdnů, takže ta opravdu prodloužit nejde. A pokud máš na mysli rodičovskou dovolenou, tak ta je max. do 3 let.