Změna smlouvy, abych měla nárok na MD

aknurim
23. kvě 2016

Zdravím holky, od 3/16 jsem těhotná, v 4/16 my byla prodloužena smlouva na dobu určitou (na rok) a zjistila jsme těhotenství. S manželem bychom chtěli dvě děti za sebou a v práci se zkouším domluvit, zda by mi šéfová opravila smlouvu na dubu neurčitou abych u druhého dítěte měla také nárok na MD. Máte s tím některá zkušenost? Moc si vážím toho že mi to chce napsat, ale zároveň se chce pojistit aby mi nemusela nic platit na víc a tak navrhla že bychom rovnou napsali i ukončení pracovního poměru dohodou, kdybych náhodou neotěhotněla podruhé, tak aby mi nemusela nic platit. Máte s tím nějak zkušenosti jak by to šlo ošetřit? Smlouva by byla na dobu neurčitou ale netušíme jak vymyslet to ukončení ohledně datumů atd. neboť netuším jak nám půjde druhé mimčo a představuji si že pak délku RD budu upravovat dle toho jak otěhotním. Jde to?

mysonek
23. kvě 2016

A co doba určitá na 3 roky? To by nešlo? To bys mohla stihnout i to druhé dítko.

aknurim
autor
23. kvě 2016

To mi přijde dost krkolomné zda bych to zvládala. Také jsem nad tím už přemýšlela, ale asi to chci mít pěkně v klidu pomalu bez stresu 🙂

jamia
23. kvě 2016

Podle mě to není problém, prostě dohodou ukončíte pracovní poměr k datu X a uzavřete novou smlouvu od X+1. Domyslela ale šéfová, že ti bude muset držet místo i po druhé RD, nebo tě vyplatit? Tomu se asi nevyhnete, leda byste, jak radí mysonek, uzavřely smlouvu na dobu určitou na delší období. No a když neotěhotníš, tak se aspoň budeš mít kam vrátit.

tulikiss
23. kvě 2016

@jamia proc by ji musela vyplatit, vzdyt pise ze to chteji vyresit podepsanim dohody o ukonceni prac. pomeru.

@aknurim pokud to dobre chapu tak jde vpodstate o podvod jak ze statu vylakat prachy na ktere v teto situaci nemate narok. no radsi nebudu psat svuj nazor, ale pozor co pisete na internetu, on zas tak anonimni neni jak si clovek mysli.

jamia
23. kvě 2016

@tulikiss No jo, máš pravdu, dnes mám oko z kašparovy krávy. Tak to mi tuplem přijde jako zbytečně komplikovaný způsob.

aknurim
autor
23. kvě 2016

Mě osobně přijde nespravedlivé že pracuji např. 10 let, řádně platím daně, soc., zdravotní, daně a pak jenom kvůli tomu že se zaměstnavatel chrání, nedá mi rovnou smlouvu na dobu neurčitou a kvůli tom bych neměla mít nárok pak na MD....když jsou rodiny kde rodiče nikdy nepracovali a jen pobírají dávky?

tulikiss
23. kvě 2016

@aknurim to je sice hezke, ale pokud nekoho kritizujete ze pobira davky tak se podivejte jak je pobira, legalne. nebudu polemizovat o tom jak je system nastaveny, ale pobiraji to na co maji narok. vy se tu snazite, ale o nelegalni zpusob ziskani penez. a prominte, ale jeste to tady resite verejne. aby jste se za cas nedivila, ze vraceni neopravnene ziskanych penez bude vas nejmensi problem.

andreaandrejka
23. kvě 2016

@aknurim Nespravedlivé to je, ale je to bohužel tak, zákon to umožnuje tak co?
Ty tady přemýšlíš nad tím, jak sepsat smlouvu abys měla nárok na mateřskou a ostatním se divíš.

aknurim
autor
23. kvě 2016

Máte pravdu, to neříkám, ale pokud pracuji v tomto systému x let, odvádím vše jak stát chce a někteří dostávají dávky za nic, to vám nevadí? Stejně jako s porodným ☹ l

vineta
23. kvě 2016

@aknurim No ono jde o to, že když budeš splňovat podmínky, dostaneš dávky taky. Zatímco ty se snažíš obejít systém, aby ti vznikl nárok.. Jako chápu, ale tak se tu aspoň nepouštěj do takový laciný srovnávačky.
K dotazu- smlouvu na delší dobu určitou. Jinak spoléhat na nějaké ukončení dohodou - to by byla zaměstnavatelka dobrej blázen. Ujednání o možnosti výpovědi nad rámec zákoníku práce by byla zřejmě neplatná, navíc bych tedy nepodepisovala něco, z čeho bude ten hlavní záměr- druhý těhotenství a nárok na MD- přímo tryskat.

aknurim
autor
23. kvě 2016

Tak už není holky stejně co řešit. Zaměstnavatel to odpískal, tak teď vůbec netuším na co je pak nárok. Když budu mít nyní rodičák na tři roky, znovu otěhotním tak na mateřskou nebudu mít tedy nárok a budu pobírat alespoň něco? Rovnou třeba další rodičák? Nebo jste byli v podobné situaci a šli např. na nějakou dobu do práce?

tulikiss
23. kvě 2016

@aknurim kdyz neni narok na materskou tak po porodu se bere rovnou rodicak

zuzineckah
24. kvě 2016

@aknurim myslím, že je pod úroveň inteligentního člověka srovnávat se s lidmi, kteří pobírají nějaké dávky jen proto, že víc nedovedou... Chápu, že tě to namíchne, ale řešit to dál tímhle způsobem je opravdu přes čáru.
Z pozice zaměstnavatele ti můžu říct, že bych ti taky takovou smlouvu nedala. Ale kdybych věděla, že si poctivá a pečlivá (o čem nepochybuji) vyšla bych ti ráda vstříc tím, že bych ti umožnila pracovat při RD třeba na dohodu z domu, aby sis přilepšila (pokud by to charakter práce dovoloval). Vždycky se dá najít řešení, někdy není ideální, ale aspoň kompromis.