Zdravím a obracím se na vás s dotazem.
Máte někdo osobní zkušenost se změnou místa pobytu na neschopence během prvních 14 dnů PN?
Jde o to, že potřebuju nutně zařídit nějaké věci na jiném místě a přemýšlím, že bych si tam změnila na několik dnů pobyt... Bude s tím mít lékař hodně papírování?
A jak je to s tím, že se to musí oznámit zaměstnavateli?
Děkuji za odpověď....
já jsem si měnila místo pobytu na neschopence asi po 5ti dnech a uplně v pohodě mi to doktorka napsala.není v tom problém jen to nahlásí na úřad s ostatníma neschopenkama 🙂
@allien12 "řeší" to i socka, protože ta pracovní neschopnosti samozřejmě i během těch prvních 14 dní eviduje (a i během těch prvních 14 dní dní, kdy ještě nemocný pobírá náhradu mzdy, může socka kontrolovat dodržování léčebného režimu).
Lékaři mají ze zákona povinnost hlásit veškeré pracovní neschopnosti a změny příslušnému orgánu nemocenského pojištění, myslím že do tří pracovních dnů od vzniku/zániku a nejpozději druhý pracovní den po změně režimu (tj. i změna pobytu/vycházek)
Zaměstnavateli totéž hlásí zaměstnanec.
Když se vystavuje neschopenka, tak ty části, co si doktor nechává, se posílají právě na ossz.
@jitavrtule : Super, děkuji moc za odpověď 🙂
Dneska si to zkusím jít zařídit, tak snad nebude problém 🙂
Musíš to nahlásit lékaři, který ti napsal neschopenku, ale myslím, že je na jeho uvážení, jestli ti to dovolí nebo ne. .-(