Zkušební doba versus těhotenství

julyrose
12. led 2017

Uz par dni vim, ze jsem tehotna. Pracovni smlouvu mam na dobu urcitou presneji zatim do dubna s tim, ze do konce ledna jsem jeste ve zkusebce. Bohuzel jsem zjistila, ze v praci musim pracovat i s technickym lepidlem a redidlem..prace s lepidlem trva asi 10minut. Jako tehotna bych s tim nemela pri do styku, takze budu muset rici, ze jsem tehotna, takze predpokladam, ze mi ukonci smlouvu. Muzu se potom hlasit na pracak nebo jak dal, abych mela aspon nejaky prijem nebo jak mam dal postupovat ☹
Jenom podotykam, ze mam odpracovane 2,5 roku v

mku
12. led 2017

Vypoved dostat ve zkusebni dobe muzes. A pokud mas dobu urcitou tak i ta konci terminem, ktery je v ni dojednany bez ohledu na to, zda jsi tehotna nebo ne. Na pracak se pak asi urcite musis prihlasit.

julyrose
autor
12. led 2017

Prave

julyrose
autor
12. led 2017

Omlouvam

julyrose
autor
12. led 2017

Omlouvam se preskakuje mi mobil ☹
Prave to jsem potrebovala vedet jestli se i jako tehotna muzu hlasit na pracak nebo ne. Predpokladam, ze vypoved dostanu.

mku
12. led 2017

Urcite 🙂

netopejr
12. led 2017

@julyrose Přeskakování dělá web MK v mobilu, není to mobilem.

julyrose
autor
12. led 2017

Jo

julyrose
autor
12. led 2017

Jo tak. A ja uz myslela, ze mi blbne mobil 😀

netopejr
12. led 2017

@julyrose Ověřeno mnohými, mobilu nic nepomůže. Pokud máš možnost nb, tak by to mělo být ok. Akorát teda mi dnes přestalo fungovat "odpověz", musím jméno vypsat růčo, ale jinak ok.
Z mobilu je to běs, jak se to maže.

mku
12. led 2017

@netopejr to jsem rada, ze to takhle neblbne jenom me 🙂

kaja2016
12. led 2017

Ja byt tebou, tak dam vypoved a najdu si rychle jinou praci, kterou muzes delat i v tehotenstvi, na dobu neurcitou a o tehotenstvi nic nerikat, preckat zkusebku a pak uz te nikdo vyhodit nemuze. Bohuzel ten zakon je nevyhodne postaveny pro tehotne, vyhodne pro zamestnavatele. Jinak bys nemela materskou. V mezicase muzes na ten pracak. Kdybys mela nejake problemy v tehotenstvi, tak muzes snad do sedmi dnu po ukonceni pracovni pomeru nastoupit na nemocenskou, ktera se ti bude vypocitavat z tve soucasne vyplaty. Ale na materskou narok mit nebudes a dostanes rovnou rodicak, coz mi prijde nefer, kdyz mas napracovano 2.5 roku.

prostenika85
12. led 2017

Být Tebou, tak ty dva týdny do konce zkušebky vydržím. Pak bych zaměstnavatele upozornila na své těhotenství, aby mi dal jinou práci nebo přeřadil na jinou pozici. Po ukončení smlouvy se můžeš přihlásit na pracák. Když teď dáš výpověď, což ve zkušebce můžeš kdykoliv, nevejdeš se do ochranné lhůty a připravíš se o mateřskou.

julyrose
autor
13. led 2017

Kaja2016 ja myslela, ze na materskou narok mam, tak i tak?
Ono najit praci neni az tak velky problem, problem je najit praci, kterou jako tehotna muzu delat ☹

julyrose
autor
13. led 2017

Prostenika85 tohle bylo v planu, vydrzet tech par dnu do konce. Problem je v tom, ze mi to lepidlo dela zle ikdyz je to prace s nim jen na 10 minut. Jenze miminko je vytouzene a jsem teprve v 7tydnu a nerada bych neco podcenila.
Z

julyrose
autor
13. led 2017

Z

julyrose
autor
13. led 2017

Z toho duvodu to musim prave oznamit, proc nemuzu lepit. Ja vypoved davat nebudu.
Ale kdyz to reknu predpokladam, ze ji dostanu, protoze potrebujou lidi.
Pokud vypoved dostanu, proc bych nemela narok na materskou?

luj89
13. led 2017

Taky myslim, ze kdyz tam jsi cca 5 tydnu jako tehotna, tak ty dva tydny uz by se mely dat prezit 🙂. Po zkusebce bych pozadala o to, at ti nedavaji praci s lepidlem a redidlem a oznamila tehotenstvi. Pokud skoncis ted, nevejdes se do ochranne doby a nebudes mit materskou, az pak rodicak, coz je skoda a prisla bys o dost penez.

bohdanka007
13. led 2017

Podívej se přímo ke zdroji http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
Pokud máš za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou odpracováno 270 dní, tak mateřskou dostaneš. Pokud bys byla zaměstnaná sice až do nástupu na mateřskou, ale za poslední 2 roky bys neměla odpracovaných těch 270 dní, mateřskou nedostaneš, ale rovnou rodičák.
Možná bys mohla zkusit říct, že je ti prostě z lepidla blbě, to ti přece může být i tak, těhotná, netěhotná.

prostenika85
13. led 2017

Být pojištěna 270 dní za poslední dva roky je jen jedna podmínka pro získání mateřské. Druhou podmínkou je být v zaměstnanackém poměru nebo v ochranné lhůtě. Pokud by Tě ve zkušebce propustili, jako že asi ano, tuto podmínku bys nesplnila (ani do ochranné lhůty se nevešla). Najít si novou práci a těhotenství další 3 měsíce tajit je sci-fi. Jestli se nechceš připravit o mateřskou, ty dva týdny po deseti minutách vydrž 😉

kaja2016
13. led 2017

@julyrose Jak pisou holky, musis si to poradne promyslet. Ochrana lhuta je 180 dni, ale pokud jsi v poslednim zamestnani mene nez 180 dni, tak ta ochrana lhuta se rovna poctu dni, kolik trvalo posledni zamestnani. Ted bys na materskou urcite narok nemela, rodicak ano. Nevim no, ja bych to redidlo neriskovala, ale pokud by se tomu dalo nejak sikovne vyhnout, popripade nejaka velmi kvalitni rouska, nevim, ja bych do toho nesla ani tak. Jinak ja si nemyslism, ze to je scifi najit zamestnani a vydrzet zkusebku, na me bylo neco videt az v patem mesici, taky jsem hledala praci tehotna. Klidne i nejakou neodpovidajici tvoji kvalifikaci, napr. supermarketu na kase...

kaja2016
13. led 2017

@julyrose Jinak jeste pokud bys v teto praci vydrzela, tak take zvaz, ze dostanes materskou jen na toto dite, na dalsi uz ne (kdybys chtela prejit z rodicaku na dalsi materskou) protoze pracovni pomer ti skonci v tom dubnu (pokud by ti teda pak nedali smlouvu na dobu neurcitou, ale to predpokladam, ze asi ne, kdyz s tim takhle kalkulujou)

verdos
13. led 2017

@prostenika85 sci-fi to není. Já nastoupila do nové práce na přelomu 1. a 2. trimestru a vydržela jsem to tajit. Ale fakt je, že že to bylo na podzim, takže jsem to pak mohla maskovat svetry a tak. Nicméně - v případě výpovědi bude v nějaké ochranné lhůtě. Když si najde nějakou novou práci (jakoukoliv), ochranná lhůta se tím prodlužuje (a v danou dobu neběží). Je to také na těch stránkách ČSSZ (aspoň doufám, už je to dlouho, co jsem sama byla v takové situaci). Takže i to je řešení (třeba někam na záskok, s někým se domluvit nebo prostě nějakou práci, kterou by zvládla).

prostenika85
13. led 2017

Ono není scifi najít si novou práci, ale jak píše zakladatelka takovou, kterou by jako těhotná mohla dělat a utajit těhotenství. Teď je v 7tt, i kdyby si našla a nastoupila do nové práce za dva týdny + tři měsíce zkušebka, to už bude na konci pátého měsíce... Každopádně rozhodnutí je na zakladatelce. Já bych pořídila roušku a šla na jistotu než se případně stresovat, jestli v další zkušebce těhotenství odhalí nebo ne 🙂 Mimochodem, každe povolání má svá úskalí, takže i nove pozici bude "něco" 😉

verdos
13. led 2017

@prostenika85 Však ale přesně o tom jsem psala, když si to přečteš pořádně. Navíc kdyby byla zaměstnaná třeba jen 2 měsíce, tak se jí ochranná lhůta prodlouží o 2 měsíce a navíc by to bylo o 2 měsíce později, takže by měla další 4 měsíce k dobru (k tomu, co má teď). Na PPM se dá nastoupit až téměř 2 měsíce před TP (8 týdnů). Už je minimálně ve 4 týdnu, možná i více. Když se to všechno sečte, ono to není až tak nereálné. Samozřejmě - těžko říct, ono jinak se hledá práce na vesnici, jinak na velkém městě... a taky záleží na kvalifikaci. Jen jsem chtěla ukázat, že to jde i tak.

julyrose
autor
13. led 2017

Holky

julyrose
autor
13. led 2017

Holky dekuji, hold to nejak dokopu.
Nova

julyrose
autor
13. led 2017

Nova prace a tajit tehotenstvi je pro mne nerealne. Jsem v 7.tydnu a kazdy den trpim nevolnosti.
Dotaz cislo 2: jak by to bylo kdybych sla uz ted marodit? Muzou m dat vypoved? Co materska, mela bych narok?

prostenika85
13. led 2017

Ochranná lhůta trvá tolik dní, jako poslední PP, max 180 dní. V novém zaměstnání by to tedy byly třeba jen ty 2 měsíce, takže by se do ní zase nevešla... Jak už jsem psala, rozhodnutí je na zakladatelce. Pořád si ale myslím, že teď si hledat rychle novou práci a tajit těhotenství v téměř šestém měsíci bude náročnější, než vydržet dva týdny do konce zkušebky 😉

prostenika85
13. led 2017

@julyrose Ve zkušební době Tě müžou propustit kdykoliv bez udání důvodu. Takže i na marodce. Po ní už ale můžeš být na marodce až do ukončení PP v tom dubnu a počítá se Ti to do ochranné lhůty. Pak by Ti nárok na mateřskou vznikl. Čili pořád stejná situace :-/

netopejr
13. led 2017

jestli je lepidlo 10 min za den, tak vydržet,nějakou rousku s filtrem. Urcite je snazší vydržet ted 14 dni, nez další 3 mes jinde, když Ti je blbe a v novem zam.Te budou pozorovat ještě vic, co a jak delas,jestli nejseš často pryč (wc,svačina). Vim,jake je zvracet ap.ale tělo chvilku vydrzi, když je motivace,2 týdny je blizky,konec, velka motivace. Krom prace nic nedělat,odpočívat,nechat se obskakovat. Někdy to fakt nejde,ale 2 týdny bych zkusila.
peníze nejsou všechno,ale je to dost a bez nich je to taky blby