Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda má někdo z vás zkušenost se snížením úvazku a to v době těhotenství. Dle našeho personálního má těhotná žena pracujicí v nepřetržitém provozu ( zdravotní sestra ) právo na přeřazení na 8 hodinovou pracovni dobu ale také má možnost si úvazek snížit a zažádat o vyrovnávací příspěvek v době těhotenství. Zajímalo by mě z čeho bude vypočítana mateřská. Moc děkuji za případné informace
Právo ma, pokud si zazada, ale 12 a noční nejsou proti zákoníku práce, takže tady bych s tím vyrovnáním moc nepočítala. A u zkrácení úvazku už vůbec ne.
Vyrovnávací příspěvek by se měl týkat přesně toho, že přijdeš o příplatek za směny, za riziko atd. Nebude ale pokrývat to, že sama budeš chtít zkrátit úvazek.
Pokud děláš práci zakázanou těhotným a "nedobrovolně" musíš přejít na jinou hůř placenou práci, tak máš nárok na ten vyrovnávací příspěvek. Ale za čerpání různých těch úlev v těhotenství (bez nočních, přesčasů, služebních cest, úprava začátku pracovní doby, kratší úvazek) nic nedostaneš, rozhodně ne že bys dělala původní práci na zkrácený úvazek a dostávala plat jako za celý.
Děkuji za info
Já jsem ten příspěvek čerpala z důvodu práce s cytostatiky (z práce na směny+cytostatika jsem přešla na administrativu jen na ranní), ale co si pamatuju, tak zrovna na snížení úvazku se ten příspěvek nevztahuje, více třeba tady https://www.cssz.cz/vyrovnavaci-prispevek-v-teh... . Mateřská se mi vypočítávala z původního (vyššího) platu, ale měla jsem tu práci výslovně vyjmenovanou mezi zakázanými (to podávání cytostatik). Jak je to když přijdeš jen o příplatek za směny nevím.