Zkrácení úvazku a výpočet mateřské dovolené. Poradíte, prosím?

4. čer 2024

Dobrý den,
prosím o radu zkušenější z vás. V práci nám chtějí přes léto plošně zkrátit úvazek na 80% a já si nejsem jistá, jestli mi to ovlivní výpočet mateřské. Osobně jsem si myslela, že ano. Naše personální mi tvrdí, že ne. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

jeyre
4. čer 2024

No pokud budete mít i nižší mzdu, tak samozřejmě ovlivní.

tereza0111
4. čer 2024

No, vypocet to neovlivni, castku ano :D

llluckaaa
4. čer 2024

Zkráceni úvazku mateřskou neovlivní, snížení výplaty ano. To chtějí udělat dočasně nebo napořád? Píšeš přes léto, tak nevím, zda myslíš jen na ty dva měsíce, nebo mate začít podepisovat dodatky ke smlouvám v létě.

autor
4. čer 2024

Dodatky budeme podepisovat v průběhu tohoto měsíce a bude to minimálně na tři měsíce (červenec - září). V září bych pak já měla nastupovat na MD.

j.a.n.i
4. čer 2024

No, tak žen dodatek prostě odmitni podepsat a vyřešeno.

j.a.n.i
4. čer 2024

Jinak tedy ovlivní, ale nebude to zas až tak tragické, neb pokud nastupuje s v září, tak se to bude počítat že září 2023 až srpna 2024. Tedy 10 platů 100% a dva na 80%, takže se ti výpočtový základ sníží cca o 4%.

j.a.n.i
4. čer 2024

Zásadní otázka je, chceš se tam vracet, myslíš, že tě oni po RD budou chtít? Jestli je kterákoliv odpověď ne, tak není co řešit, vyhodit té nemohou, donutí podepsat taky ne, s tehuli nenadelaji vůbec nic.