Zaměstnavatel odmítá vyplatit mzdu

annoonniimm
22. lis 2021

Zdravím, prosím je tu někdo kdo řešil to stejné nebo ví jak postupovat? V práci jsem dala výpověď odchodila 2 měsíce a teď mi má zaměstnavatel dát mzdu za říjen. Neodpovídá na zprávy nezvedá telefón a na pracovišti nebývá tam jsou jen zaměstnanci takže ho ani nezastihnu. Prosím poradíte co mám dělat?? Jak postupovat jestli to dát na policii nebo nevím už 😔. Děkuji za jakýkoliv rady.

lv
22. lis 2021

Na Inspektorát práce

betysch
22. lis 2021

Inspektorát práce a zkontruj si jestli za tebe odvedl zdravotní pojištění.

annoonniimm
autor
22. lis 2021

@betysch když to nahlásím co se bude dít dál?

j.a.n.i
22. lis 2021

@annoonniimm No, pohledem do kalendáře má ještě 9 dnů čas, takže bych prozatím vyčkala a pak mu poslala doporučeně předžalobní upomínku. A tedy zajímalo by mě jak víš, že odmítá vyplatit mzdu, když si s ním podle toho, co píšeš, vůbec nemluvila.

annoonniimm
autor
22. lis 2021

@j.a.n.i protože to udělal i druhé zaměstnankyni a brigádníkům to také dělá a pak u nás nikdo nevydrží

annoonniimm
autor
22. lis 2021

@j.a.n.i a výplaty dává jak se mu zachce mě ani nedává výplatnice a peníze sem si musela vzít z kasy jinak bych ji ani neměla

betysch
22. lis 2021

@annoonniimm já si akorát pamatuji jak jsme to řešily s mužem.Něco mu vyplatily ale spíš jsme pak řešili to že mu zaměstnavatel neplatil pojištění.Nakonec jsme ho museli zaplatit ze svého a měli jsme to po něm vymáhat.A nevymohli jsme nic.

jancaand
23. lis 2021

První krok napsat mu slušný mail s tím, že požaduješ vyplacení mzdy za říjen, doložení výplatnic, výstupních dokumentů. Pokud do konce měsíce nezašle mzdu za říjen, tak napiš doporučený dopis opět s tím, že ho vyzýváš k zaplacení mzdy k určitému datu a pokud nezaplatí, tak to budeš muset dát k soudu. Pokud nezaplatí do toho určitého data, tak to dej exekutorovi (doložíš k tomu podklady jako pracovní smlouva, výpověď , maily, doporučené dopisy co jsi psala zaměstnavateli atd.). Oni to z nich dostanou (vlastní zkušenost) + dostaneš úroky z prodlení, jak dlouho to bude zaměstnavatel protahovat. Zkontroluj si hlavně zda za tebe odváděl zaměstnavatel zdravotní, sociální - případně nahlásit na pojišťovně a správě soc. zab. (zaměstnavatel to bude muset případně doplatit zpětně).

annoonniimm
autor
24. lis 2021

@jancaand ještě se prosím zeptám on mi neposílal výplatnice a měl by mi ještě proplatit dovolenou , protože mi nedovolili jí si vybrat. A ve formuláři chtějí napsat částku. Ta by měla být 14700kč, ale i s tou dovolenou to nevím kolik to je měli by mi proplatit týden.

annoonniimm
autor
24. lis 2021

@jancaand nebo to mám dopsat dolů k té příloze?

michaela666
24. lis 2021

Proč mám pocit, že pracuješ v jedné brněnské restauraci na Svoboďáku? Měla jsem něco podobného