Zaměstnavatel mě nechce přijmout zpět po RD

ziggi58
20. zář 2015

Ahojda, mám dotázek, bude mi končit RD, mám nastoupit zpět do zaměstnání, ale pracovala jsem jako zubní instrumentářka, ve smlouvě jsem měla podmínku si doplnit vzdělání, tedy projít kurzem zubní instrumentářky, pracovala jsem tam dva roky a než jsem stihla zahájit kurz, tak jsem otěhotněla a skončila na rizikovém těhotenství doma, teď se mám vrátit a bylo mi zaměstnavatelem řečeno, že si tam chce nechat paní, co tam má za mě na zástup, že ta školu má a že teď už by mě stejně bez školy přijmout zpět nemohl.... jak postupovat dál? Mám nárok na odstupné? Nebo mám smůlu a pomažu s výpovědí na pracák... Vůbec se v tomto nevyznám, děkuji za rady. PS: Vracet zpět se nechci (nepotřebuju), začali jsme s manželem podnikat a chci se věnovat tomu.

ziggi58
autor
21. zář 2015

Prosím neuměl by někdo poradit?

somalicats
21. zář 2015

@ziggi58 To záleží na tom, jak máš postavenou pracovní smlouvu. Pokud máš ve smlouvě uvedeno, že pokud do nějakého konkrétního data nesplníš podmínky (tedy dodělat si vzdělání), tak smlouva k nějakému konkrétnímu datu končí, tak máš smůlu. Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak je zaměstnavatel povinen Tě po skončení RD přijmout zpátky, ale není povinen Tě přijmout na původní pozici (takže by Ti měl najít nějaké jiné místo v rámci firmy). Pokud Tě zpět přijmout nechce, tak pak Ti buď dá výpověď (a pak máš nárok na odstupné), nebo se můžete domluvit a ukončit to dohodou. Pokud ale s manželem už podnikáš, tak to s tím pracákem nemusí být zas tak jednoduché (záleží na tom, jak máte to podnikání postavené), těžko se můžeš hlásit na pracák, pokud už funguješ třeba jako OSVČ nebo zaměstnankyně vaší firmy...

ziggi58
autor
21. zář 2015

@somalicats moc děkuji za odpověď, pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou a zatím je OSVČ pouze manžel, takže já se budu zatím hlásit na pracovní úřad a pak se uvidí.

somalicats
21. zář 2015

@ziggi58 U pracáku akorát počítej s tím, že tam budeš měsíc co měsíc chodit a pokud pro Tebe budou mít pracovní nabídku, tak to budeš muset řešit. Pokud Tě manžel v tuhle chvíli uživí a nechceš řešit v tuhle chvíli zaměstnání jinde, tak se taky můžeš nahlásit jen na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let věku - pak za Tebe bude zdravotní pojištění platit stát, a Ty budeš mít čas a klid na to rozmyslet se, co dál. Jestli si taky zařídit živnost, nebo hledat někde zaměstnání.

ziggi58
autor
21. zář 2015

@somalicats to jsem původně chtěla se zatím nahlásit jako osoba pečující o dítě do sedmi let, ale je tam právě ten problém, že bych si sociální musela hradit a to je pro mě výhodnější jít zatím na pracák, potřebuju pokrýt akorát tři měsíce, od ledna buď nastoupím do práce a nebo si zařídím živnost, jen potřebujeme teď počkat na potvrzení zakázek.

somalicats
21. zář 2015

@ziggi58 sociální si hradit nemusíš, pokud nejsi OSVČ, to je celkem častej omyl.

moulinkaa
21. zář 2015

@ziggi58 Určitě hodně záleží na přístupu zaměstavatele a tom, jak se spolu dohodnete (výpověď nebo dohoda, příp. jiná pozice). Vycházíš s ním dobře, dá se s ním hovořit a dohodnout?