Zaměstnavatel končí z organ. důvodů vs. těhotenství či RD. Poradíte, prosím?

jucy693
14. led 2022

Ahuj holky, už jsem totálně bezradná. Projela jsem snad všechny paragrafy i na právničku jsem se obrátila, ale nikde a nikdo mi nedokázal jednoznačně říci, jak to má ze zakona být a co mám já dělat.
Můj zaměstnavatel končí z organizačních důvodů na svých provozovnách ke dni 15.1.2021 ( já na MD nastupuji 20.1.2021) ten nový zaměstnavatel mě k sobě nezaměstná, protože jsem těhotná a prý ani nemůže 🤷🏼‍♀️ no o to mi ani nejde ( nevadí mi to, ani bych pod něj nešla ) jde mi spíš o to, že mi stávající zaměstnavatel oznámil, že si mě nechává. 🤔 Jak on to má ze zákona v této konkrétní situaci? Vím, že jsem ( i ty 2 kolegyně ) v ochranné lhůtě, ale pokud končí z těchto důvodů, propustit nás může. A tedy můj dotaz zní: MUSÍ ON to se mnou ( a i s 2 kolegyněmi co jsou na RD) ukončit TEĎ tedy k 15.1. 2021, nebo NEMUSÍ a může to s námi řešit ( ukončit) až po uplynutí RD? Klasickou výpověď nám nedal ani nedá, bude to řešit dohodou.

j.a.n.i
14. led 2022

Nemusi, muze si vas nechat jak dlouho chce. Jen riskuje, ze pro vas nebude mit po RD misto a bude muset platit překážky na strane zamestnavazele po vypovedni dobu. A tezko se on muze rozhodnout, ze to bude resit dohodou, neb k dohodě jsou potreba dva.

jucy693
autor
14. led 2022

@j.a.n.i ano riskuje, jenže on si myslí, že po uplynutí mé doby MD a RD tj. za 3 roky já za tu dobu zapomenu na nějaký nárok na odstupné. Proto to nechává teď být. Aby nás nemusel vyplácet 😒