Dobrý den, mám trvalý oprac.poměr na dobu neurčitou a chtěla bych si udělat v rámci své profese živnost.Jak je to s placením zdr.a soc.poj a odvodem daní?musí být živnost vždy, byt se jedná o minimální výdělek ve stovkách měsičně?děkuji
@lady742 @blanka.k důležitá je soustavnost, pokud budeš provádět nějakou činnosti pravidelně, tak na to musíš mít ŽL. Ještě upřesním, že že souhlas zaměstnavatele je nutný, pokud budeš dělat to stejné, co má zaměstnavatel v předmětu podnikání. Ne pokud budeš dělat to samé co v práci. Např. jsi účetní, ale firma, kde teď pracuješ je stavební. Pak žádný souhlas nepotřebuješ.
@papalinka mě na živnosťáku říkali, že nesmím mít živnost na to stejné co mám ve smlouvě jako pozici.... 😅 Ale jelikož na tu pozici co ve firmě bych potřebovala živnost vázanou, tak jsem si vybrala živnost volnou, kde je teda uvedené úplně něco jiného, ale dá se pod to ta moje práce "schovat" 😅 takže stejná práce jak u zaměstnavatele, ale na jinou živnost 😅 Ale samozřejmě to jde jen u něčeho že 😅
@blanka.k na ukázku, jak jsou pracovníci živnostenského úřadu znalí zákonů 🙂
§ 304 (zákoník práce)
(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
@j.a.n.i mě bylo řečeno, že platit zálohy nemusím , pokud pobírám RP a jsem zároveň zaměstnaná /na RD. A jelikož jsem dala ke 3.narozeninám výpověď, tak už jsem nebyla ten 4.rok zaměstnaná. A protože v tom mají bordel + zaměstnavatel to nenahlásil, tak se to dozvěděli až po roce, když byly malému 4 roky a já se tam šla hlásit na "hlavní činnost", tak to paní naházela do PC a vyjela mi dluh+ penále, ale bylo to pár kaček, takže penále jsem platit nemusela.... když jsem se divila, proč to 3 roky šlo bez záloh a najednou chtějí zálohy, tak mi bylo řečeno, že je tam podmínka být zaměstnaná. Ale chtěli to tak jen na VZP, "socka" nechtěla nic ani ten 4.rok.
@j.a.n.i teda teď nevím, jeslti jsem to napsala dobře, ale myslela jsem zálohy dle toho co vyšlo z loňského příjmu - ty po mě chtěli ten 4 .rok, i když to bylo třeba 100,- měsíčně (ne ty povinné minimální, které jsou 4000,-, ty se u RP platit nemusí). 3 roky na RD jim stačilo platit 1x ročně zpětně.
@blanka.k Tak to je ale zas vlastní metodika VZP, protože obecně se ty malé zálohy dle předchozího příjmu mají platit vždy, i když třeba co vím, tak OZP má přímo v ročním přehledu kolonku, že když ti vyjdou malé, tak když je platit nechceš, tak místo těch vypočtených 60,- uvedeš 0,- a nemají s tím problém, ale obecně by k tomu měli přistupovat stejně, bez ohledu na to, z jakého titulu jde o vedlejší činnost.
@lady742 pokud to není nárazová činnost, tak i když by to bylo 2x do měsíce za 100,-, tak ano, musí to být na živnost 😉 A pokud je to živnost na stejnou věc, jako děláš v práci, musí být souhlas zaměstnavatele 😅 Ale výhoda je, že se neplatí min.odvody na pojistném, ale pak si uděláš "dohromady" přiznání i se zaměstnáním, takže odvádíš jen z toho co vyděláš....