Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s malým dluhem u zaměstnavatele? Byla jsem tři měsíce zaměstnaná na DPP, je to již více než měsíc po termínu splatnosti, zaměstnavatel neustále slibuje, že peníze pošle, ale nic se neděje. Předpokládám, že podání žaloby se v takovém případě asi nevyplatí...? Nevíte, zda lze udělat ještě něco jiného kromě nahlášení na inspektorát práce? Za případné sdílení děkuji.
@exbordelar Učila jsem. Zřejmě jde celkově o nespolehlivého člověka, jak jsem se dozvěděla od lidí, kteří s ním nějak přišli do kontaktu.
při 1500 se soud opravdu nevyplatí, víc byste dala za pravnika a poplatky, ale zavarit, kde se da, predpokladam nejde o firmu?
@moudivlacek Ano, jde o firmu.
@urtica aha, me zmatl ten nespolehlivy clovek, tim je myslen majitel? pokud ne, obratila bych se na nej
@moudivlacek No, ona je to v podstatě firma o jediném člověku 🙂 - jj, je to majitel...obracím se neustále a slibuje, ale nic...
@moudivlacek ja si to predstavuji jako firmu, ktera zajistuje skoleni, napr. prvni pomoci. A to vetsinou jsou cela firma jeden dva lidi.
Pak jeste teda pohrozit negativnimi recenzemi... na to velmi casto slysi.
@urtica tak nahlasit a pripadne nejake spatne hodnoceni, jako rekla bych si 1500 jeste neni takova hruza, chapu, ze za odvedenou praci clovek chce mit zaplaceno
A zjistila bych si, kdo jeste pro toho pana v minulosti delal, jake s nim ma zkusenosti a popr. s tim zamestnancem spojit sily.
Protoze jestli takhle nezaplatil vice lidem... treba spoleha na to, ze nad 1500 Kc kazdy mavne rukou, ze mu to nestoji za dohadovani, protoze to ma jako vedlejsak, privydelek, na kterem neni zavisly. A delani jednorazoveho skoleni je vetsinou projev dobre vule, nebo nejakeho nadsence v oboru, ktery to bere jako zpestreni.
Schvalne bych vyhledala ty lidi, protoze dohromady muze dluzit dost velkou castku 😳
@exbordelar ono tak nejde o to, ze by lidi mavli rukou a nechteli se dohadovat, ale i kdyby chteli, stalo by je to ve finale vice, nez je dluzna castka
jako za zjisteni nic neda, ale co, tak zjisti, ze takto podvedl 10 lidi a co, penize ji to nevrati a policie s tim nic neudela, osobni zkusenost (ne vylozene moje, ale z blizkeho okoli)
@moudivlacek Ano, to je taky dalsi duvod - protoze by naklady na vymahani mohly byt daleko vyssi. No - deset podvedenych lidi za 1500 Kc, to je 15 000 Kc, a to uz se povazuje za trestny cin (od 5000 Kc...?), dale poruseni zakoniku prace, ... myslim, ze to by policii uz zajimalo. Pokud by jich opravdu bylo vice, neni od veci podat trestni oznameni.
Tim ochrani i dalsi potencialni podvedene.
@urtica já bych to v první řadě zkusila přes inspektorát práce. Ti mají taky kompetence, můžou dát pokutu a pod. Máš to bez nákladů. Podnět můžeš podat přes jejich stránky https://www.suip.cz/web/suip
@exbordelar mám pocit,že teď už je to od 10tis, nicméně většina se na to vybodne a proto se těm darebákům daří, na druhou stranu chápu, kvůli "pár korunám" budeš x hodin na policii, čas, nervy, většina to bere jako ponaučení pro příště a prostě neřeší
@exbordelar A nepletes si takhle náhodou pojmy a dojmy?
@j.a.n.i je to samozrejme mozne. Co mas presne na mysli?
Doufam, ze to není ta dáma co podniká na náměstí 🙈protože to je přesně její styl 😅
@petrasipkova1 Jj, trefa do černého. Ty víš o dalších, komu se to stalo?
@urtica nic konkrétního, jen jsem právě taky slyšela takové různé historky, ze neplatí, dobří lektoři odešli. A pro zajímavost tam dítě chodilo půl roku na kroužek a neměla funkční platební systém, takže jsem nic neplatila. Věděla to a neřešila. Navíc teda kvalita děsivá.
Vůbec nechápu jak ji to může fungovat a považuji za čistý hazard tam svěřit dítě do nějaké miniskolicky.
@petrasipkova1 tak pokud ani neúčtuje, tak to vypadá, že má v tom všem spíš bordel, docela děsivý
@urtica spíš finančák na ní 🙂
@petrasipkova1 Jj, též jsem něco zaslechla, ale bohužel až ex post. Zvláštní, že nemá žádnou negativní recenzi.
@exbordelar To, že někdo někomu dluží peníze (pokud na pásce jsou) fakt není podvod a fakt nestačí najít další věřitele a podat trestní oznámení... A už vůbec se tam neoperuje se škodou 10000.
@exbordelar ta hranice je u majetkových 10tis. A jinak toto je občanskoprávní spor. Tedy přes soud. Jednou je uzavřena nějaká smlouva, tedy občan. Policie řeší přestupky a trestné činy, ne nedodržení smluv
@urtica tak myslím ze okolo sebe šíří takovou auru, ze proste ji to vždycky projde. Byla jsem u toho, když na ni nastoupil jeden manžel, ze dluží ženě taky za nějaké učení, byl neoblomny, tak s nim šla do bankomatu pro peníze 😳 já snad i věřím, ze to nedělá schválně, že je proste takový mimoň, chaotik.
@j.a.n.i
@petrasipkova1
Diky za objasneni!
@urtica to asi nevyplati ale minimalne mu to zneprijemni zivot :D
jinak bych asi taky spis vyvolavala a otravovala
Nicméně můžeš zkusit sepsat před žalobní výzvu tak aby vypadá dostatečně profesionálně a třeba se zalekne a peníze pošle.
Otravovat a neustale se pripominat.
1500 by mi asi nestalo, abych se poustela do vetsich sporu. Ale jedno by mi to asi taky nebylo.
A proc ti nezaplatil - vis? A co jsi delala za praci?