Ahoj, chci se zeptat. Mám práci, kterou zákoník práce zakazuje těhotným ženám. otazka zní - co se bude dít až otěhotním??? Půjdu na nemocenskou? Mátě někdo zkušenost??? Díky 🙂
Já mám také malý dotaz. Jaké práce jsou pro těhotné zakázané? A co se stane když i tak těhotenství neohlásím zaměstnavateli protože mě osobně by ta práce nevadila?
Myslím, že se to tady řeší dnes a denně... Lucien má naprostou pravdu. Zaměstnanec má povinnost oznámit různá zdravotní omezení. Nehledě na to, že ten zákaz je z nějakého důvodu.
Zakázené jsou třeba noční, celý seznam prací zde, v druhém paragrafu http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v288_2003. POkud tě ale zaměstnavatel přeřadí jinam a tobě klesne plat, máš nárok na dorovnání ze sociálky.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdo posuzuje to, že moje práce je těhotné zakázaná? sociálka nebo doktor? děkuji
@handangervidda Noční nejsou zakázané - pokud je těhotná chce vykonávat, tak může. Jen jí je nesmí zaměstnavatel sám nařídit.
@bari33 Jednak je daný seznam, jednak to posuzuje i doktor. Tzn. i kdybys vykonávala práci, která není na seznamu, ale doktor ti ji zakáže, protože ohrožuje těhotenství, tak tě zaměstnavatel musí také přeřadit.
@kolmenka Pokud bys opravdu vykonávala práci těhotným zakázanou, tak máš povinnost zaměstnavateli ohlásit, že jsi těhotná.
Z práva na výšce si jen pamatuju, že žena pracující v dolu nesmí být těhotná 😀 Vím, že i chlapi v galvanovnách podepisují papír, že se nebudou "rozmnožovat". Taky se tam berou většinou už chlapi před důchodem....
Když to nevadí osobně tobě, tak bych to neřešila ani s gynekologem. Mě třeba nevadilo táhání těžkých krabic ve skladu, což dělalo týdně 4 tuny zboží, co mi prošlo rukama jen na sklad, pak to ještě porozesílat...Jen jsem pak musela vymyslet, jak dosáhnout na dno, pupek mi už fest vadil 🙂
Zaměstnavatel by Tě měl přeřadit na práci, kterou můžeš vykonávat. Pokud takovou nemá, je to bráno jako překážka na jeho straně, takže bys měla být doma za plný plat - tedy bez nemocenské.