Zákaz mobilu v práci. Je to možné?

27. čer 2024

Pěkný večer všem. Holky, prosím, nejlépe někoho kdo se opravdu vyzná a ví to na 100%. Může nám vedoucí v práci zakázat používání mobilního telefonu v době pauzy? Nebo vůbec,jak je to s používáním telefonu v zaměstnani?Neříkám,že na něm jsme non-stop,ale občas jsou situace,kdy potřebujeme zkontrolovat dítě, popřípadě přeorganizovat odvoz/dovoz a ten telefón použijeme během práce. Ale není tím nijak omezená práce.
Ovšem,teď vedoucí přišla s tím,že od září nám to skončí a zavede se tvrdý režim a my na mobil nepůjdeme ani v době pauzy. Což se nám teda nelíbí a tak se pokouším zjistit,jak to tedy je. Předem děkuji za odpovědi 🍀

moudivlacek
27. čer 2024

to je zvláštní, předpokládám, že kancl to není, nějak si nedovedu představit práci, kde by to o pauze nemělo jít a to vás bude kontrolovat, zda jíte rohlík, či si posíláte smsku? nejlepší by bylo se obrátit přímo na ní, na základě čeho, jestli to není jen takové to bububu, asi někdo něco musel udělat, že tak najednou ...
předpokládám, že píšeš o volání ze svého telefonu a ne pracovního?

jelenice_zavodnice
27. čer 2024

Na 100% ti tohle potvrdí pouze soud.
Obvykle jsou pro soukromé vyřizování telefonických hovorů určeny přestávky během pracovní doby.
Právní předpis, který ti zakazuje přinést přístroj do zaměstnání, neexistuje. Ani předpis, který by ti ho zakazoval používat.
Zákoník práce ale dodává, že zaměstnavatel si mnoho další věcí upravuje vnitřními předpisy. Třeba si zákaz může ošetřit v BOZP. Zákaz si dále může ošetřit nějakou dohodou - bezpečnostní riziko, únik informací či šíření obchodního tajemství. Dále v dnešní době mobil už solidně sbírá a vyhodnocuje geolokační údaje, biometrické údaje, uživatelé mají často zapnutý mikrofon u jednotlivých aplikací, někdy i kameru a aplikace vesele sbírají, ukládají a vyhodnocují data.
Zákaz používání mobilních telefonů ale také není v rozporu se zákoníkem práce, z toho důvodu by případný zaměstnanec nejspíše spor se zaměstnavatelem nevyhrál. Ale kdoví, takovýto případ české soudy zatím neřešili.

moudivlacek
27. čer 2024

@jelenice_zavodnice Zároveň to ale podle mého nemůže jen tak od stolu nařídit vedoucí, musí to být někde zaneseno, odsouhlaseno vedením (proto jsem psala, ať se jí zeptá na základě čeho). U nás pokud byly nějaké větší změny, hned meetingy. Ale dle dostupných info to opravdu není jednoznačné a i právníci se ve výkladu rozchází ...

junetule
27. čer 2024

Z pravniho hlediska je to takto: Zaměstnavatel má právo na to, aby zaměstnanec plně využíval svoji pracovní dobu efektivně. Záleží tedy na zaměstnavateli, jakou úroveň přísnosti a důslednosti zvolí. Zakázat užívání mobilu ale šéf může jen v pracovní době. Během pauzy na oběd tak nemůže být mobil tabu, stejně tak jako je možné ho používat po skončení pracovní doby na pracovisti celkove.

jelenice_zavodnice
27. čer 2024

@moudivlacek Samozřejmě vedoucí si to jen tak nařídit nemůže. Na stranu druhou, pokud vzniknul nějaký interní předpis společnosti, komunikuje to nejspíše vedoucí na podřízené zaměstnance. To musí vědět ona a zjistit si to.
Předpokládám ale, že autorka nepracuje s utajeným know-how společnosti, kde ten mobil nesmí používat ani v době pauzy pokud se zdržuje na pracovišti a trochu mi to směruje k tomu, že paní vedoucí je zbytečně "akční".
Žádný obdobný soudní spor tady ještě nebyl a pokud bude, tak to bude zajímavé.

moudivlacek
27. čer 2024

@jelenice_zavodnice Interní předpis by šel i zaměstnancům, tak předpokládám, že by o něm autorka věděla, mně se to jeví jako hurá akce, někdo něco udělal, nebo je na ně vedoucí vysazená, příp. jen straší a cítí se důležitá ;) já se nestačím kolikrát divit, co je v některých zaměstnáních možné

jelenice_zavodnice
27. čer 2024

@moudivlacek Ne každý zaměstnanec má vlastní email, takže jak jinak to vedoucí komunikuje? Musí jim to říct, pokud se jich to týká. Tak jim to možná takhle oznámila.

moudivlacek
27. čer 2024

@jelenice_zavodnice Nevím, jsem evidentně z jiného oboru a toto neznám, ale pokud by jim oznámila předpis, tak stačí říct od 1.9. vstupuje v platnost to a to, můžete si přečíst podrobně co já vím někde na nástěnce, někde to musí být k vidění (pokud tedy není email), ale říkat zavedem tvrdý režim, mi zní fakt zvláštně a jsem neskonale vděčná, že jsem vždy měla super práce a takový nebo jiný podobný úlety neznám.

cherie24
27. čer 2024

A z jakého důvodu vám to zakázali úplně? Je to třeba kvůli tomu úniku informací nebo jen nechtějí, aby jste byli na mobilu? Pokud děláš někde ve vývoji nebo kdekoliv, kde si střeží přísně informace, tak bych to chápala, ale pokud děláš nějakou obyč práci, tak bych vedoucí poslala do 🍑. O pauze si muže každý dělat, co chce. Od toho je to pauza a vedoucí může být jedno, jestli tu pauzu využiju na oběd nebo telefonování se svými dětmi.

ninive211
27. čer 2024

Podle mě i když zaměstnavatel si může vnitrnim predpisem (tj.písemně naŕízeno vedením) schválit úpravu použití mobilních zařízení v pracovní době, tak ale přestávka na oběd se do pracovní doby nezapočítává a tehdy by nemělo žádné omezení bÿt, např. Je i protiprávní vnitřní předpis, který by zakazovat o poledni pauze opustit pracoviště.

cherie24
27. čer 2024

@moudivlacek taky to tak na mě působí. Nám tenkrát manažerka tvrdila, že když jakýkoliv nadřízený řekne podřízenému, ať si klekne na zem a vydrhne podlahu zubním kartáčkem, tak to prostě udělá, protože je nadřízený a může rozkazovat, co chce. Byla rozvedená, manžel jí zdrhl s jinou a pubertální syn o ní nejevil zájem, tak si to doháněla v práci. 🙃 Autorka nenapsala nic o tom, proč by měl platit zákaz. Ale z popisu to spíš působí jako rozhodnutí vedoucí, která si něco kompenzuje.

zmrzlinka
28. čer 2024

Za mne je to sprostá buzerace a hledala bych si novou práci s lepším vedením.

jannym
28. čer 2024

Prestavka v praci (poledni pauza) se nezapocitava do odpracovane doby (obvykle), zamestnavatel ji neplati, tedy nema pravo urcovat zda ji stravite celou jidlem co zda zkontrolujete po telefoni deti, stare rodice nebo se budete ucit treba anglictinu…existuji profese ci pracoviste kde nemuzete mit soukromy telefon na pracovisti, ale to byste jiste tusila ze pracujete pro ministerstvo obrany, ci se venujete treba vyzkumu, pracujete v tiskarne penez, pracujete s utahovanymi dokumenty (napr. mamka si do prace nesmi brat soukromi telefon, ten v dobe prace spinka na vratnici v bezpecnostni skrince, ale muzu ji zavolat na sluzebni nebo na pevnou do kancelare, stejne tak ona muze volat mimo
budovu)…muze vam tedy zamestnavatel zakázat uzivani soukromych zarizeni v pracovni dobe, protoze muzou prestavovat bezpecnostni riziko a protoze se mate venovat praci nikoliv serfovat na facebooku (priklad)…

drep
28. čer 2024

Z logiky věci je obědová pauza volno, kdy se můžeš sbalit a odejít na oběd do parku a tam si dělat co chceš, včetně telefonování. To těžko může kdokoliv jakkoliv upravit. Ale moc jiný zákonný pauzy neexistujou (pokud neděláš dvanáctky) a nevím, není to jádro pudla? Pauzy s telefonem v době, kdy se má pracovat?

mishka87
28. čer 2024

Pracuji v obchodě a během přestávky nám dle manažera nikdo nemůže zakázat mobil. Ovšem v pracovní době (respektive na prodejní ploše) ho většinou mít nesmíme. Je to tak i ve vnitřním řádu.

moudivlacek
28. čer 2024

@jannym Tam, kde je zákaz mobilu na pracovišti z bezpečnostních důvodů žádoucí, se o tom ví od prvního dne nástupu do práce, to nebude tento případ.
Ten problém vidím v tomto "a ten telefón použijeme během práce".

jeyre
28. čer 2024

Během pracovní doby vám ho zakázat může, během přestávky opravdu ne. Během přestávky můžeš i opustit pracoviště a to ti bude nakazovat, co děláš mimo pracoviště? Nevykonáváš práci pro zaměstnavatele, nejsi za to placená, nemá ti do toho co mluvit. Jsou i judikáty na to, že zaměstnavatel nesmí zaměstnanci nařizovat, kde a jak přestávku tráví (pokud nejde o bezpečnostní riziko samozřejmě).

zanett
28. čer 2024

Zamyslela bych se, zda v zemi s nejnizsi nezamestnanosti v EU mam chut i nadale pracovat pro sefku, ktera se zamestnanci hovori stylem (cituji); '...že od září nám to skončí a zavede se tvrdý režim a my na mobil nepůjdeme ani v době pauzy'. Resp. ja vim, ze s v takovem tymu a v takove firme bych pracovat nemohla. Vidim v tom ten post-socialisticky pristup, ktery je bohuzel vlastni spouste Cechu, ktery stavi manazery do vyssi pozice poloboha a jeho podrizeni jsou mu vydani na milost a nemilost. Od jiste doby odmitam pracovat pod ceskym sefem/ ceskou sefovou prave z techto duvodu. To socialisticke mysleni se z hlav lidi vyhani tezko. Mam ted nemeckeho sefa a jeho jednani je uplne jine; jedna se mnou jako se sobe rovnym (i kdyz technicky vzato si v praci nejsme rovni), cimz nas vsechny motivuje k lepsim vysledkum. Tvoje nadrizena, zakladatelko, by me motivovala maximalne k tomu si hledat novou praci. A to velmi rychle.

hasara33
28. čer 2024

V době pauzy si můžeš dělat, co chceš. To je doba, za kterou nejsi placená, takže ti nikdo nesmí přikazovat, co můžeš nebo nemůžeš dělat. 😉 Řekla bych, že vedení tady sází na nevědomost zaměstnanců.

veroniqess
28. čer 2024

Jdete jinam 😉

veronicka89
28. čer 2024

V době pauzy , podle me autorka nemysli tu oficiální pauzu kdy má,,odpichnuto , na oběd atd...ale ze si udělá pauzu od práce a koukne na mobil jestli je vše ok 😀 podle me teda ...

veronicka89
28. čer 2024

@zanett jsem rada ze to tu někdo napsal ptz to tak opravdu je - s temi nadrizenymi ...

Ale důvod proč má cr tak nízkou nezaměstnanost, se váže na to co píšeš: cesi radsi zůstávají v práci kterou mají jistou , než aby trosku zajišťovali, popripade se ,,postavili,, proti nadrizenemu...ale prostě to radši strpi ... aneb sice nejsem uplne spokojen ale radši zůstanu...

adelisss
29. čer 2024

Je to fakt zvláštní nařízení. Chápu omezené používání mobilu třeba v letadle, kde by klasické telefonování mohlo ovlivnit fungování přístrojů na palubě. Ale takové nařízení z bezpečnostních důvodů by nejspíš platilo hned od nástupu do práce. Má to šéfka černé na bílém? Protože jinak mi to přijde takové bububu ve stylu jedna paní povídala.
Chápu, že během výkonu práce se někde mobil nepoužívá. Ale během zákonem dané pauzy mi přijde hodně divné lidem zakazovat používat mobil.

mary.jane
29. čer 2024

Znama treba v praci mobil pouzivat vubec nesmi, ale pracuje ve veznici, tak tam je to pochopitelne. Ten mobil dokonce musi byt uzamceny v nejake bezpecnostni skrince - aby proste muklove nemeli sanci se k nemu dostat. Takze dokazu si predstavit par dalsich profesi (zamestnani), ktere s ohledem na nejakou bezpecnost toto tak maji...

zanett
29. čer 2024

@mary.jane ...ale ti to asi vedi od zacatku, kdezto zakladatelcina sefova si, zda se, upravuje pravidla jak se ji to hodi.

mary.jane
29. čer 2024

@zanett tak prave si dokazu predstavit pracoviste, kde by se to nemelo, ale treba se nad tim priviraly oci a ted jim treba prisel audit, nebo novy sef a musi se zakaz telefonu znovu "pritvrdit".

pavca1982
29. čer 2024

Ve věznici jsem mobil neměla vůbec. Ráno se uložil do schránky a vyzvedla jsem si ho až při odchodu. Škola i školka by mě případně kontaktovala na pevné lince kdyby něco. To jen pro příklad, že to jde i takto. Ale jinak chápu, že to štve.