Ahoj holky, předem se omlouvám, jestli tu to téma někde je a nebo jestli Vám přijde, že sem cpu téma, které sem nepatří. Zítra jdeme na úřad práce žádat o rodičovský příspěvek a potřebovala bych vědět co potřebuju za doklady s sebou. Děkuju všem za odpověď 🙂
tak děkuju moc 🙂
Suki, mrkni na stránky ministerstva, kde najdeš formuláře (můžeš si je i vyplnit elektronicky a vytisknout), jsou tam vždy napsané i ty potřebné doklady. Je to srozumitelné a přehledné. Je to zde: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky...
já sem byla nedávno a chtěli po mě jen občanku...zaměstnavatel nic nepotvrzuje, rodičák s tím nesouvisí...teda pokud si nevybereš první variantu...
Tak ja jsem si vybrala 3letou variantu a dali my tiskopis na potvrzeni pro zamestnavatele.
Zaměstnavatel ti musí potvrdit od kdy do kdy jsi byla na mateřské... Je to fialový formulář. Zrovna si to taky vyjednávám.
holky a rozhodnete se některá pro dvouletou variantu?Já o to přemýšlím, ale pořád ještě váhám.
Urcite ne,stejne to mam tesne,ze na to nedosahnu platem,ale i kdyby jo,tak chci byt s malou doma,co nejdyl to pujde.Nechci ji trapit skolkou.
Já na tu dvouletou dosáhnu,ale asi si vezmu na 3 roky. Kdybych ji chtěla na 2, tak bych už za rok touto dobou musela zase počít mimčo a to mi přijde moc brzo 😕
Ahoj holky, nevíte, za jak dlouho se dá rodičovská vyplácet zpětně? Jsou to tři měsíce nebo půl roku?
Tri mesice
pomooooooc! Holky já byla OSVČ s nízkým vyměřovacím základem, manžel je zaměstnanec s vyšším vyměřovacím základem. Chcem tříletou variantu. Dostaneme automaticky částku 7600? Nebo když jsme měla před nástupem na mateřskou nízký příjem má o ten rodičák raději žádat manžel?
Ahoj holky, je nějaká novinka v tom, co si mám přinést za doklady, když půjdu na sociálku žádat o rodičovský příspěvek? Mateřská mně končí 20. 8. (to bude mít malá přesně 28 týdnů). Takže pomalu už bych se tam měla chystat, no vůbec se mně za těma úřednicema nechce. 😒
@zuzinkas dnes jsem zarizovala, takze posilam uplne cerstve info. Nejdriv skoc na socialku, tam ti daji potvrzeni o tom, ze ti byla vyplacena materska-ppm. Pak vezmes tento papir a rodny list mrnouska a dojdes na urad prace. Tam vyplnis dalsi formular, kde uz si volis konkretni vysi prispevku, takze je dobre si to predem promyslet. A jeste potrebujes cislo uctu, kam to chces posilat. Myslela jsem, ze se o rodicak zada na socialce, ale nakonec ne.
Holky,prosim. o radu.Asi už byto tady bylo,ale nemám čas to hledat.Jdu si vyřídit rodicak a nevím zda je lepší na dva roky,s tím,ze bysme za dvě roky chtěli druhé dítě nebo na tři a eventuálně si to pak zkrátit. Jde mi o to,ze když se druhé nezadaří,tak co ten rok než budou dceři tři roky?Vrátit do prace bych se zatím nemohla,nemá mi kdo hlídat.Díky.
Dobre rano holky prosím o radu, kamarádka bude žádat o rodičovský příspěvek přes pracák ,co k tomu všechno potřebuje? A ještě jedna věc chce žádat o rodičovský příspěvek přes otce dítěte ale tomu končí prac zkusební doba a novou smlouvu dostane až měsíc před porodem ..jde to i přes to?A taky jak je to z penězi? Jsou nějake vyplacene už před tím než se mimi narodi nebo až po porodu?
Ahoj holky, prosím o radu, trošku v té úředničině tápu:( Jsem v 28tt na ÚP, odpracováno mám 13 let, ale dala jsem nepředvídavě výpověď a jako na potvoru jsem otěhotněla:(. Do ochranné lhůty se nevlezu, tak je mi jasné, že na mateřskou nemám nárok, ale jak je to s rodičovským příspěvkem? Nechci automaticky na 4 roky, to bych se zbláznila, přítel je OSVČ, ale příjem má cca 45tis./měs., dají mu rodičák na 2 příp. 3 roky? A kdy máme jít na úřad o něj žádat, už teď nebo až po porodu? A porodné, budu mít nárok? Asi se z toho všeho zcvoknu:((( Díky za rady...
@andelka Zdravotní a sociální pojištění si musí platit každý OSVČ, jde o nemocenské pojištění, které je odbrovolné.
@bruckner Záleží na tom, jestli si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Pokud ne, tak budeš mít automaticky 4letou variantu. A RP budeš žádat po porodu. Na porodné určitě s těmihle příjmy nárok nemáte.
Díky, jen nevíte ještě jak je to s výší toho rodič. příspěvku na ty 4 roky? Vím, že celkem je to nějakých 220tis., ale jak se to rozpočítává, není to první dva roky nějak vyšší a pak se to snižuje?
Ahoj všem, prosím, poraďte mi, jsem uplně dementní a nemám nikoho, kdo by mi to pomohl. Neměla jsem nárok na mateřskou, protože jsem byla bez práce, takže rodičák mám až od narození dcery... a řešit to v tomhle výmazu mozku je super 🙂
Pochopila jsem to dobře- vyplním ty formuláře, co jsou na netu (možná že až to vytisknu a budu to mít v ruce, bude se mi to číst líp, zatím asi polovině dotazů nerozumim :D ) a k tomu dodám doklady plus mzdový výměr za poslední čtvrtletí- tj. aktuálně prosím za jaké období, když se dcera narodila 27. 7. ?
Za druhé- manžel má jiné trvalé bydliště než já- ale předpokládám, že na sociálku se má jít tam, kde má trvalé bydliště dcera, což určuje kdo? 🙂
Děkuji, že je někdo určuje moudřejší a poradí mi 🙂
@3blumicky trvalé bydliště dítěte je automaticky napsáno na adresu matky 😉 vyřizovat to budeš na vašem úp, otec bude v rodném listě a doloží ten příjem, ale žádat o rp budeš ty 😉 když je dcera narozena v červenci, tak jde o příjmy v druhém čtvrtletí 2015, takže duben, květen, červen. snad jsem nic nezvrtala 😀
@blahova_andrea Mockrát děkuju, už jsem snad doma! 🙂 (doufám že se ta demence zahojí jinak si budu muset hledat jinou práci :D )
@3blumicky no nevím, já jsem na druhém rodičáku vkuse a teda je to horší a horší 😅 nechci se vidět za ty další dva roky 😅
Ahoj,vem si obcanku a rodny list ditete.Ale myslim,ze tam jen dostanete papiry domu na vyplneni a jeste ti neco bude muset potvrdit zamestnavatel a az to vsechno budes mit,tak to tam zas zaneses.