Ahoj. Když od 2. května půjdu na neschopenku, pak přejdu na rodičovskou dovolenou tak na kolik dní dovolené mám nárok za rok 2015. Od Zaměstnavatele mám nárok na 20 dní dovolené ročně. V listopadu mám rodit. Díky holky za pomoc
holky to jste mě potěšily!!!!!!!!!!!! Teď si vybírám dovolenou loňskou a příští týden jdu za účetní se zeptat, protože mi tvrdila, že to bude poměrná část. Já o tom samozřejně nic nevím, proto se ptám vás.. Díky moc.
@mysonek kdy nastupuji na mateřskou ještě nevím. to jsem se doktorky neptala. ale příště se jí zeptám.
@ivet1987 a tohle si pak asi musím ohlídat sama, že? To proplacení/vybrání dovolené...
@sarka49 určitě by to neměla být poměrná část, MD se počítá jako odpracovaná doba. Pokud máš termín v listopadu, tak myslím, že budeš mít nárok na celou za rok 2016. Já měla termín v říjnu 2013 a vyšlo mi to 🙂 V každém případě nastup na MD 6 týdnů před porodem, je to výhodnější a mohlo by Ti to pak vyjít. Zda si to musíš ohlídat sama neporadím, asi záleží na zaměstnavateli. Já to třeba vůbec nevěděla, mě zavolali od nás z mzdové účtárny když mi končila MD a tohle mi řekli. Sama jsem to netušila. V každém případě na celou dovolenou máš nárok jen pokud jí budeš čerpat mezi MD a RD, jinak se to krátí.
HOlky, nemáte tu úplně pravdu. Pokud zaměstnanec zamešká kvůli nemoci více, než 100 pracovní dní, tak se dovolená krátí o 1/12 a za každých dalších zameškaných 21 dní od další 1/12 (viz. např. http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB046). Pokud počítám, že na PN bude do konce září, tj. 5 měsíců a překrocí asi těch 100 dní (nechce se mi to přesně počítat).
@betelgeuzz tak to se omlouvám za mylné informace, já na neschopence nikdy nebyla 🙂
holky díky!!!!!!!
@xpila mám velkou prosbičku, snad to nebude nic složitého. Dne 8.8. mi končí nahlášená rodičovská dovolená v práci a měla bych 9.8. nastoupit do práce. Zároveň jsem ale ve 30tém týdnu a mohu nastoupit 12.8. na mateřskou. Jedna známá mi poradila, ať si vezmu od 9.8. - 22.8. neplacené volno a nastoupím na mateřskou až 23.8.2015.
V práci máme 25 dní dovolené a mě zajímá, na kolik dní dovolené budu mít nárok za rok 2015 a zároveň za rok 2016. Moc moc děkuji. Já si to nedokáži sama spočítat :-/, ač bych moc ráda. Moc děkuji
@denca2000 S neplaceným volnem by musel zaměstnavatel souhlasit, takže to není jen tak. S čerpáním dovolené také musí souhlasit (kromě té, která se čerpá mezi MD a RD). Takže na to mezidobí se domluv se zaměstnavatel, zda ti dovolí čerpat dovolenou, ale nevidím důvod, proč by ti to neměl dovolit. Neplacené volno by pro tebe nebylo výhodné.
Za rok 2015 se ti bude dovolená krátit, protože zameškáš více jak 100 pracovních dní. Takže za prvních 100 dní se ti krátí o 1/12, o dalších 21 pracovních dní opět o 1/12. Takže orientačně se ti bude krátit o 4/12 (jen jsem projela kalendář, max. to bude 5/12, to si můžeš spočítat), takže budeš mít nárok na 16,5 dne.
Za rok 2016 budeš mít nárok jen na 1/12, tzn. na 2 dny (za předpokladu, že bys na mateřskou šla toho 12.8.).
@xpila Moc děkuji 😉 Já právě pošlu do práce žádost o čerpání neplaceného volna od 9.8.-22.8. a nástup na mateřskou od toho 23.8. - máme 25 dovolené za rok. Prý bych měla mít pak mezi MD a RD nárok na 19 dní dovolené za rok 2015 a plných 25 dní za rok 2016 - teď jsem z toho ale jelen. Jinak se zaměstnavatelem problém nebude, ředitelka je zlatá. Jen mi jde o ty dny dovolené,aby to bylo pro mě co nejvýhodnější. Děkuji moc
@sarka49 Máš nárok na celých 20 dní, jestli se nemýlím. Abys měla nárok na celou dovolenou, tak musíš odpracovat 60 dní, což už máš.