Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, na neschopenku jsem šla v 5. měsíci těhotenství a zbylo mi 11 dní dovolené. Na mateřskou jsem nastupovala v listopadu a tak mi proplatí i tento rok(20dní) . Poslali mi na vyplněné dovolenky, a v dopise je napsané, že budu čerpat dovolenou od června do srpna, prostě těch 31dní. Můj dotaz tedy zní, jestli není možné, že bych nastoupila normálně po mateřské hned na rodičák a že by mi to proplatili? Mám dojem, že známá to takhle měla, že nečerpala dovolenou ale hned byla na rodičáku a peníze jí poslali na účet, ale nechci šířit mylné informace. Nejsem si jistá. Poradí mi prosím někdo?
Ahojky, je to přesně jak psala veri0007, měla jsem to přesně jako ty, akorát před 4-lety, také jsem končila v červnu mateřskou. Fígl je v tom, že po dobu čerpání mateřské dovolené jsi braná jako zaměstnanec se všemi nároky, tedy i s nárokem na dovolenou, kterou si vybereš ihned nasledovně se skončením MD, zároveň si s předstihem na Úřadu práce zažádáš o čerpání rodičovské dovolené (rodičáku 🙂). Takže Tě čeká super měsíc po finanční stránce, před propadem na dlouhou dobu 🙂, ale z doslechu vím, že ne každý zaměstanvatel se zachová k matce stejně, někdo to schválně zamlčí a mamina přijde o proplacení nároku na dovolenou. Krásný 1 máj Kamila
Me skoncila materska 9.2.2015, od 10.2. jsem na rodičáku a zároveň jsem čerpala 19dní dovolené. Právě mezi mateřskou a rodičákem se ani dovolená nekrátí.
Holky prosím,
jedna z kritérií pro čerpání matřské je, že musíte odpracovat 270 v posledních dvou letech.
Tím myšleno součtem za oba dva roky nebo každý rok zvlášť?
Děkuji za odpověď.
Klárka
@klarka21792 dohromady
@veri0007 Můžu se taky zeptat? Mohla by jste mi poradit v mé situaci? Od října 2014 jsem na ryzikovém těhotenství. Nyní už na mateřské, v práci mi zbylo ještě 32,5 dne dovolené. Původně jsem chtěla neschopenku ukončit dřív a dovolenou si vybrat, ale nakonec se mi to nějak vykouřilo 🙂 tak teď nevím, zda mi ta dovolená propadne nebo jestli mi jí může zaměstnavatel proplatit. Jinak smlouvu v práci jsem měla na dobu určitou a to do září 2015. Ale teď tu čtu, že bych měla mít odpracováno 270 dní, což já neměla. Pracovala jsem od června - října 2014. Děkuji za rady...
@samanta001 podle toho, co jsem četla v instrukcích v práci, tak pokud si ji nevybereš hned po MD, tak propadá
@samanta001 na tohle bych se spíše zeptala @j.a.n.i , ta je v tom sběhlá a rozumí tomu😉 Jestli jsi ale na mateřské, tak ty dny odpracované máš, ale je potřeba rozlišit mateřskou a rodičák😉 Jinak to s dovolenou stejně nemá co dělat. O výbě dovolené si u zamstnavatele musíš požádat sama a vybírá se před tím, než jdeš na rodičák (po případné mateřské) nebo až po rodičáku, ale vzhledem k tomu, že máš dobu určitou, tak asi jedině před rodičákem? Ale nevím, jen usuzuju dle mé logické úvahy😉
@samanta001 Ahojky, jsem na tom téměř stejne jako ty, 1.října 2014 jsem nastoupila do nové práce a od 22.ledna 2015 jsem na neschopence a mě taky řekla doktorka že nárok na mateřskou(což jetěch 28 týdnů) je, že musíš mít odpracováno 270 dní, a když jsme na neschopence tak je to bráno jako když chodíme do práce, takže si to odpracováváme.
a s tou dovolenou ženy, je to tak, že když jsem na neschopence a mám jště do konce roku 20 dní dovolené tak jedna z možností jak si ji vybrat je ta, že neschopenku ukončím o 20 dní dříve než bych šla na mateřskou a abych těch 20 dní pokryla tak si na tu dobu vezmu těch mých 20 dní dovolené?
Děkuji, za všechny rady. Zkusím zavolat na mzdové a domluvit se... Chtěla jsem být jen aspoň trochu v obraze, abych nevypadala jako úplný blbec, že nevím oč jde 😉
@vera20 je to jak píšeš, neschopenku ukončíš dřív a tu dovolenou si vybereš, taky jsem to tak chtěla udělat, ale nakonec jsem měla jiné starosti a tohle se mi úplně vykouřilo 😒
@samanta001 Požádej o čerpání tak aby ti dovolená navazovala na konec PPM, to ti musí umožnit.
@kahira Je možné čerpat dovolenou a zároveň pobírat rodičák... stejně jako můžeš pobírat rodičák a u toho pracovat. Dovolená proplatit nejde, tedy jde, ale pouze při konci pracovního poměru. nESMÍŠ SI TOTIŽ PLÉST POBÍRÁNÍ RODIČÁKU S ČERPÁNÍM RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ. Omluva za CAPS, ale už to přepisovat nebudu.