Prosím o radu. Tenhle měsíc mi bude končit rodičovská dovolená. Zaměstnavatel mi už po skončení mateřské písemně oznámil, že se mnou po skončení rodičovské rozváže pracovní poměr z organizačních důvodů a jestli budu chtít podepsat dohodu dřív, že stačí zdělit termín a dostanu odstupné.
Jelikož jsem si původní rodičovskou navýšila končí mi právě teď i když syn bude mít 3 až příští rok v lednu. Ale nějak jsem počítala s tím odstupným. Ale co se nestalo firma mi teď oznámila, že měla v letošním roce vysoké mimořádné náklady a že mi odstupné můžou vyplatit až v lednu ☹ a že mi teda do té doby ani nemůžou dát zápočtový list ☹
A já teď na poslední chvíli zvažuji co dál protože pochybuji, že se mi podaří v mé profesi bez zápočťáku sehnat práci a nárok na podporu také nemám když ho nedostanu. Jediné co mě napadlo je neschopenka, ale nevím jestli by se mi počítala z rodičovské nebo z předchozího příjmu z zaměstnání? (mimo jiné už přes rok chodím na brigádu, ale to je jen na dohodu DPČ).
Předem děkuji za komentáře 🙂
No, to jsi asi pěkně v průšvihu..že ti skončilo pobírají rodičovského příspěvku je něco jiného než rodičovská dovolená, ta ti skončí až bude mít dítě 3. Takže ani nemůžeš být na nemocenské, myslím. Takže bez příjmů, jediné co vydělal brigádu.
@hanka208 - já přesně z tohoto důvodu mám rodičák nastavený v práci tak, jak beru peníze, až skončí výplata, abych se měla kde vrátit, mám to 2 roky a když bududu chtít bez příspěvku od státu prodloužit, zaměstnavatel mi to musí vždy umožnit, ale já mám čas si to propočítat, jestli to zvládneme, uvažuju max. o dalším měsíci a 3 týdnech k tomu, abych začala od 1.1....
myslím si, že teď už moc možností nemáš, pokud máš v práci nahlášen rodičák do určitého dne, tak dřív ti nikdo nic nevyplatí, to, že už nemáš příspěvky nikoho nebude zajímat, nemocenská nepřichází v úvahu...každopádně to odstupné v lednu 2016 bych brala, do té doby se o zvládnou dá, jsou to jen 4 měsíce, tak budete jako rodina muset víc šetřit nebo si budeš muset najít brigádu...
@lv Takhle jsem to měla v plánu původně, ale když mi napsali že se mnou rozvážou pracovní vztah i dříve a s odstupným, tak jsem s tím taky počítala. Tak ted nevím. Zítra budu hodně telefonovat. Podle mne co je psáno to je dáno a oni by to měli dodržet. Přeci jen je to velká mezinárodní firma a právníků tam má na to dost. Tak snad to brzo nějak vyřeším a neskončím jen na almužně z brigády :-\
@marcicek84 Jo to máš pravud, ale mám od nich dopis, že mi tu dohodu s odstupným dají i dřív stačí uvést termín. Takže mě by zase nemuselo zajímat, že teď na to ty peníze nemají. Kdyby mi tohle nenapsali, já bych s tím počítala a zařídila bych se už podle toho.Takhle mě vypekli, tak jestli to půjde vpálila bych jim tam nejraději neschopenku.
@hanka208 No, zajímat tě to musí, protože je sice hezké, že to máš v dopisu přislíbeno, ale pokud tu dohodu nepodepíšou, tak máš smůlu. A neschopenka nepůjde, pokud nemáš v ruce papír, že si požádala o RD na kratší dobu, než do 3 let věku dítka a mám na mysli opravdu RD, tedy papír zaslaný zaměstnavateli, nikoliv volbu rodičáku.
@hanka208 - jde ukončit dřív, musíš napsat žádost, ale je na zaměstnavateli, jestli tohle přijme, ze zákona nemusí, protože počítal, že doma budeš dýl, tak nemusí mít volné místo apod. a jelikož nem peníze na odstupné, pochybuju, že by ti to povolil...každopádně zkus se domluvit a dát jim sken dopisu, že prostě a napsat žádost o to ukončení a vyplacení odstpuného a uvidíš co bude, bude to písemně, v nějhorším nic, ale možná že se smilují...
@hanka208 No podle mě, když s tebou nerozváže poměr a nedá ti zápočťák, tak tvůj pracovní poměr dále trvá a měla by si se vrátit do zaměstnání.... Aby ti pak v lednu nějaké odstupné vůbec dali a neřekli že na něj nemáš nárok protože si bez omluvy nechodila do zaměstnání. Neschopenku ti jen tak bez důvodu asi nikdo nenapíše, nemluvě o tom že to by si pak nemohla chodit na tu brigádu a musela by si dodržovat vycházky.