Chtěla bych poprosit o radu. Na mateřskou mám nárok při odpracování 9ti měsíců (myslím, že je to 270 nebo 280dní - teď si nejsem jistá) při nástupu na mateřskou (6-8 týdnů před termínem porodu). Mělo by mi to těsně vyjít. Momentálně, ale přemýšlím o nemocenské. Jak se v tomto případě bude vypočítávat mateřská? Když bych měla dejme tomu 6 měsíců řádně odpracovaných a k tomu bych 4 měsíce byla na nemocenské. Počítá se průměr z těch 10ti měsíců?
Jo a jen tak okrajově - výše nemocenské se počítá jak? Vím, že prvních 14dní se nic nedostává a jak je to potom?
Předem děkuji za odpovědi. 😉
Nejsem si jistá jestli nárok na mateřskou vůbec vznikne, když nebude odpracováno těch 270 dní.
Jak říká alyssa, byla jsem ve stejné situaci, PPM se vypocte z platu, ktery mas ve smlouve, neprumeruje se nemocenska. Nastesti 🙂
PPM se vypočte z platu, nemocenská se do výpočtu nezahrnuje. Na nemocenské první 3 dny nedostaneš nic, 4.-14. den budeš dostávat nahrádu mzdy od zaměstnavatele a od 15. dne vyplácí sociálka.
Aby jsi měla nárok na mateřskou, musíš mít za poslední 2 roky účast na nemocenském pojištění min. 270 dní. Mateřská se vypočítává průměrem z hrubé mzdy za posledních 12 (tobě tedy asi z 6) měsíců (tzn. nejen výši mzdy ve smlouvě, ale i např. mimořádné odměny a prémie). Doba nemocenské se do výpočtu naštěstí nezahrnuje.
Co se týče nemocenské, první 3 dny nedostaneš nic, potom 4-14 den platí zaměstnavatel (jen pracovní dny), od 14 dne výš platí sociálka (i víkendy). Výše nemocenské se vypočítává z redukovaného denního vyměřovacího základu ve výši 60%. Denní vyměřovací základ se většinou uvádí na výplatní pásce nebo ti ho sdělí mzdová účetní/personalistka.
Já byla také na nemocenské (od 14 do 31tt) a PPM se mi vypočítávala za základního platu, ne z toho co jsem dostala z PN. Nevím jestli to nezměnili, ale první 3 dny PN se nedostává nic, od 4. do 23. dne ti platí zaměstnavatel a od 24. dne ti platí sociálka, vychází to cca na 70% platu, ale není to tak jednoduché a směroplatné, zkus najít kalkulačku na netu