Zdravím všechny,
právě jsem prodělala šok 😲 , když jsem se podívala na účet, kam mi přišel "plat" za srpen - první týden v sprnu jsem měla dovolenou a zbytek měsíce už jsem byla na neschopence (v těhotenství). Plat jsem měla lehce nadprůměrnej a za srpen mi přišlo na účet něco málo přes 6 tisíc 😲 😲 . Nečekala jsem závratný sumy 😅 , ale vzhledem k tomu týdnu dovolený tam mi to moc nepasuje teda... Jak jste na tom byly vy, neměl to tu někdo podobně?? Než se půjdu hádat na mzdovku, ať navalej víc 😅 😀
petu, myslím, že těch 6tis je jen plat za první týden (jak jsi byla na dovči) a zbytek=nemocenskou ti neposílá zaměstnavatel, ale socka nebo tak něco, ne? Nevím, jestli je to u všech firem nebo jen u těch menších - tj.u nás - kde mi ze sociálky přišla složenka s nemocenskou. A jak říká eseska, musíš účetní odevzdat lístek na peníze.
Ehm, co je to "lístek na peníze"??? Já v životě nemocná nebyla a nikdo mi nic neřekl... 😅
Ahoj když jsi nemocna a nemoc jde i do druheho mesíce tak ke konci každého měsíce si musíš říct lekaři ktery ti neschopenku vystavil o listek na penize a ten dáš do práce jinak nemocenskou nedostaneš
petua - přesně jak píšou holky, když jsi nemocná a nemoc se ti přehoupne přes 31. (30.) do dalšího měsíce, musí ti dr. vystavit "lístek na peníze" - znamená to, že tvoje nemoc stále trvá a pořád jsi na neschopence, jinak ti neschopnost neproplatí - a jestli má vaše firma míň než 25 zaměstnanců - tak ti nemocenská přijde od OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení) domů složenkou (tyto dávky se vyplácí k 25.dni v měsíce, takže stejně je ještě čas) ale jestli je ve firmě víc než 25 lidí - měla bys to dostat spolu s výplatou tak jak jsi zvyklá - asi na účet....ale divím se, že sám dr. neví, že ti ten lístek musí vystavit....já jsem taky těhu byla na rizikovým a dával mi ho třeba už 20.,když jsem byla na kontrole, abych tam potom koncem měsíce nemusela letět extra....
Petua: Jste malá organizace do 25 lidí nebo větší? Jestli jste malá,tak ti přišel plat za první týden,kdy si měla dovolenou a za zbytek měsíce ti pošle peníze sociálka. 😉
Ju,nečtu a teď koukám,že to samé v podstatě už odpověděla vojtisek. 🙂
Jó jó, tak jsem to vypátrala 😀 Je to ten potvora lístek na peníze, těch 6 tisíc na tom účtě, to byl ale vejvar, viď? 😲 Jsem ráda, že se na to přišlo, teď už víš od holek přesně co a jak, tak Tě už nic nepřekvapí 😉
Vojtisek:
Tak už je mi to všechno jasný... A jsem teda docela naštvaná, v životě jsem o tom ani neslyšela a neřekli mi to v práci ani u doktora, to je teda dobrý.. Vim, měla bych se zajímat, ale ani jsem nevěděla, že je o co, že...
Petronelie: My jsme velká nemocnice
Holky díky moc, mam v tom jasno.. Jenom doufam, že vyplácí zpětně, že jsem o ty prachy nepřišla 😖 😖
Ne ne vůbec se neboj, i kdybys dala lístek na peníze až třeba za 3 měsíce, tak Ti doplatí ty 3 měsíce zpětně. 🙂
Esuska: Dík, balvan je pryč 😅 😀 😀
petua - tak to dr. pěkně přístě vytmav, ať už si to pamatuje.... 😀 on má vědět, co ti má vystavit, když jsi nemocná, tak přece taky ví, že ti musí napsat neschopenku.....tak je víc než logický, že ti musí vystavit i ten přiblblej lístek na peníze....
Ahoj holky, takže když jsem nemocná jen pár dní třeba od 15. do 30., tak žádný lístek na peníze nedostanu? A dostanu nějaký doklad o ukončení neschopenky nebo tak něco?
denis lístek na peníze se vystavuje pokud pn trvá přes kalendářní měsíc...tzn od 15 do 1 následujícího měsíce to lístek na peníze dostaneš, pokud jsi na pn od 15 do 30 tak dostaneš jako ukončovací doklad část neschopenky kterou odevzdáš zaměstnavateli...ale poenízky dostaneš neboj... 😉
ahoj holky, poradíte? Zajímalo by mě, z čeho se vypočítává nemocenská, v případě že by mě lékař nechal do mateřské doma. Myslím tím, jestli z platu za poslední měsíc, za poslední tři měsíce, či je to jakýsi roční průměr.... Netuším...
Dan8811: Z průměrnýho hrubýho platu za posledních 12 měsíců, když si ho vypočítáš a zadáš do nějaký kalkulačky na netu, tak Ti to přesně spočítají 😉
co já vím, tak nemocenská se počítá z posledního čtvrtletí, ne? ale jak se pak počítá mateřská po nemocenské, to nevím.
vlastně kecám, tak se počítá dovolená 🙂
Ahoj holky mohli by jste mi prosím poradit?Jsem poprvé těhotná začla jsem marodit.Dostala jsem od doktorky první lístek na peníze za do bu 14 dnů,ten jsem ihned odevzdala do 25.4.09 a ted si pujdu pro další lístek na peníze za dalších 14dní..kdy se vyplácí nemocenská za těch prvních 14 dní?vždy jsem brala výplatu k 5dni ale ve smlouvě mám až k 20dni.děkuji mockrát za odpověd
zuziet - prvních 14dnů nemoci platí zaměstnavatel - takže to dostaneš normálně při výplatním termínu se mzdou, a od 15.tého dne tě bude vyplácet OSSZ a ty mají výplatní termíny různý - někde už 10. jinde jako třeba u nás až kolem 25.dne v měsíci.
Ahoj holky chtěla bych se zeptat, mate některa pojištění při pracovní neschopnosti?
já mám pojištění při pracovní neschopnosti na splátky úvěru, ale na to ses asi neptala 🙂 🙂
achal ne ne ja myslím to pojištění, když marodíš a oni ti pak doplacej do tvyho pruměru. docela mě zajíma, pokud bych byla na rizikovym těhotenství, jestli se to vztahuje i na to 🙂
Ahoj,tak to jsme na tom podobně.Od poloviny ledna marodím(taky jsem těhotná) a když jsem viděla peníze za leden tak jsem myslela že omdlím,neměla jsem skoro ani polovinu platu.
sveet, ono se ti to trochu zvedne 😅 po 30ti dnech maš víc a po šedesati ještě víc, ale ted nevím ty procenta 😉
Holky, taky moc prosím o radu. Na konci ledna čekám miminko a jsem učitelka. Prac.smlouvu jsem měla do 30.6., pak nás poslali 2 měsíce na pracák. A novou smlouvu u toho samého zaměstnavatele mám od 1.září (s tříměsíční zkušební dobou), zaměstnavateli jsem oznámila, že jsem těhotná a počítá s tím, že tam budu do prosince. Teď se chci tak teoreticky zeptat, kdybych šla dejme tomu od 6.září na nemocenkou z jakého platu se mi nemocenská bude počítat? I z toho zaměstnání,které skončilo k 30.6.?? Na pracáku bych měla v září i v říjnu 6900 Kč. Co je pro mě výhodnější? Nastoupit a chvíli pracovat a nebo zůstat na úřadu práce?? díky moc 😉
aoj holky, mám otázku:
prosím o radu. Jsem s prním klučíkem na RD na 2 roky, RD mi končí 27.8.2011. Zároven jsem na začátku dalšího těhotenství. Termín porodu mám duben 2011. U zaměstnavatele, u kterého jsem byla před nástupem na mateřskou, mám smlouvu na dobu neurčitou jako zástupce vedoucí. Zároven jsem zapoměstaná nyní u stejného zaměstnavatele s jinou pracovní smlouvou, která je do 26.8.2011 tj¨. než mi skončí RD. Ta smlouva je částečný úvazek - jiná pracovní pozice. TJ. mám u svého zaměstnavatele 2 smlouvy, jednu na neurčito od roku 2007 stále trvající a druhou od března 2010-srpna 2011 apotom bych měla nastoupit opět na tu první pozici. Jak je to ale nyní když jsem těhotná? Bude mi vyplacet PPM z té první smlouvy tj. částku kterou jsem dostávala v tém prvném těhotenství a nebo PPm z tohoto částečného úvazku kde je výdělek děs a hrůza - spíš je to přívýdělek. Nebo mám podle vás sama zrušit tuto smlouvu cca v prosinci, když bych měla mít od února 2011 PPM? Snad to pochopíte🙂
dík za odpověd
Ahoj petua,
takovej blbej dotaz- a lístek na peníze jsi do práce poslala? Těch 6 tisíc jestli není jen za tu dovču, víš? Já když byla s prvním mimi na neschpence tak jsem to vůbec nevěděla, že lístek na peníze musí mzdovka dostat ke konci měsíce a donesla jsem jim ho někdy kolem prvního a následný měsíc jsem se nestačila divit 😒 Ale pak se to vysvětlilo. Doufám, že to bude u Tebe to samé, navíc píšeš termín o prázdninách kdy se za první 3 dny neschopnosti dostávalo 100% platu, takže to už mi nesedí vůbec. No držím palce, aby to dopadlo k Tvé spokojenosti a dej vědět, jaks dopadla. 🙂