Vyrovnávací příspěvek v těhotenství, máte zkušenost?

danchacha
10. pro 2015

Ahoj holky,

máte prosím některá s tímto příspěvek zkušenost? V zaměstnání jsem již domluvená, ale personální oddělení si neví rady, jak to technicky provést. Mám u zaměstnavatele dvě pracovní smlouvy po 0,5 úvazku, přičemž jedna z těchto prací ohrožuje těhotenství. Prý nelze smlouvu zrušit (pak by nebylo co dorovnávat podle ČSSZ), ale podle personálního oddělení zase není možné mi vyplácet méně peněz, než mám uvedeno ve mzdovém výměru.

Máte někdo zkušenost, prosím?

Díky

j.a.n.i
10. pro 2015

@danchacha Zkušenost nemám, ale podle mě je to právě pro případy, kdy tě převedou na bezpečnou práci, ale hůř placenou a tedy ti změní dočasně mzdový výměr.

qz
10. pro 2015

@danchacha zadala jsem o nej diky pozorne ucetni, kdyz jsem musela prejit ze smen i nocnich na jednosmenny provoz, a dostala jsem ho. Ale nevim. Pokud onu praci nemuzes vykonavat, musi te preradit na vhodnou bez zmeny vyse mzdy ci te nechat doma za tu mzdu.

pecora
10. pro 2015

No to je sice pravda ale taky se da mzdovy vymer upravit, tedy lepe podepsat novy. Jen nechapu proc by ta smlouva nesla zrusit...

j.a.n.i
10. pro 2015

@pecora No, protože pokud se zruší, tak není co dorovnávat.

danchacha
autor
10. pro 2015

Holky, moc díky za odpovědi... vypadá to, že jsme na to přišli a uděláme to tak, že z důvodu toho nebezpečí budu zproštěna některých prací které v té jedné smlouvě jsou a tím pádem budu i méně hodnocena - změníme mzdový výměr na základě toho zproštění (aby oni mohli platit na tu práci někoho jiného). Ještě si to zítra raději ověřím na ČSSZ, snad to tak bude ok.

ireniq
10. pro 2015

@danchacha ať to klapne, já taky dostala nový výměr, bez příplatků, na které v "bezpečné" práci nebyl nárok, zaměstnavatel posílal nižší plat a sociálka vyrovnávací příspěvek.
Akorát gynekoložka, když mi měla žádost o ten vyrovnávací příspěvek vydat a potvrdit, tak jen matne tušila, o co jde, nakonec ho našla někde na dně posledního šuplíku, takže jsem neobešla s prázdnou... příště si ho radši vytisknu a přinesu k potvrzení vlastní 🙂

danchacha
autor
10. pro 2015

@ireniq Díky moc... no ke gynekologovi to nesu rovnou vytištěné, protože ten mě chtěl hned poslat na neschopenku a když jsem mu řekla o tomhle, tak vůbec nevěděl, prý ať donesu co chci, že podepíše vše :D

danchacha
autor
10. pro 2015

Jo holky a ještě jedna otázka - z čeho se Vám pak počítala mateřská?

j.a.n.i
11. pro 2015

@danchacha Praktickou zkušenost nemám, ale vím, že na tom papíru o příjmech, co vyplňuje zaměstnavatel je kolonka, zda si pobírala tohle dorovnání nebo ne, takže se to určitě ve výpočtu nějak zohledňuje, aby ti to nesnižovalo mateřskou, ale jak přesně, to neumím.