Prosím o radu. Zkoušela jsem hledat všemožně na internetu, ale nevím, jestli to chápu správně. 7. 10. mi končí zkušební doba. Vzhledem k tomu, že mám fyzicky náročnou práci, kterou teď v těhotenství absolutně nezvládám, doktor mi napsal neschopenku. Vím, že i ve zkušební době mám ochrannou lhůtu 14 dní, kdy mě zaměstnavatel nemůže vyhodit. Pak počítám, že mě vyhodí (jinak smlouvu mám na dobu určitou). Co už jsem nebyla schopna dohledat je, zda mi bude vyplácena nějaká částka, když budu mít stále tu neschopenku, ale už nebudu zaměstnaná.
A ještě, pokud zůstanu na neschopence až do šestinedělí, budu si moct volit dvouletou variantu rodičáku před manžela? Děkuji
@shannondrake to zalezi jakou ma vysi platu. tak si najdi jeste jinou praci, nenarocnou, jestli ti jeste neni videt pupek🙂
@kaja2016 Rozhodně to nezáleží jen na výši platu.
@shannondrake Neschopenku budeš mít až do konce šestinedělí. Sama si budeš moct RP vybrat do výše 7600 Kč, když budeš chtít víc, tak jedině přes příjem otce dítěte, pokud on ke dni narození splňuje podmínky pro mateřskou.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat.
V dubnu jsem nastoupila do práce, samozdřejmě jsem byla ve zkušebce a na konci měsíce jsem zjistila, že jsem těhotná v 10tt . Chodila jsem do práce asi 2,5 měsíce pak jsem musela jít ze zdravotních důvodu na neschopenku. Asi po měsíci mi došla výpověď kterou jsem stále nepodepsala. Do práce stále zasílám každý měsíc neschopenku. Teď se blíží nástup na mateřskou a já nevím jestli mám nárok. Před tím jsem pracovala skoro rok u více zaměstnavatelů chybělo mi 5 dní do celého roku . prosím víte něco o tom. Předem moc děkuji za odpovědi.
@michaela789 Byla to opravdu výpověď? Nebylo to náhodou zrušení pracovního poměru ve zkušební době? Pokud ano, tak ti pracovní poměr skončil a tím pádem nemáš nárok na mateřskou.
Ano máte pravdu, bylo to zrušení pracovního poměru ve zkušební době. A když nemám nárok na mateřskou tak nebudu pobírat žádné peníze?
@michaela789 budete pobírat rodičovský příspěvek.
@michaela789 Tak budeš až do konce šestinedělí na neschopence a poté rovnou pobírat rodičovský příspěvek.
Pokud budeš stále na neschopence, normálně budeš brát peníze 😉 Byla jsem ve stejné situaci. Ale ohledně té druhé otázky ti neporadím.