Výpověď - rizikové těhotenství. Poradíte, prosím?

25. led 2021

Ahoj chtěla bych prosím radu jestli nevíte jak je to s tím... Že bych podala výpověď v práci a během té výpovědi bych otěhotněla a byla na rizikovém nebo na neschopence? Ty dva měsíce výpovědi by trvali a pak by mě vyhodili a když bych byla nemocná? Nebo kdybych byla na dpn a těhotná by mě v tu chvíli vyrazit nemohli? Moc děkuju za rady

lidija1234
25. led 2021

pokud podepíšeš výpověď a během těch dvou měsíců otěhotníš tak je to jedno smlouva je už podepsaná a skončí dnem uvedeném ve výpovědi. To stejné platí i u nemoci. V práci jsem kolegovi neprodloužili smlouvu a prostě skončil bylo jedno, že je na neschopence. Nevím jak to zamýšlíte ale já bych to v práci vydržela a jak bych otěhotněla tak bych šla na rizikové. V případě, že máte podepsanou výpověď tak bych šla za nadřízeným a zkusila bych ji stáhnout...záleží jestli šlo o výpověď z vaší strany nebo ze strany zaměstnavatele.

meronym
25. led 2021

Zde je zásadní, z koho strany byl pracovní poměr ukončen výpovědí.

Pokud výpověď dal zaměstnavatel, tak se výpovědní doba prodlužuje o dobu, po kterou ochranná doba (dočasná pracovní neschopnost zaměstnance) přesahuje konec výpovědní doby.

Pokud jste však výpověď podala sama, pracovní poměr končí i v ochranné době (pracovní neschopnosti). Rovněž na základě dohody zaměstnavatele a zaměstnance o rozvázání pracovního poměru může pracovní poměr skončit i v ochranné době, taková dohoda může být uzavřena i během ochranné doby.

meronym
25. led 2021

Jeste bych rada zduraznila, ze tehotenstvi rozhodne automaticky neznamena neschopenku. Tedy aspon by nemelo.

priefi
25. led 2021

Pokud podas výpověď ty, končíš na konci výpovědní doby. Pokud by výpověď dál zaměstnavatel, výpovědní doba se prodlužuje o DPN