Ahoj holky,
potřebuju poradit. 18.8. má syn 3. narozeniny, já jsem do konce měsíce na neschopence. Tedy měla bych 1.9. nastoupit do práce ale není kam. Dělala jsem v pobočce v našem městě, která byla komplet zrušena (v pracovní smlouvě mám místo výkonu práce Liberec)...zaměstnavatel mi nabídl Dohodu se 4-měsíčním odstupným, ale domnívám se, že to stejně není výhodné oproti zákonné Výpovědi pro nadbytečnost (2 měsíční platy + 3-měsíční odstupné). Jde mi o to, že do práce vzhledem k tomu že jsme nedostali školku pro Honzíka, stejně nemohu nastoupit. Může po mně zaměstnavatel chtít, abych ty 2 měsíce (v případě Výpovědi) vykonávala nějakou jinou práci jinde? Nebo bych s tím musela souhlasit, příp. zůstat doma za průměrnou mzdu? Jak je to potom na Úřadu práce, když jsem byla 3 roky doma s malým a nikde jsem nepracovala, dostanu vůbec něco? Prosím, kdo víte, poraďte mi 🙂
@jainy007 - já jsem dostala 2 měsíce výpovědní lhůtu pro nadbytečnost + 3 měsíce dostupného. Vykonávat práci musím - i když ji pro mě nemají, dělám, kdo mi co v kanceláři dá. Dělám i jinde, než předtím, ale pořád v jednom městě. Podle mě Ti alternativu mohou dát. Na pracáku mi řekli, že s emusím u nich hlásit po uplynutí dvou měsíční lhůty ale podporu dostanu, až po dalších 3 měsících, kdy dostanu odstupné. A paní mi řekla, že budu brát 2 měsíce cca 3600, 2 měsíce cca 2800,- a jeden měsíc 2300,- a upozořnuji, že na podpoře jsem byla jen měsíc po škole 😠 . Nejlepší je se zajít zeptat na podporu a uvidíš, co Ti řeknou. Hodně štěstí🙂.
Holky, tak na ÚP mi dnes řekli, že když nepřistoupím na Dohodu a počkám na Výpověď (2-měsíční výp. lhůta a odstupné), tak i když budu doma na překážkách, protože firma tu už pobočku nemá a na práci jinde nemusím přistoupit, tak pak nárok na podporu mít budu normálně výpočtem z platu a nebude se mi nijak krátit...tak teď jen, abych tu výpověď fakt dostala a aby na mě něco ve firmě nevymysleli....
@jainy007 No, může po tobě chtít abys pracovala, ale ty nemusíš přistoupit na práci jinde, než máš určené místo výkonu práce, tj. jinde než v Liberci.
Ad UP, nárok na podporu rozhodně máš, ale nejsem si úplně jistá jaká bude... standardně pokud je dohoda ke konci RD, tak je to pouze ta malá cca 3000,-, ale zase hned. Pokud se pracuje alespoň pár dní, tak je počítaná z platu, ale zas na ní máš nárok až po těch 3 měsících kvůli odstupnému.
Ale jak se tam projeví neschopenka to nevím jistě, tipla bych, že by to byla zase ta malá... a jak by se projevili ty 2 měsíce pokud bys byla doma za plný plat, tak to taky nevím.