Ahoj a dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. S manželem jsme se nedavno vrátili z dlouhé dovolené s tím, že už nám nic nebrání vysadit prášky a začít se těšit na miminko.
Jenže mezitím mi začal hrozit vyhazov z práce. Věděl by někdo, jak by to bylo, kdyby mě vyhodili dřív, než bych otěhotněla a nenašla mezitím novou práci? Platil by mi úřad jako nezaměstnané mateřskou/rodičovskou?
Kdybych si našla práci a měla např. smlouvu na dobu určitou, během práce otěhotněla a oni by mi ji odmítli prodloužit, kdo by mi platil mateřskou/rodičovskou?
Zatím nevím,jestli budu muset řešit práci a "plánování" těhotenství odložit, nebo jestli můžu poslechnout svoje zběsile tikající biologické hodiny a přesto dostanu nějaké ty penízky. Nevím teď, co se mnou bude... Dovede mi někdo poradit? Děkuji.
@j.a.n.i v současné době stále pracuji už několik let v kuse, ale přemýšlím jak to udělat dále, vážně mi totiž hrozí, že o práci přijdu, zrovna když bychom chtěli otěhotnět. A vzhledem k tomu, že mi pomalu táhne na 30, už se mi to odkládat opravdu nechce. Jenže zase si nemůžu dovolit zůstat bez peněz.
Tak to bych do toho šla, myslím do vysazení prášků, jako těhotnou tě už pro nadbytečnost propustit nemůžou a když už bude ve výpovědní době, tak se tím přerušuje, takže nějaký čas určitě máš a třeba se to povede hned 😉 v nejhorším můžete se snažením zase přestat.
No, pokud otěhotníš jako nezaměstnaná, tak nemáš nárok na PPM a hned od porodu bys dostávala rodičák ve4 leté variantě.
Pokud budeš mít smlouvu na dobu určitou a skončí ti, tak máš 180 dní ochranou lhůtu během které nárok na PPM máš, pak už ne. Předpokládám, že aktuálně máš "odpracovaných" 270 dní a nárok na PPM ti tedy vznikl.