Ahojte,
chcela by som poprosit o radu v situacii, v ktorej sa prave nachadzam. Som tehotna a moj zamestnavatel nam prestal platit mzdy z dovodu financnych problemov vo firme. To obdobie uz davno prekrocilo zakonom stanovenu hranicu 15 dni po datume uvedenom v pracovnej zmluve (30. den nasledujuceho mesiaca), neboli vyplatene ani zalohy. V ramci vaznej financnej situacie v ktorej sa nachadzam, si nemozem dovolit zostat celkom bez prijmu az do nastupu na matersku. Tato situacia sa totiz moze stat ak firma vyhlasi bankrot, bude musiet uspokojit v prvom rade banky a veritelov a vtedy by to pre mna znamenalo dohromady az 6 a pol nevyplatenych miezd... Zvazujem teda vypoved (ktoru by som dala urcite ako netehotna), alebo nastup na PN. Chcela som sa v tejto suvislosti opytat...
1. co ma caka ak nastupim na PN? Prvych 10 dni plati zamestnavatel, ale plati sa to z jeho uctu, alebo z poistovne a tej sa vytvori pohladavka voci firme?
2. co ma caka ak dam okamzitu vypoved z dovodu nevyplatenia mzdy ani nahrady mzdy? Mam narok ako tehotna na odstupne? Budem zaevidovana na urade prace, poberat podporu v nezamestnanosti a budem sa musiet preukazovat, ze si hladam pracu tie 3 mesiace? Som v pracovnom pomere celkom bez prestavky 12 rokov a u momentalneho zamestnavatela viac ako 5...
3. mam pockat ako sa situacia vyvinie a vymahat si mzdy az do nastupu na matersku sudne? A mozno spekulativna otazka, je tam moznost uprednostnenia vyplatenia miezd tehotnej zamestnankyni pred ostatnymi zamestnancami v pripade bankrotu firmy?
Dakujem pekne za vsetky nazory a odpovede...
😒