Výpověď - odstupné a výpovědní lhůta. Poradíte, prosím?

volodka162
18. říj 2022

Dobrý den.
Prosím, kteří dělají účetnictví a budou přesně vědět...

Když mi zaměstnavatel dá výpověď z organizačních důvodů dle paragrafu 52 (z důvodu nadbytečnosti), tak je automaticky dvouměsíční lhůta kdy bych měla ještě pracovat (či vybrat dovolenou) a pak mám 3 měsíce odstupné...je to tak? (pracuji tam téměř 15 let).

Šéf mi slíbil, že odstupné dostanu v každém případě.

Teď mám ale dotaz...ráda bych řekla případnému novému zaměstnavateli jistý termín mého možného nástupu. Musím automaticky říct, že musí dva měsíce počkat jelikož nejdřív musím dostat od svého nynějšího zaměstnavatele výpověď (kde musím ještě pracovat 2 měsíce) a nebo se dá vyhotovit výpověď včetně odstupného s termínem kdy si sama určím? Abych nastoupila do práce kdy potřebuji. Asi ano, ale chtěla bych mít jistou pojistku (uvedenou ve smlouvě) a to kdyby případě, že by se budoucí zaměstnavatel rozhodl na poslední chvíli, že mě nevezme, tak abych pak na úřadu práce neměla problém, že to bylo "jinak" ve smlouvě než mělo být a tak mi nebudou vyplácet žádnou podporu?

Nebo bude nejlepší (a jestli to lze) podepsat měsíc předem smlouvu s novým zaměstnavatelem na určitý den a takto to přednesu v práci a oni mi den předem na to ukončí pracovní poměr včetně toho odstupného...?

Doufám, že jsem to napsala správně....plácám se v tom. Měla jsem tuto práci jako jedinou v životě. Nerada bych přišla o to (v případě průseru), že budu na pracáku zadarmo.

Moc děkuji za poznatky...

emamaira
18. říj 2022

Pracovní poměr může skončit dohodou, kde si se současným zaměstnavatelem domluvíš datum skončení. V dohodě by měl být uvedený důvod skončení, tj. nadbytečnost, abys dostala odstupné.

pavlinar
18. říj 2022

Ahoj, jen upozornim, ze v pripade odstupneho nedostanes podporu od pracaku. Podporu bys dostala az po "uplynuti" odstupneho, cili po 3 mesicich

volodka162
autor
18. říj 2022

@pavlinar Ano, to vím a chápu....jen mi jde hlavně o to zda když bych dle "dohody se šéfem" měla ve smlouvě kratší čas než ty klasické dva měsíce (ta lhůta)...tak jestli tohle pracák "nevezme" a řekne, že budu na pracáku pak zadarmo...

anetka1701
18. říj 2022

Ahoj.

- ano, máš nárok na odstupné ve výši 3 platů. Zároveň ti od podání výpovědi bude běžet výpovědní doba platící od prvního dne následujícího měsíce - tedy, pokud výpověď proběhne teď v říjnu, budeš moct do nové práce nastoupit od 1.1.2023

- pojistka ve výpovědi "kdyby tě někde nevzali" je blbost. Nic takového ti nikdo nepodepíše ani to není možné.

- můžeš se domluvit se stávajícím zaměstnavatelem na konkrétním termínu odchodu - podepsat tedy "dohodu o rozvázání pracovního poměru" k nějakému datu i s odstupným.

Ve tvém případě bych podepsala ukončení z nadbytečnosti tak, aby jsi končila k 31.12 a práci si hledala od ledna. V prosinci stejně moc nástupy nejsou (pak jsou svátky a lidi nemají dovolenou a musí být doma na neplaceném když je firma zavřená).

somalicats
18. říj 2022

@anetka1701 Co to je za blbost s tím neplaceným volnem? Když někde nastoupím a jsou v tom měsíci státní svátky, tak mám volno tak jako tak a jestli je firma zavřená, tak nejsem na neplaceném volnu přece ani na dovolené.

anetka1701
18. říj 2022

@volodka162 na pracáku budeš zadarmo dohoda nedohoda první tři měsíce - po dobu co máš odstupné. Tak to prostě je. Zaplatí za tebe odvody, ale na podporu bude nárok až po uplynutí těch tři měsíců za které máš odstupné.

@somalicats svátky ne - ty jsou placené. Ale třeba letos je placený jediný prosincový svátek a to pondělí, 26.12 - zbytek připadá na víkendy. Hodně firem má kolem vánoc celozávodní dovolenou a firmy bývají zavřené. Pokud je firma zavřená a zaměstnanec nemá nárok na dovolenou, je doma na neplaceném volnu (právně je to kapku složitější). Stávající zaměstnanci s tím počítají a nechávají si na svátky dovolenou. Kdo je nový, na dovolenou nárok nemá a tam jsou pak problémy. Většina firem to řeší tak, že prostě v prosinci nenabírá právě kvůli těm svátkům.

somalicats
18. říj 2022

@anetka1701 Pokud firma přijme zaměstnance a ten si nemůže vzít dovolenou, tak je problém firmy, že zavře. To bych se s radostí šla hádat, žádné neplacené volno.

anetka1701
18. říj 2022

@somalicats s radostí se hádat... Ve zkušebce po třech týdnech práce se dohadovat o tom, že máš nárok na překážky na straně zaměstnavatele protože firma má celozávodní dovolenou a tebe vzali od prosince.... Noooo, to by ta práce dlouhého trvání neměla.

A právě z toho důvodu firmy v prosinci prostě neberou, je to snadné. Mě teď nastupuje výjimečně od prosince pán - moc chtěl. Tak jsme se rovnou dohodli, že bude mít neplacené volno mezi svátky. Jinak bych ho vzala až od ledna... Prostě z praxe vím, že sehnat práci od prosince snadné není, je to spíš výjimečné a tak píšu svůj názor na to, co by pro danou situaci bylo nejlepší a nejelegantnější řešení.

somalicats
18. říj 2022

@anetka1701 No, v době, kdy je o pracovníky nouze, bych se teda hádala klidně. A je to problém zaměstnavatele, když ví, že bude mít na svátky zavřeno, tak buď v tom prosinci nenabírat, nebo tedy sklapnout paty a zaplatit překážky. A to píšu z pozice zaměstnavatele.

anetka1701
18. říj 2022

@somalicats ale já od začátku psala že v prosinci nástupy moc nejsou přesně z tohohle důvodu! Protože by se muselo řešit se zaměstnanci co s nimi mezi svátky. Běžná praxe - nenabírat. Pokud nabereš, jsou od začátku srozumění s tím, že mezi svátky neplacené volno. Pokud je kandidát tak TOP, že bez něj nemůžeš ty tři týdny žít, tak mu klidně překážky dát můžeš, ale to jsem osobně nezažila ani u nežádanějších profesí na trhu...

Prostě v prosinci jsou nástupy absolutně minimální a pokud má zakladatelka možnost ještě prosinec překlepat u stávajícího zaměstnavatele, je to ta nejlepší volba. To jsem napsala, tak jsem to myslela a víc se k tomu už asi vracet nechci...