Ahoj, mám tu prosím někoho kdo by mi poradil.. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou,v říjnu to budou 2 roky v té práci. Momentálně jsem v PN,kvůli operaci,ale za chvíli už budu uschopnena a zaměstnavatel se rozhodl,že už mě v práci nechce na hlavní poměr a nejraději by byl kdybych u něj dělala na černo a byla na pracovním úřadě. To jsem striktně odmítla. Jak mám teď postupovat,abych z toho vyšla dobre? Absolutně jsem toto jeho jednání nečekala. Moc děkuji
@moudivlacek Mockrát Vám děkuji.
A ještě se zeptám, když jsem teď v PN a odstupne se počítá za poslední čtvrtletí, mám na něj narok?
A vypoved je v tomto případě s okamžitou platností,nebo jsou tam ještě ty 2 měsíce.
Výpověď je vždy s dvouměsíční výpovědní lhůtou, pokud se nejedná o závazné porušení pracovní kázně. Ale i k výpovědi musí být zákonný důvod, např zrušení pracovního místa.
@jaaanaluk Moc dekuji
@moudivlacek tak že,když dám sama výpověď,tak nemam nárok na podporu?Také uvažuji,že chci ze zaměstnání odejít.
@alexandria80 nárok je, ale nižší. Není nárok na odstupné.
nemusíš trvat na výpovědi, můžeš se s nimi dohodnout, pokud by podmínky dohody byly pro tebe výhodnější. Nevím, jak je to pak s výší podpory, ale ve chvíli, kdy bych chtěla nastoupit jinam a ne jít na pracák, bych určitě neměla problém, domluvit se na odstupném a jít okamžitě.
@alexandria80 ano, přesně tak, dříve nezaleželo, kdo podá, nyní již několik let ano, odstupné jen pokud dostane výpověď, případně, tak jsem to jednou měla já, dohoda, ALE musí být uvedeno, že k dohodě dochází z důvodů reorganizace a prac. místo zaniká, pak na odstupné i podporu nárok byl
@suzanna123 podpora, pokud nastoupím z jedné práce do druhé samozřejmě není, ta je pouze, pokud by neměla ihned novou práci a evidovala se na pracáku
@moudivlacek to by jeden neřekl... Píšu, že nevím, jak ovlivní výši podpory to, že odejde na dohodu oproti tomu, kdyby dostala výpověď
@moudivlacek a mimochodem, píšeš nesmysly. Dohoda neznamená, že nedostane nic, při ukončení zaměstnání dohodou se dá samozřejmě domluvit i na odstupném
@suzanna123 tak asi nerozumím psanému, ...kdybych chtěla jít jinam a ne na pracák pro mě znamená, jaká by byla výše, kdybych se rozhodla pro variantu jedna a to píšu, že nelze (pokud by nastoupila jinam, podporu by přeci nedostávala, tak nemá cenu řešit výši). Jinak pokud by byla dohoda, jak jsem psala výše, lze i s dohodu a evidencí na úřadu práce mít podporu v plné výši, ale musí být jasně uvedeno, že je to ze strany zaměstnavatele, pro nadbytečnost, zrušení místa, oddělení atd. Ale můžeš narazit na debila na pracáku a nemusí uznat a když hledáš práci, je to to poslední, co chceš řešit.
Ano to máš pravdu, ale v prvním příspěvku autorky opravdu nevypadá situace ve firmě na to, že by jí někdo chtěl dávat dohodu s odstupným, naopak, chtějí aby šla na pracák .... a dál pro ně dělala. Proto jsem psala, ať nic nepodepisuje a nechá si případně napsat výpověď, tam je to celkem jasně daný. Já třeba dohodu s odstupným měla, a k té výši podpory, pokud se to dobře napíše, neovlivní nijak, měla jsem plnou výši i s dohodou.
@moudivlacek Dnes jsem to zaměstnavateli oznámila,že na černo u něj dělat určitě nebudu a čekám,až si udělá čas a vyjádří se k tomu. Mám z toho hlavu v pejru, takové jednání jsem od něj opravdu nečekala.
Dělala jsem vždy maximum v práci,je to hospoda.. a v našem malem městě s malým dítětem a manželem na kamionu jsem teď docela bezradna :(
každopádně, nikdy není třeba nic podepisovat ihned, ať vám dají k podpisu cokoli, řekněte, že si pročtete a v klidu si doma promyslete, případně se poraďte, držím palce ;)
a jak jste psala ta PN, ano i po ní máte nárok na odstupné či podporu, ale jak jsem psala, nesmíte dát výpověď sama, vyčkejte, s čím zaměstnavatel vyrukuje
@moudivlacek moc děkuji, obávám se,že zaměstnavatel si to po pár dnech uvědomí a bude to chtít všecko vzit zpět, ale nejsem si jistá, že v tomhle ,,prostředí,, po takovém jednání chci zůstat já a bude mě tlačit do dohody a zůstane to na mrtvém bodě.
@moudivlacek dekuji
Úplně jednoduše, musí ti dát výpověď sám, dostaneš odstupné, budeš mít případně nárok na podporu v nezaměstnanosti a u toho si budeš hledat práci novou, hl. nic nepodepisovat žádnou dohodu, pak budeš znevýhodněná, žádné odstupné, podpora. Problém je na jejich straně, tak ať tě buď přeřadí na jinou práci, nebo dají výpověď, na nic jiného bych nepřistoupila.