Výpověď během těhotenství. Můžou mě vyhodit?

domiiis
2. zář 2020

Dobrý den, chci se zeptat teď začínám pracovat čtvrtým měsícem v nové práci, ale teď jsem bohužel onemocněla a dostala jsem pracovní neschopnost na 14 dní. Ale zaměstnavatel mě chce vyhodit i když ví, že jsem těhotná. Na konci září mám nastupovat na mateřskou dovolenou. Chci se tímto zeptat zda mě může zaměstnavatel vyhodit. Dekuji

malvinz
Autor odpověď smazal
Zobraz
tulikiss
2. zář 2020

@domiiis V neschopnosti te vyhodit nemuze, tedy v prvnich 14 dnech. Pokud mas po zkusebni dobe, tak propustit tehotnou neni vubec snadne.(musel by se rusit zamestnavatel) Takze hlavne nepodepisovat zadnou dohodu o ukonceni prac. pomeru.

@malvinz tehotenstvi neni nemoc, tak o jakym zamlceni zdravotniho stavu mluvis?

meronym
2. zář 2020

Předně - těhotná zaměstnankyně nemá povinnost nahlásit zaměstnavateli své těhotenství. Tato povinnost není v žádném právním předpisu stanovena. To co píše @malvinz je nesmysl. Jakmile uběhne zkušební doba, platí, že těhotenství zaměstnankyně je tzv. ochrannou dobou pokud jde o možnost zaměstnavatele rozvázat pracovní poměr výpovědí. Zákoník práce však připouští výjimky a zaměstnavatel tak může rozvázat pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní z těchto důvodu: ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část nebo při porušení pracovních povinností zaměstnankyní zvlášť hrubým způsobem. Posledně zmíněný důvod může být např. dlouhodobě neomluvená absence, úmyslné protiprávní jednání, alkohol na pracovišti apod. Hlavně se nenechte dotlačit k podpisu dohody.

meronym
2. zář 2020

@malvinz Prosím Vás, poněkolikáté tady od Vás čtu úplný nesmysl. Zkuste se držet pravidla, že když nevím, tak mlčím.

mimi1004
2. zář 2020

@malvinz Radši mlčte, píšete nesmysly. Těhotenství není nemoc a nikomu do něj nic není. Ani zaměstnavateli.

meronym
2. zář 2020

Ještě opravuji, že v případě těhotné nejde dát výpověď ani z toho důvodu, že se zaměstnavatel přemísťuje.

mimi1004
2. zář 2020

@domiiis Na tvém místě bych protáhla neschopenku až do nástupu na mateřskou. Vždyť se už jedná jen o dny, pokud teď budeš marodit 14 dnů 😉

goovana
2. zář 2020

@mimi1004 přesně tak. Taky bych už zůstala do nástupu na mateřskou na Pracovní neschopnosti.

domiiis
autor
2. zář 2020

Dobře dekuji všem moc za rady. Jsem ráda, že mě zaměstnavatel nemůže vyhodit. Ještě jednou děkuji

j.a.n.i
2. zář 2020

@domiiis No, ono je otázkou, zda tě nemůže vyhodit, pokud začínáš v dané firmě pracovat 4. měsícem, tak můžeš být ještě ve zkušebce, neb ta se prodlužuje o všechny nepřítomnosti.

domiiis
autor
4. zář 2020

@j.a.n.i No ja jsem tam nastoupila 1.6. a od 2.9. Jsem v pracovni neschopnosti. Tak si myslim ze zkusebni doba byla do 31. 8.

j.a.n.i
4. zář 2020

@domiiis No, pokud si ani jednou nechybela, tak ano.

domiiis
autor
5. zář 2020

@j.a.n.i Nechyběla všechny doktory jsem si vždy nadělala.