Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu takovou zapeklitou věc. Je mi 32 let, mám stabilní práci a snažíme se s manželem o dítě. Ovšem já chci dát výpověď, protože mám hrozné nervy - v této práci jsem více než 6 let. Bohužel mne strašně vyčerpává a vím, že změna by mi strašně pomohla. Protože mám nejen hrozný pracovní kolektiv, ale už vážně nerada chodím do této práce. Já jsem takový ten člověk, co by rád chodil do zaměstnání, ale nesmělo by tam být tolik špatných věcí. Myslela jsem si, že to vše zvládnu, ale ne, už vím, že to tak není. Dokonce si myslím, že se nám i z toho důvodu - stresu nedaří počít vytoužené miminko.
Jsem celkem rozhodnutá výpověď dát, ale bojím se co bude pak. Nebyl zde někdo v podobné situaci? Kdo změnil zaměstnání a hned viděl vše růžověji? Vůbec nevím co mám dělat. Říkám si, co když se dostanu někam, kde to bude třeba ještě horší. Nebo nečekaně otěhotním. Na druhou stranu, co když budu teď v současném zaměstnání čekat jen na to, až se nám konečně zadaří a budou ubíhat měsíce, roky a budu pořád takto vystresovaná. Naštěstí mám možnost brigádu, kterou bych v případě potřeby mohla změnit i na hlavní pracovní poměr. Co by jste dělali vy? Můžete mi prosím napsat vaše názory? Budu Vám velice vděčná.
@merope a jak to pak bylo s rodicovstvim jestli jste tedy tou dobou snazila o rodinu. 🌸
@laskpetule V tu chvíli jsem zrovna neměla ani partnera. Ale stran rodičovství - no, asi 3 roky jsem pořád řešila, že nemůžu to či ono, kdybych náhodou otěhotněla... (možná víc, možná míň), poslední rok před otěhotněním už jsem to řešit přestala stejně jako kupu jiných věcí - a možná to byl ten důvod, proč se zadařilo (5. pokus IVF). I páry, co jsou zcela zdravé, tak 80% z nich se povede otěhotnění do roka.
@merope dekuji za takovou online podporu. 🌸
@laskpetule Pokud jsi v práci nešťastná a trápíš se, pak je podle mě lepší odejít. Najít si novou práci nebo využít tu možnost brigády, zároveň se nějaký čas chránit, abys neotěhotněla v úplně nevhodný okamžik. A pak uvidíš, stejně se to nedá všechno naplánovat. Záleží taky na celkové finanční situaci, my plánovali více dětí za sebou (i kvůli věku), proto pro mě bylo celkem důležité mít smlouvu na dobu neurčitou, abych měla nárok na mateřskou i u dalších dětí. Na druhou stranu, mám x kamarádek, které nárok neměly a rovnou čerpaly rodičák, a taky to nějak zvládly. Držím palce!
@mariti dekuji moc. Ono prave je to takove slozitejsi, ale nastesti manzel me v tomhle podporuje. Takze je to fakt na me. Ta jistota je takova krasna vec, ale rikam si zdravi je mi prednejsi, tech 6 let uz stacilo. Chodit domu a mit na krajicku a s tikajicim okem je strasna zalezitost. Nikomu bych to neprala. Bohuzel kolektiv dela hodne. Jsem asi citlivka... ale uz je toho moc.
Jestli mas oporu v manzelovi, nebude vam chybet tvuj plat tak bych dala vypoved a hotovo. Pises, ze pracovat chces. Vyhodu mas, ze nemas dite takze v hledani orace je to zase jednodussi. Drzim ti palce at mas klid a najdes praci co te bude bavit a nasledne to vytouzene miminko.
@laskpetule hele já ti popíšu svou situaci, věř že takové situace nastávají. Jsem stejně stará jako ty, dlouho jsem byla u předchozího zaměstnavatele (7let s dobou neurčitou), nedařilo se nám otěhotnět, před skoro 3 roky jsem se začla smiřovat s tím, že děti nám prostě souzeny. Tak jsem se začla víc soustředit na sebe. V práci kolektiv nic extra, práci jsem se nijak extra neposouvala, vloni v květnu tam nastoupila paní věku mé mámy a já s ní měla spolupracovat (měla jsem ji zaučit a já pak měla dělat trošku zase něco nového, paní mi hned ze startu řekla že o mé zaučení nestojí, že ona si poradí sama, byť tu práci v životě nedělala). Během května a června začala v práci zavádět pořádky a hodně lidí s ní věci nechtělo řešit, protože na ně byla arogantní a jen ona měla pravdu, a proto se s problémy obraceli na mne, to ji naštvalo a šla si na mne stěžovat vedoucí, skončili jsme na koberečku u vedoucí. Mě toto strašně mrzelo, tak jsem odpověděla na asi 5 inzerátů na práci, na 4 mne pozvali na pohovor. U jednoho jsem absolvovala 4 kola vyberka (kdy vybírali z x kandidátů a každým kolem někdo vypadl, mě se firma moc líbila už z prezentace, po pohovorech jsem měla dobrý pocit), nakonec si mě vybrali a já na konci loňského června dávala výpověď (s obrovskou obavou co bude), moje šéfová a její šéf a personální mě přemlouvali ať zůstanu, že to kolegyni vysvětlí ať se chová líp. No nepremluvili mě, odešla jsem úplně do jiného světa (ze st. Spravy do korporátní výrobní firmy), teď jsem tam rok měla jsem dobu určitou na rok ( jsou se mnou tak spokojeni že mi změnili smlouvu na dobu neurčitou, dříve než mi uplynula doba určitá) no a aby toho nebylo málo aktuálně jsem 22. týdnu. Musím říct že nová práce je větší psycho, mám v ní mnohonásobně víc zodpovědnosti a starostí, mnohonásobně víc pohybu a honky, ale kluci/chlapi jsou milionový i když občas mají hodně blbé kecy, šéfové jsou super, celkové se mi v práci dostává značné podpory. 🙂Veškeří šéfové a kolegové mi mimčo moc přejí a to ani neví co už máme za sebou. 🙂 Takže změny nelituji, jen mám strach že vypadnu z toho svého rytmu s mimcem.
Byla jsem přesně ve stejné situaci, práce na prd, chtěla jsem otěhotnět, nedařilo se, měla jsem nervy, byla utahaná. Vydržela jsem to 2 roky, pak jsem řekla a dost a dala výpověď. Otěhotněla jsem ještě ve výpovědní lhůtě. Ještě ve výpovědní lhůtě jsem kvůli krvácení nastoupila na nemocenskou, naštěstí vše dobře dopadlo, jen jsem se musela šetřit a ke konci už jsem byla v nemocnici, malý se narodil o 5 týdnů dřív. Každopádně ze své zkušenosti, už bych nečekala a výpověď dala. Fakt se mi ulevilo. A nic se nejí tak horké jak se to uvaří.
@laskpetule Jestli už z toho máš fakt fyzické potíže, je nejvyšší čas dát výpověď. Stres je jeden z významných faktorů ne-početí. Mně už bylo ráno špatně od žaludku, že mám jít do práce - takže prostě výpověď. Je dobré si něco začít hledat rovnou, ono se najde.
@laskpetule určitě dej výpověď a odpocin si. Jestli mate neco nasetreneho, tak do toho jdi, žijeme jen jednou! Ale byt tebou, tak stejně navstivim car, protože ja třeba nevěřím na to, že stres zaručuje na 100% neplodnost. Je spousta holek ve stresu, co otehotni na první dobrou. Určitě to pomůže, ale byt tebou bych se nechala i vyšetřit. Je ti 32,je nejvyšší čas! A nevim, odkud jsi, ale práce je všude hodně. Určitě najdes jinou a lepší práci. Neni lepší doby než ted změnit zaměstnání.
@laskpetule já byla v podobné, jen jsem měla nalezenou už novou práci. A jen co jsem do ní nastoupila, pozitivní test byl do měsíce. 🙂
Jako u mě, v práci jsem byla 9 let, jak jsem ji ze začátku milovala, tak poslední rok byl utrpení. Nesnášela jsem ji, každé ráno trpěla, šéfka a kolegové hrůza. No 1 dne jsem si řekla a dost, a dala výpověď. Mě se tak ulevilo. No, po měsíci jsem zjistila, že jsem těhotná 😁. Nečekej a utíkej, radši teď než za pár let
Jestli máš podporu manžela, neváhej. Těhotenství umí být emocionálně dost náročné samo o sobě, nepotřebuješ ještě nervy v práci. Tkže kdybys nečekaně otěhotněla, sice bys díky současnému zaměstnání měla jistotu mateřské, ale velmi draze vykoupenou. Na tvém místě bych rozhodne riskla i to, že půjdu rovnou na rodičovskou. Je to finančně dost rozdíl, ale v tomhle případě opravdu platí, že risk je zisk. Můžeš jenom získat! A to, že s radostí z nové práce může i tvoje tělo zareagovat větší ochotou k otěhotnění, je celkem reálná možnost.
Já jsem taky tento případ, v práci velký stres, v neděli jsem nikdy nemohla spát strachem z pondělí, často jsem brečela i ráno, než jsem tam šla. O dítě jsme se snažili necelé dva roky (samozřejmě bezúspěšně - a já jsem se na to ještě upnula, že to bude i vysvobození z té práce). Nakonec jsem dala výpověď a otěhotněla ve zkušební době v nové práci.
@kakba dekuji moc za podooru. 🌸
@linusha tak trochu mi mluvis z duse, ja mam taky starsi kolegyni, se kterou jsme si od zacatku nesedly. Ja jelikoz nejsem takova ta "alfa" tak na me umi byt vazne neprijemna. A ona jedina je dokonala, i kdyz sama dela chyby tak jedine chyby (ktere ovsem vychazi presne z toho stresu co mam prave kvuli tomu jejimu chovani). Nekolikrat jsme byli kvuli ni na koberecku, protoze mi schvalne nepredavala praci, ale nikdy to nepomohlo. Loni jsem dala vypoved, jenze nez jsem odesla tak me presvedcili, ze mi zvysili plat. A kolegyne se zacala chovat lepe. Navic u nas sel i celkovy system do haje, udelali z nas takove ty podrztasky. Uplynulo par mesicu a kolegyne zase zacala byt hrozna a ja opet jeji terc! Takze jsem si rekla a dost. Nechci porad chodit do prace s tom co zas bude a davat si pozor, abych se nezeptala na nejakou informaci v nevhodnou dobu. Ja uz se rozhlizim po praci. Doufam ze mi taky vse vyjde. A dekuji za takovou obsahlou praci.
@guliii ja si prave myslim, ze ten psychicky stav ma velkou vahu a presne nechci byt v tehotenstvi v takovem stresu jako je u nas
@merope uz jsem zacala. Ano psychicky stav se preklenul i do fyzickeho. Obcas se mi i stava, ze nejsem schopna rano vylezt a s tom jsem oritom nemela nikdy vetsi problemy.
@squezy na vysetreni jdu pristi tyden. Nebo domluvit se na nem, jdu na kontrolu tak jsem zvedava na cem se domluvime. 🌸
@ele_nka to zni super a jak jste to pak resila kdyz jste byla ve zkusebce? Mela jste praci na dobu neurcitou? 🤔
@haaanka21 presne taky jsem ti praci jako takovou milovala, ale od zacatku se nesnesu s tou jednou starsi kolegyni, ktera si me plete se svymi detmi a dava mi to sezrat. Jako dost dlouho to clovek prechazel, ale uz mam toho dost. Chodim domu a cela se klepu. Dokonce mi zacalo zas tikat oko a to uz je vrchol toho ledovce. 🌸
@rebe dekuji ti moc za zpravu. Jsem rada ze je zde tolik lidi, co me podpori a utvrdilo v tomto rozhodnuti 🌸
@laskpetule Skončila jsem v práci kvůli stresu po více než 5ti letech. Otěhotněla jsem ve zkušební době. Bohužel to nedopadlo kvůli VVV. Teď jsem ve 14tt a končí mi smlouva na dobu určitou. Je mi to jedno hlavně že těhotenství dospěje do zdárného konce a porodím zdravé dítě.
Kolegyně z bývalé práce nemohla otěhotnět. Povedlo se až ve výpovědní lhůtě. Podávaly jsme ji ve stejnou dobu.
Peníze jsou jedna věc ale čas běží a pokud na tom nejste finančně tak špatně abyste se museli chodit pást tak nečekejte. Taky se nemusí hned zadařit. Stres dělá hodně. Hodně štěstí ☘️
@laskpetule po výpovědi z práce v roku 2013 (v práci pomalu 24/7) se mi život změnil o 360 stupňů. Pohodovejsi práce, lepší kolektiv, našla sem manžela, máme dítě a sme doteď spolu.
@janickaslepicka dekuji moc, za zpravu. 🌸 verim, ze se na nas stesti taky casem usmeje
@atraps to je super, je vazne moc fajn cist, ze i ta zmena na cloveka takto blahodarny vliv. Mozna trochu lituji, ze jsem neodesla uz driv.
@laskpetule ano, měla jsem smlouvu na dobu neurčitou a ještě k tomu super šéfa co mi to přál. 🙂
@laskpetule mj.jina kolegyne po výpovědi v práci přešla na nase působiště, to, že chtěli miminko, o tom mluvila i u nás, zadařilo se, teď už má děti 2. Podle jejich slov změna práce byla nutností plus přestěhovali se s přítelem do svýho. To se psal začátek roku 2019.
Byla jsem v podobné situaci, podala jsem výpověď, dost jsem si po všech stránkách pohoršila - s výjimkou jediné - té pohody. Nelituji.