Zdravím. Chci dát výpověď když ji dám teď tak se stejně bude počítat až od 1.5? Pak mám 20dni dovolené jde to udělat tak, že celý květen ještě budu chodit do práce a pak v červnu jen cca 14dni a zbytek by šla vybrat dovolená? Děkuji
@properjoey po novému se od ledna dovolená nekratí
@misicka03 až na to ze ti tu dovolenou zaměstnavatel nemusí povolit
@lucka167 je rozdíl mezi krácením a čerpáním poměrně části.tady se jedná o poměrnou část, krácení je za absence...
@misicka03 opravdu budeš mít nárok jen na část dovolené, počítá se na základě hodin a nárokuje se na týdny, nikoli na měsíce, jako dřív.pokud pracuješ od 1.1.2021 do 31.6.2021 a děláš 8h denně, pak nic řešit nemusíš, budeš mít nárok na 10 dní.ovsem je na zaměstnavateli, jestli ti dovolí čerpat, nebo ti to na konci proplati
@properjoey tenhle je škrt takže neproplatí
@properjoey nedává mi ani vyplatnice teď jsem si je nechala poslat a mám 160h dovolené
@misicka03 Ano, ale pokud máš smlouvu na celý tento rok, musí uvádět nárok na celý rok. Ve chvíli kdy podáš výpověď (a zaměstnavatel samozřejmě nemůže sám od sebe vědět, že se tak stane), dojde k přepočtu na poměrnou část roku, kterou skutečně odpracuješ. Opravdu nemáš nárok za měsíce, kdy už tam nebudeš.
@misicka03 jo a bacha, může ti to nařídit klidně i po 1 dní v týdnu, prostě jak se mu to bude hodit.i takové případy znám, kdy jim nařídili čerpat pondělí dopo a pátek odpoledne každý týden 🤷
@misicka03 pokud jsi nic nečekala, tak 80h tedy 10 dní...pokud máš pracovní dobu 8h denně.
@properjoey ano mám to tak, děkuji moc
Když teď dáš výpověď, poběží až od května, dovolená těch 20 dnů máš na rok? To musíš pokratit má 6 měsíců, takže by to bylo 10 dní.bacha pokud děláš na směny, dovca se od letoska počítá na hodiny, nikoli na dny.jinak je to na zaměstnavateli, nemusí ti umožnit čerpat, může ti ji proptatit...