Dobrý den, chci se zeptat, zda mi zaměstnavatel může oznámit, že mi mzdu vyplatí v hotovosti, i když ve smlouvě je jasně dohodnut výplatní termín a forma vyplacení mzdy formou převodu na bankovní účet. Dost mě to zarazilo a chci vedet, zda mam právo toto odmítnout a požadovat vyplatu odeslat na účet. Pokud se s tím někdo setkal, budu rada za pomoc.
@leniczka23 jsi si jistá...? Dle prispevku to uz maji sjednané v pracovní smlouve...
To co pises bych chapala v pripade teprv sjednavanych podminek..
@leniczka23 Podle mě zákoník práce říká, že způsob vyplácení mzdy nebo platu se sjednává v pracovní smlouvě. Pokud tedy je v pracovní smlouvě sjednáno, že bude mzda vyplácena na účet, měla by se vyplácet na účet.
@budouci_maminka
@danulka04 holky četla jsem v rychlosti, prehlidla jsem že už mají sepsané.
Pak by to museli řešit zase písemně. Ale jak to je pokud by zaměstnanec odmítl podepsat to netuším.
@leniczka23 Ano, souhlasím, museli by udělat dodatek k pracovní smlouvě, kde se sjedná nový způsob vyplácení mzdy.
@leniczka23 tak tak..
@kozlice95 takže ne, nemůže tě nutit.. můžeš si trvat na svém
skontroluj si, ci za teba firma riadne odvadza....toto trocha smrdi
Zdravím, není to úplně běžné a nerada bych Tě strašila, ale pokud má firma problém odeslat peníze na účet poté co běžně na účet odesílala, může to být způsobeno obstavením účtu z důvodu, že například dlouhodobě neplatí své závazky. Doporučovala bych vzít peníze v hotovosti a poohlédnout se po jiné práci. Pokud jsi čerstvě nastoupila, uměla bych si například představit, že došlo k chybě zadání a po schvalování výplat mezd na finančním oddělení nechtějí na chybu upozorňovat a raději Ti to vyplatit hotově. V obou případech bych si ověřila, zda jsi přihlášená k odvodům sociálního a zdravotního pojištění a kouknout se v dostupných registrech, jestli firma není v konkurzu. Držím palce.
Dobrý den chci se zeptat když nechci vyplácet mzdu na účet ale třeba složenkou nebo v hotovosti jde to ,já se ptala účetní a ona mi tvrdí že to nejde ,jak to mám udělat aby mi to posílali jinak než na účet
@kozlice95 proč? tady je běžné, že pokud někdo má podobný problém, byť je diskuze starší, tak se obnoví a pokračuje se dál ;)
@kozlice95 😀 tebe se to pořád týká?
@kozlice95 ano může. Pro zákoník práce není bezhotovostní výplata automatická, je to jen sekundární alternativa. Takže ne, odmítnout a požadovat výplatu na účet nemůžeš. Můžeš odmítnout posílání na účet a požadovat hotovost. Obráceně ne.