Výplata v hotovosti?

kozlice95
13. pro 2021

Dobrý den, chci se zeptat, zda mi zaměstnavatel může oznámit, že mi mzdu vyplatí v hotovosti, i když ve smlouvě je jasně dohodnut výplatní termín a forma vyplacení mzdy formou převodu na bankovní účet. Dost mě to zarazilo a chci vedet, zda mam právo toto odmítnout a požadovat vyplatu odeslat na účet. Pokud se s tím někdo setkal, budu rada za pomoc.

leniczka23
13. pro 2021

@kozlice95 ano může. Pro zákoník práce není bezhotovostní výplata automatická, je to jen sekundární alternativa. Takže ne, odmítnout a požadovat výplatu na účet nemůžeš. Můžeš odmítnout posílání na účet a požadovat hotovost. Obráceně ne.

budouci_maminka
13. pro 2021

@leniczka23 jsi si jistá...? Dle prispevku to uz maji sjednané v pracovní smlouve...
To co pises bych chapala v pripade teprv sjednavanych podminek..

danulka04
13. pro 2021

@leniczka23 Podle mě zákoník práce říká, že způsob vyplácení mzdy nebo platu se sjednává v pracovní smlouvě. Pokud tedy je v pracovní smlouvě sjednáno, že bude mzda vyplácena na účet, měla by se vyplácet na účet.

leniczka23
13. pro 2021

@budouci_maminka
@danulka04 holky četla jsem v rychlosti, prehlidla jsem že už mají sepsané.
Pak by to museli řešit zase písemně. Ale jak to je pokud by zaměstnanec odmítl podepsat to netuším.

danulka04
13. pro 2021

@leniczka23 Ano, souhlasím, museli by udělat dodatek k pracovní smlouvě, kde se sjedná nový způsob vyplácení mzdy.

budouci_maminka
13. pro 2021

@leniczka23 tak tak..

@kozlice95 takže ne, nemůže tě nutit.. můžeš si trvat na svém

jatva
13. pro 2021

skontroluj si, ci za teba firma riadne odvadza....toto trocha smrdi

xcassiopea
14. pro 2021

Zdravím, není to úplně běžné a nerada bych Tě strašila, ale pokud má firma problém odeslat peníze na účet poté co běžně na účet odesílala, může to být způsobeno obstavením účtu z důvodu, že například dlouhodobě neplatí své závazky. Doporučovala bych vzít peníze v hotovosti a poohlédnout se po jiné práci. Pokud jsi čerstvě nastoupila, uměla bych si například představit, že došlo k chybě zadání a po schvalování výplat mezd na finančním oddělení nechtějí na chybu upozorňovat a raději Ti to vyplatit hotově. V obou případech bych si ověřila, zda jsi přihlášená k odvodům sociálního a zdravotního pojištění a kouknout se v dostupných registrech, jestli firma není v konkurzu. Držím palce.

playboj
25. bře 2024

Dobrý den chci se zeptat když nechci vyplácet mzdu na účet ale třeba složenkou nebo v hotovosti jde to ,já se ptala účetní a ona mi tvrdí že to nejde ,jak to mám udělat aby mi to posílali jinak než na účet

kozlice95
autor
25. bře 2024

@playboj založ si svoje téma.

moudivlacek
25. bře 2024

@kozlice95 proč? tady je běžné, že pokud někdo má podobný problém, byť je diskuze starší, tak se obnoví a pokračuje se dál ;)

veronicka89
25. bře 2024

@kozlice95 😀 tebe se to pořád týká?