Vyhození z práce. Dá se to nějak řešit?

michelleponky
6. únor 2020

Dobrý den, mám dotaz. Jestli se to dá nějak řešit.
Muži v práci říkali, jak přijdou velké změny. Jak budou snižovat stavy, ze vyhodí 2-3 lidi a jejich platy se rozdělí. Muž asi měsíc věděl o kolegovi, ze jeho vyhodí. Vyhodili ho. Těšil se jak se jim zvednou platy atd. Pak onemocněl a po pár dnech z nemocenské sel do prace a jeho kolegyne ho odtahla za vedoucim, at mu to reknou, jinak mu to rekne sama kdyz to vi. Zkratka muzi rekli, ze se rozhodovali mezi 3 chlapama a vyslo to na nej. Ze bude v nejbližší dobe podepisovat s tim, ze bude mit dvou mesicni odstupne. Po par dnech, co pritel cekal na podepsani, sel za pani se kterou to mel podepsat, ta o tom ani nevedela. Dnes pritel prisel s tim, ze mu dali podepsat dohodu, ale ze zadny odstupny nebude. Ze prej si na nej nakonec neco nasli, ze neco udelal spatne.

nat
6. únor 2020

@michelleponky Samozrejme ze see to da resit,at hlavne nic nepodepisuje a pokud udelal neco spatne mel by o tom byt informovany vytykacim dopisem,ale nemuzou ho hned vyhodit,To by musel opravdu neco udelat aby ho vyhodily nahodinu ale o tom by musel byt informovan hned po tom prusvihu.Takze nic nepodepisovat a obratit se evetuelne na urad prace popripade se poradit na inspektoratu prace

liana78
6. únor 2020

@michelleponky : jak se pise nahore, pokud nedostal vytykaci dopis, a to nejen 1, ale tusim min. 2 upozorneni, nelze ho vyhodit ani donutit k dohode

marketa2016
Autor odpověď smazal
Zobraz
marketa2016
Autor odpověď smazal
Zobraz
llluckaaa
6. únor 2020

@michelleponky A tu dohodu už podepsal? Proč, když nic neprovedl? Nebo na něj něco mají? Hlavně nic nepodepisovat a papíry si brát domů a v klidu přečíst a poradit se s někým dalším.

marketa2016
6. únor 2020

Omlouvám se za smazání zpráv, nějak mi to blbne, takže hlavně nepodepsat dohodu, pokud už podepsal nedá se nic dělat (možná na ně poslat inspektorát, že ho donutili podepsat, ať je trochu aspoň potrápí, ale firma stejně bude tvrdit, že se domluvili), jinak jej vyhodit můžou až v rámci 3 výtky myslím, jinak jen dle zákoníku práce s dostupným. Na hodinu jedině při zvlášť závažným porušení - neomluvené absence, krádeže apod.

amazonkajanik
6. únor 2020

Jak píšou holky a navíc,odstupné se počítá dle odslouzenych let. Za jeden rok 1plat, od dvou do tří jsou 3,atd. Jestli si dobře vzpomínám. A v případě nemoci z povolání je jich dokonce 12,ale to musí mít potvrzení od lékaře min 3měsíce před tím,než nějaká výpověď se jen zmínila. Jinak chování firmy je krajně neetické!

kmarie81
6. únor 2020

@liana78 hlavně nepodepisovat dohodu, výpověd mu dát můžou pro nadbytečnost - to je s odstupným, a jestli za něj hned někoho veznou, může se klidně soudit, že výpověď byla účelová a tudíž neplatná. Vyhodit ho ještě můžou za hrubé porušení, ale k tomu by museli mít několik vytýkacích dopisů. Vyhodit někoho na hodinu jde snad jen když se třeba chytne při krádeži....

michelleponky
autor
6. únor 2020

Diky, to jsem si presne myslela rikala mu to.. ten blb to posepsal a uz nema chodit. ...

tinaprofi
6. únor 2020

@michelleponky no tak tím je to vyřešený 🙂))) je to vůl

mataharyy
6. únor 2020

@michelleponky Teoreticky to jde ještě napadnout, není to úplně snadné, ale jde to (podpis pod nátlakem), jen je otázka zda to pomůže, nebo se to bude táhnout, ale za určitých okolností (v případě že by tento spor vyhrál) by mu byl doplacen i určitý plat a nebyl by krácen o podporu v nezaměstnanosti...

marcicek84
6. únor 2020

@michelleponky no a jeste z pracaku dostane kraceni,mas inteligentniho chlapa

lenickakl
6. únor 2020

však na podpoře být nemusí, práce je všude hromada

michelleponky
autor
6. únor 2020

@marcicek84 ja nechapu co mu hrablo.. kazdy den mi tvrdil jak nic podepisovat nebude, ze to nejdřív prinese domu... a pak tohle.. mam chut ho zabit 🙂

marcicek84
6. únor 2020

@michelleponky asi penize nepotrebujete,ted uz to je jedno,uz se stalo a uz to nezvrati

hanka_333
6. únor 2020

@michelleponky No skoda, ze podepsal. Na druhou stranu, dnes se vsude nabira. Treba si jeste polepsi. V jakem oboru pracuje?

betelgeuzz
6. únor 2020

Je škoda, že podepsal, ale nedělala bych z něho hned blbce. Ono ve stresu a před šéfama si člověk tyhle věci neuvědomí. A jak se píše výš, dnes všude hledají nové zaměstnance.

michelleponky
autor
7. únor 2020

@marcicek84 to nechapu co je za blby komentar ;) naopak pocitame kazdou korunu.
Proto se na nej taky zlobim, ale uz chapu co se tam stalo. Den pred tim na nej vytahli ze je firma pul mega v minusu a ze po zamestnancich budou chtit penize.. a toho se zalekl tak to radsi podepsal aby se ho to netýkalo ..

michelleponky
autor
7. únor 2020

@hanka_333 pracoval ve skladu, ale ma obchodku s maturitou, takze by jsme radi, kdyby si nasel neco lepsiho, ale on sam poradne nevi co..

llluckaaa
7. únor 2020

@michelleponky Jako že je nějaké "manko" ve skladu a on má hmotnou zodpovědnost? Jestli je firma v mínusu, jakože ve ztrátě, tak to nemají co vymáhat po zaměstnancích.

marcicek84
7. únor 2020

@michelleponky - to byl sarkasmus...nevím co mají ve smlouvě, že by to mohli vymáhat po zaměstnancích, to musí vědět on sám...

monca98
Odpověď byla odstraněná
Zobraz