Dobry den.
Prosim, můžete mi poradit ohledne terminu nastupu na materskou?
Termin porodu mam koncem dubna 2018.
Vim, ze se odchazi 6 - 8 tydnu před porodem.
Nicmene, v roku 2018 mi vznikne do terminu odchodu na materkou jeste par dni dovolene (cca 10 dnu).
Je tedy mozne odejit driv jeste o tyto dny dovolene?
Dekuji moc
@alexandra32119 Pokud s tím bude zaměstnavatel souhlasit, tak je možno dovolenou vybrat i před nástupem na MD. A máš nárok na celou dovolenou za rok 2018.
Myslis na celou za rok? To znamena, v realu, az mi skocnci MD, tj. reknime v listopadu, tak v prosinci zacnu cerpat 5 tydnu dovolené (za cely rok) a az nasledne mi zacne rodicovska, ano?
Ja uz se tesila, ze muzu driv odejit z prace 🙂
@j.a.n.i Tak to zni dost dobre!!😉 diky za radu
@alexandra32119 můžeš vybrat i dŕív, ale zaměstnavatel nemusí souhlasit. Ale mezi MD a RD ti čerpání MUSÍ umožnit 🙂 takže jo, skončí ti třeba v listopadu MD a ty nastoupíš na normální dovolenou a až pak na rodičovskou dovolenou. A už pŕi čerpání řádně dovoleně můžeš čerpat i rodičovský pŕíspěvek, když budeš chtít 🙂
Holky mam dotaz. Jak je to se zbytkem dovolene? Jsem zamestnana uz delsi dobu a od 30.8.2017 jsem na materske ale zbylo mi 8 dnu dovolene. To propadá nebo se to proplácí, nebo jak to je? Díky
@hanka_12345 vyčerpáš si to pŕi přechodu z MD na RD
@hanka_12345 Musíš před koncem MD zažádat zaměstnavatele (nejlíp písemně) o vyčerpání zbývající dovolené za rok .... No a on ti dá potvrzení, že po MD budeš čerpat xxx dní dovolené a rovnou ti tam napíše i datum, kdy ti na to naváže RD a do kdy ti ta RD bude trvat.
Pokud odpracuješ 60 dní - a počítá se i MD, tak budeš mít nárok na celou výměru dovolené. Vybírá se při přechodu z RD na MD 🙂