Vybraní dovolené dopředu

monika76301
8. led 2019

Holky mam dotaz. Nevíte zda lze dovolená vybrat dopředu? Mam na mysli to, ze jsem teď v lednu načerpala 25 dnu dovolené a 10.3 2019 mam nástup na md. Ze bych ji cerpala jiz v únoru pred nástupem na. Md ne až pri přechodu z md na rodicak... Samozřejmě bych napsala účetní a domluvila se - ale nechci být za debila tak se raději zeptám první zde. Děkuji za odpověď

petulejan
8. led 2019

@monika76301 a jak můžeš mít s novým rokem tolik dovolené? Pokud máš starou,tak ok ale pokud myslíš novou,tak ta se nabývá podle oddělených měsíců,ne že ti naskočí hned 25 dní s novým rokem.

penelopaw
8. led 2019

Jj, souhlasím s petulejan - pokud máš starou dovolenou, která se Ti převedla z loňska, tak tu si můžeš vybrat hned. Pokud myslíš novou dovolenou za tento rok, tak ta se počítá podle reálně odpracovaných dní, tzn. budeš mít nárok na takový počet dní, který podle propočtu vychází do toho 10. 3. Tohle by Ti měl spočítat zaměstnavatel, na kolik dní to přesně vychází, a neměl by snad být problém vybrat si ten příslušný počet dní dovolené před nástupem na MD. Akorát s tím musí v práci počítat, aby případná náhrada nastoupila k potřebnému datu do zaměstnání...

monika76301
autor
8. led 2019

@penelopaw tomu rozumím ale md se počítá jako. Bych normálně pracovala nekrati se a vim ze se pak ma vybrat mezi md rp aby se nekratila ale chtěla jsem vybrat radeji před nez po ukončení md protože jinak budu muset na pn kvůli tvrdnutí bříška a to nechci no... Tak jsem to chtěla takto

petulejan
8. led 2019

@monika76301 takhle to nefunguje. Vem si že si každý vybere dovolenou v lednu a v březnu dá výpověď.... Nelogicky

monika76301
autor
8. led 2019

@petulejan jo to chápu... Zeptám se účetní kolik tedy mohu vybrat dovolené a dám vědět pro ostatní... Jsem docela v prd... I to počasí dneska je u nas doslova kalamita... Takze nejspíš pn no

petulejan
8. led 2019

@monika76301 bohužel to tak je no.

monika76301
autor
8. led 2019

@petulejan děkuji moc za odpověď... Ja to chápu ale přišlo mi logicke vybrat si ji když ji nutne potrebuju nez pri přechodu na rodicak ja o ty dny nepřijdu bude 25... Protože se nekrati pri md takže je na prd ze to nejde

petulejan
8. led 2019

@monika76301 tak snad to vyřešíš i jinak. Hodně štěstí 😉

penelopaw
8. led 2019

@monika76301 U PN akorát bacha, aby se Ti nepromítnula do vyměřovacího základu na mateřskou. Na tu jsem nastupovala v červenci, od února jsem byla v PN, a základ mateřské byl díky tomu hodně nízký ☹.

penelopaw
8. led 2019

Jinak díky tomu, že jsem z PN rovnou šla na mateřskou, vybírala jsem si dovču až před nástupem na rodičovskou, a moc pěkně nám to zlepšilo rodinný rozpočet 🙂.

penelopaw
8. led 2019

Každopádně přeji, ať se vše dobře vyřeší ku Tvé spokojenosti a hlavně, ať je těhotenství pohodové 😉.

monika76301
autor
8. led 2019

@penelopaw co? Nemocenská je ve výlučni době na počítání mateřské... Nepočítá se do toho takže nechápu jaktoze ti to ovlivnilo

eva118
8. led 2019

Já myslím, že se nemocenské dávky do výpočtu mateřské nedávají.

jana31990
8. led 2019

Já jsem byla na nemocenské cca od 3 měsíce a mateřskou mám skoro 11000,- takže podle mě se taky nemocenská do toho nepočítá

lenoulinkaa
9. led 2019

@penelopaw nemocenská do výpočtu ppm nevstupuje. Pokud jsi v predchozich12 měsíců neměla žádné odměny nebo nic víc, tak ji máš vypoctenou téměř ze sve základní mzdy.

lenoulinkaa
9. led 2019

@monika76301 ja bych ti ji nedala. Nemas ani " odpracovano" 60 dní, abys za 2 měsíce vybrala 25 dní dovolené. Zatím ani nikdo takové přání neměl. Nechávají si to až po ppm.

vikinkav
9. led 2019

@monika76301 jinak castecne mas pravdu - materska je jako bys byla v praci a podle toho dostanes i dovolenou na tento rok, ale oni ti nemusi povolit to vycerpat hned ted. Zatim jsi bezny zamestnanec. O ty dny dobolene neprijdes akorat ti je proplati pred nastupem na rd

penelopaw
9. led 2019

tak to jsem tedy jelen s tou nemocenskou 🙂. Protože zas co vím, tak MD na druhé dítě se počítá stejně jako na to prnví, přestože nám mezitím navýšili platy, a na druhé dítě jsem ji měla výrazně vyšší - tvrdili mi, že právě proto, že před nástupem na první MD jsem byla na PN... no, každopádně druhá MD byla moc pěkná, tak jsem se s nimi nehádala 😀

caitlin7
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
18. led 2019

@lenoulinkaa pak si ale hloupa, pokud ji nebudes chtit dat jen protoze ti to prijde dovne, kdyz neodpracovala zatim 60 dni, protoze ted nudes toho zamestnance platit a pak mu jeste proplacet dovolenou... Kdyz si ji vybete ted, tak to vyjde levneji, pokud ho tedy clovek akutne nepotrebuje v praci, to je pak samozřejmě jiná situace

j.a.n.i
18. led 2019

@monika76301 Pokud bude zamestnavazel spuhlasit, tak neni zadny problem, je to pro nej i vyhodnejsi, kor pokud uz bude mit za tebe náhradu.

lenoulinkaa
18. led 2019

@j.a.n.i hlavně, že ty jsi chytrá.. Mně je to celkem jedno, kdy si ji vybere, ale u nás by nikoho nenapadlo si vybrat 35 dní dovolené za 2 měsíce, když je to pro něj nevýhodné. Ale to tobě nebudu vysvětlovat.

monika76301
autor
18. led 2019

@lenoulinkaa nehadejte se ženy.... Výhodné by to pro mě bylo vic nez mít pak peníze jelikož jsem 25tt a hrozně daleko dojíždím mam nějaké zdr. Problémy a na neschopenku jsem nechtela z fin. Důvodu jelikož stavíme ale chápu ze kdyby mi ta dovolená nestačila musela bych na pn a pak vracet peníze za dovcu

j.a.n.i
18. led 2019

@lenoulinkaa Ty těžko můžeš vědět, jestli to pro dotyčné není z nějakého osobního důvodu výhodné...

eva118
19. led 2019

@monika76301 když to vezmeš podle toho, co by bylo finančně výhodnější, tak určitě jít na nemocenskou a dovolenou čerpat po mateřské.

mrnousek121
19. led 2019

Takže za prvé s dovolenou je to tak, že na plný nárok dovolené nabíhá po odpracování 60 dní a pokud nastoupíš na MD tak se dovolená nekrátí. A myslím si, že by ti to zaměstnavatel i dovolil z důvodu, že tě nebude muset platit nemocenskou prvních 14dní. Ale pro tebe to nebude výhodnější. Myslím si, že když půjdeš k Dr. a řekneš mu že ti bývá hodně zle a že chceš neschopenku tak ti ji určitě dá a ty ušetříš peníze na daních a co ztratíš na nemocenské, tak se ti to vyrovná tou dovolenou a pak v ročním zúčtování. Píšu jako mzdová účetní, takže mi můžeš věřit.

j.a.n.i
19. led 2019

@mrnousek121 Akorát třeba pro zakladatelku mohou být problémem vycházky, nebo třeba někde prokazovat příjem a hodil by se ji vyšší, než ta nemocenská.

mrnousek121
19. led 2019

no 2 měsíce ji už určitě na příjem nevytrhne, ale to už záleží na ní jak se rozhodne. Já jen že to není tak jak výše holky psaly. A co se týká vycházek tak to jde buď rozdělit a nebo dát třeba od 13 do 19hod a dopoledne si k doktorovi případně dojde nebo sežene, kdyby kontrola došla.

lenoulinkaa
20. led 2019

Když by dokládala příjem a bylo na ni vidět těhotenství, tak jim dojde, že do budoucna bude s příjmy úplně někde jinde..., takže tato úvaha je taky trošku mimo.

j.a.n.i
20. led 2019

@lenoulinkaa Dojít jim může co chce, ty schvalovací automaty oči nemají, takže zrovna tohle je irelevantní...