Výběr dovolené před nástupem na mateřskou. Jak to je ?

verca46
12. čer 2021

Prosím radu,když od prosince marodím.Je možnost si vybrat v práci dovolenou než nastoupim na mateřskou nebo jak to funguje?co je potřeba zařídit a jak? Děkuji

sigyn
12. čer 2021

Když jste na nemocenské, tak logicky nemůžete mít dovolenou. Musíte nejdřív ukončit nemocenskou, a pak můžete vybrat dovolenou. Případně až po ukončení mateřské (než nastoupíte na rodičovskou). Je třeba o tom zaměstnavatele informovat předem.

martulka88
12. čer 2021

Ukončit PN, nastoupit na dovolenou a poté MD. A nebo PN, z ní jít na MD a poté dovolená a RP.

maxulekapcule
12. čer 2021

To stejné zatím nemáte nárok na dovolenou,když jste letos nic neodpracovala, pokud nemáte starou z loňska

verca46
autor
12. čer 2021

@sigyn tak to je mě jasne že když marodim tak nemůžu mít dovolenou.Myslela jsem ji ukončit a vybrat si dovolenou.jsem prvorodička a vůbec se v těchto věcech neorijentuji.

verca46
autor
12. čer 2021

@maxulekapcule děkuji to jsem nevěděl.

zara11
12. čer 2021

@verca46 lepsi je si ji vycerpat po skonceni materske, pred rodicovskou...

luhana
12. čer 2021

@verca46
Take jsem pred porodem byla v prac.neschopnosti a zbyla mi hromada dovolene. Ted jsem na materske a pred cerpanim rodicaku si necham zbyvajici dovolenou proplatit. Zkus se v praci domluvit, treba by to take slo.

netopejr
12. čer 2021

Financne nehvyhidnejsi je zustat na PN, před skoncenim PPM pozadeato cerpani dovolene tak, aby navazovala bezprostredne na MD. Dovolenou za tento rok muzes mit i celou. Ona Ti totiz jeste nabehne hodne dni za letosek, ze budes mit myslim narok na celou nebo skoro, plus co mas z lonska.
Pokud pptrebujes, tak si samo6rejme vem dobolenou, ale financne tratis.

netopejr
12. čer 2021

@maxulekapcule to neni pravda!

malenka3
12. čer 2021

Vybírat dovolenou před mateřskou ti nemusí povolit, protože o čerpání řádné dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Takže pokud se nedohodnete, může ti říct ne. Pokud ji budeš čerpat až mezi MD a RD, tak už ti ji poskytnout musí.
Za dobu čerpání MD ti navíc nabíhá také dovolená, vše záleží na tom, kdy přesně budeš md čerpat. Takže vyčerpat si dovolenou před mateřskou může být nevýhodné.

jjasmina
13. čer 2021

@verca46 čerpala jsem dovolenou po mateřské

verca46
autor
13. čer 2021

@malenka3 aha děkuji moc.

maxulekapcule
13. čer 2021

@netopejr Kde jste na tom byla?