Zdravim a zadam o radu nekoho zkusenejsiho.
Vzdycky jsem snila o tom pracovat z domu - vedeni ucetnictvi. Prvnim krokem pro me byla stredni skola obchodni akademie. Po maturite jsem nastoupila do mensi firmy jako asistentka. Pri zamestnani jsem si dalkove udelala VS bakalarsky stupen danoveho poradenstvi. Behem studia me vedeni firmy posadilo na misto ucetni, kde jsem pusobila dva roky. Behemvtech dvou let jsem se snazila toho co nejvic podchytit. Prijimala jsem a vystavovala faktury, Uctovala o mzdach, majetku a delala priznani k DPH. Pote jsem otehotnela a sla na rizikove tehotenstvi. O vikendu bude mit maly rok. Celou dobu premyslim, co bude po materske a ted posledni dobou bojuji s myslenkou privydelku a s tim jak vlastne zacit, kdybych chtela delat ucto z domu. Uz jsem premyslela nad kurzy, ale tam me nikdo nenauci jak zacit, kde vzit klienty atd. Nechci usnout na vavrinech a po detech se chci znovu vratit k uctu. K memu zamestnavateli se mi vsak nechce. Jelikoz mi prislo, ze tam me nikdo nic noveho uz nenauci ☹
Ahoj. Doporučuju dojít si na ÚP a vyptat se na rekvalifikační kurzy + možnou pobídku do začátku podnikání (je to až 80.000 Kč). Dál si zajdi na ŽÚ a zjisti si, co k založení živnosti potřebuješ (záleží, co vše bys chtěla na ŽL mít, vypisovat to tady je zbytečné). Mysli na to, že pořízení kvalitního účetního programu je darda, dále jsou každoroční udržovací poplatky atd...
Také účtuji, ale zatím jen za dobré slovo přátelům, ti to řekli dál, ozívají se další firmičky a živnostníci...a pomalu uvažuju o založení ŽL a rozjezdu podnikání (oficielně zatím podnikám v jiném oboru).
Doba na MD/RD je k začátku podnikání ideální, jsi státní pojištěnec, do toho bereš rodičovskou, nemusíš se bát počátečních malých výdělků 🙂.
Hodně štěstí 🙂.
Holky a ta praxe se případně musí nějak dokazovat nebo jak to je?
Jsem coby hlavní účetní, ale k 31. 8. končím a nyní jsem navíc těhotná. Tak právě uvažuji nad tím, zkusit se do toho pustit konečně sama za sebe...
Děkuji za info!
@bbibianca Abys mohla účtovat sama na sebe, tak myslím musíš mít delší praxi, než dva roky. Je to živnost vázaná. Koukni na stránky živnosťáku, mělo by to tam být vypsáno.