Vánoční odměny. Co byste dělaly vy?

misulka84
15. pro 2021

Holky, co by jste dělaly na mém.místě? Šéfová mi sebrala vánoční odměny, jelikož jsem nesplnila test dovzdělavání. Chápu, že je to neslnění povinného úkolu, jenomže ja ho neudělala naschvál, jelikož jsme zahleceni prací navíc. Toto mi přijde nespravedlivé, celý rok makám jako kráva a teď toto.

bara88
15. pro 2021

asi si můžeš akorát vyčítat že sis zkazila výplatu takovým naschválem ,myslím že udělat s tím nic neuděláš

misulka84
autor
15. pro 2021

@bara88 to vim taky, ale bohuzel vedeni nevidi, neslysi ze jsme pretizeni

drep
15. pro 2021

@misulka84 byla bych na sebe naštvaná, že jsem se zbytečně připravila o odměny? Odměny nejsou nárokové a pokud sis nesplnila své povinnosti, tak se není čemu divit.

zuzkasim
15. pro 2021

Myslím, že jde dost o to, co je povinné a co nadstandard. Projdi si svou pracovní náplň, co tam je, to musíš plnit, k tomu ses zavázala, co tam není, to můžeš odmítnout a budeš na to mít zákonné právo. Odebrání odměny za nesplnění povinného úkolu je v souladu se zákonem, tady nic nevyhádáš, musíš se zaměřit na to, co dělá firma špatně, pokud s tím chceš něco dělat.

michaela666
15. pro 2021

I když máš práci navíc, určitě jsi mohla zůstat po pracovní době a test dodělat. Prostě oproti ostatním nemáš splněné všechny povinnosti, takže nemáš nárok na stejné benefity jako oni.

marselina
15. pro 2021

@misulka84 a ostatní splněno měli nebo jsi byla jediná?

misulka84
autor
15. pro 2021

@michaela666 zůstávám neustále po pracovní době, práce se nedá stihnout za jeden den, prostě dělam 12 hodin,a nkomu to neprijde nenormalni

misulka84
autor
15. pro 2021

@zuzkasim ale já vím, že je to povinné, jenomže se to neslučuje s objemem denní práce. Nedá se to stihat proste.

misulka84
autor
15. pro 2021

@drep já na sebe nejsem naštavana, me stve, ze vypadam jako lempl, kterej nic nezvlada, a bohuzel i vedeni nam to rado naznacuje, ale to se proste neda stihat za pracovmi dobu

drep
15. pro 2021

@misulka84 holka, já jsem doktorka z ára, takže opravdu tuším, co znamená mít nezvladatelně moc práce, která navíc zhusta nepočká ani chvilku, a pracovat 300h měsíčně a nikdy mě nenapadlo se na to vymlouvat, proč se nevzdělávám. Prostě jsem to dělala po službě, o víkendu, po práci…

misulka84
autor
15. pro 2021

@drep chápu, ale za tu aluznu co beru to delat uz nehodlam. Takze takk.

levandule_k
15. pro 2021

@misulka84 Máš ty přesčasy placené? Mě by to štvalo a nejvíc bych byla naštvaná na sebe, že jsem se připravila o vánoční prémie vlastní blbostí.

Pokud bych dělala přesčasy a nebylo to vidět na výplatě začala bych si hledat práci jinde.

@drep To, že doktoři dělají i 300 hodin měsíčně neznamená, že je to úplně správně. Při akci děkujeme, odcházíme, jste proti tomu protestovali.

marselina
15. pro 2021

@misulka84 porad píšeš v množném čísle ale ještě jsi mi třeba neodpovedela jestli jsi byla jediná která nesplnila nebo vás bylo vic

michaela666
15. pro 2021

@misulka84 Pak se můžeš zlobit jenom na sebe že jsi přišla o odměny. Ke konci roku je toho moc snad ve všech zaměstnáních. Odměna je peníze navíc za práci navíc, což ty jsi nesplnila ve stejném rozsahu jako ostatní.

drep
15. pro 2021

@levandule_k taky já už jsem “starý doktor” a moje práh tolerance konči teď na 200h. Nicméně přiznejme si, že tohle je začarovaný kruh. Je nás málo, proto máme hodně přesčasů (a bohužel, jak intenzivka, tak anestezie nás nenechaj v noci vyspat), protože máme moc přesčasů, část nás uteče (německo, anglie a privátní anestezie jako dobře placené, záchranka jako relativně klidná práce anebo praktik jako práce bez práce o nocích a víkendech), takže nás ubývá a proto máme víc přesčasů… já pomalu rezignovala, snad do roka, do dvou hude atestaci na praktika a pak definitivně přenechám nemocniční práci jiným. Ale nikdy mě nenapadlo se vymlouvat, že mám moc práce a proto se nevzdělávám, to je přeci i můj zájem a moje čest.

misulka84
autor
15. pro 2021
misulka84
autor
15. pro 2021

@drep aha, a nemyslíš, že by to mělo být trochu jinak, vzdělávat se v průběhu pracovní doby? Kdyz se to tyka prace? Nebo mi tady neznačuješ, že je ok. žít prací i v soukromém životě? Já tady celou dobu rikam, ze je nekde neco spatne, kdyz clovek proste nema kapacitu pres pracovni hodiny tohle stihat, a koukam, ze je to spatne🤔

misulka84
autor
15. pro 2021

@michaela666 ja se na sebe nezlobim

misulka84
autor
15. pro 2021

@misulka84 ja uz proste nemuzu dal, to je cele

misulka84
autor
15. pro 2021

@levandule_k přesčasy placené nemáme, prsote tohle vedeni nevidi, a i kdyz jsme si je psali, abychomjim dokazali ze delame praci nevic, nic se nestalo. Asi je fakt cas hledat jinde.

sebinka123
15. pro 2021

@misulka84 nečetla jsem všechno, ale neznáme vás a nevíme, jaky je váš přístup k práci. Neříkám, že zrovna vy, ale někteří zaměstnanci spoustu pracovní doby prokecaji, kafíčka, surfuji na internetu, na telefonu, a pak nestíhají. Vim, o čem mluvím. A pak se diví. Nebo jsou tací zaměstnanci, co se prostě na danou práci nehodí. Buď ji nezvládají a nebo je tolik nebaví a je jim jedno, jestli plní, co mají.
Je to těžké takhle soudit. Z právní stránky máte určitou náplň práce, viz příspěvek výše a to musíte plnit.
Pokud to jste opravdu naštvaná, což chápu a dle vašich tvrzení vás vedení různě uráží a nechápou, že se to nedá stihnout, tak přece můžete dát výpověď a jít jinam. A nebo si s nimi o tom zkusit promluvit. Ale myslím si, že vzdělávání je teď už všude a je to určitě dobře.
A vemte si, kdyby vám dali odměnu za nesplnění všech úkolů. Jak by k tomu přišli ostatní, kteří se snažili a splnili.

drep
15. pro 2021

@misulka84 ne, to si upřímně nemyslím. Asi by měl být nějaký “protected time” na vzdělávání v práci (my měli asi půl hodiny týdně, ale přišel covid a už dlouho nic nemáme). Moje vzdělání je moje vizitka, moje profesionalita, moje deviza do budoucna, můj zájem. A to není synonymum pro žít prací, ale nemám ráda tohle kňourání, že v práci musím pracovat a proto se neučím, protože ve volnu musím odpočívat, takže si nemůžu přečíst učebnici… nikdo neříká, že je třeba sedět denně dalších šest hodin nad knihou, ale jeden test dovzdělání?!

misulka84
autor
15. pro 2021

@drep ja vim, jak to myslis, neber to prosim osobne. Ja byla vzdy ve vsem prvni, nikdy jsem tohle nechapala, jak si muzou lidi stezovat, ale proste uz je toho moc, uz nemam energii na nic. Ze stresu nemuzu ani otehotnet.

misulka84
autor
15. pro 2021

@sebinka123 prostoje nemam, nekafickuju, tenhle druh zamestnamce nejsem, prave ze praci jsem mela vzdy na prvnim miste, bohuzel ted vidim dusledky, jsem na.kraji vyhoreni

misulka84
autor
15. pro 2021

@misulka84 jen mi to proste prijde strasne lito, cely rok se snazim, a bohuzel na ukor rodiny, musim si poskladat hodnoty. Bohuzel jsem byla vzdy svedomita a to se mi ted nevyplaci

zuzkasim
15. pro 2021

@misulka84 2 roky jsem si teď dodělávala vzdělání potřebné pro mou práci, kvůli tomu jsem si nechala kratší úvazek, do práce jsem chodila 4 dny v týdnu a pátky do školy, tedy ve svém volném čase. Školu jsem si platila sama s příslibem, že mi tu částku zaměstnavatel dá v odměnách. Dal, ale z toho se samozřejmě odečtou odvody... a žádné další odměny jsem už moc nedostala, protože při rozdělování balíků jsem prostě už určitou částku dostala. Mám srovnání s letošními odměnami (pracuju furt stejně). Jediné co, dostala jsem volno na státní zkoušku🙂 Spoustu večerů trávím dalším studiem, tak to je, dělám to hlavně pro sebe. Když jdu na 6h školení které mi začíná ve 12h, dopoledne udělám svou práci a pak sedím do 18h na školení, které je navíc mimo bydliště, takže ještě cesta domů. A kdybych si nechala plný úvazek, zbláznila bych se z toho, to vím, proto to nedělám. Ale jinak mě ta práce baví a měnit ji nechci. Kdybych ji změnit chtěla, udělám to. Zvaž, co vlastně chceš ty, jestli se u vás nejde domluvit a nevyhovuje ti to takhle, je na čase změnit lokál. Vůbec neříkám, že se v práci flákáš, jen konstatuju, že spousta z nás se vzdělává ve svém volném čase.

misulka84
autor
15. pro 2021

@zuzkasim ano, zde mozna bude zakopany pes, prace me prestala bavit

zuzkasim
15. pro 2021

@misulka84 V tom případě přeju hodně odvahy udělat změnu, vím, že to není vždy jednoduché. A hodně štěstí, určitě na tebe čeká něco lepšího!

drep
15. pro 2021

@misulka84 pak asi opravdu nezbývá, než se poohlédnout po něčem jiném. Držím palce!

sebinka123
15. pro 2021

@misulka84 ja jsem to nepsala přímo na vás. Bylo to myšleno spíš univerzálně, protože vás neznáme a je potřeba vzít v úvahu i tu druhou stranu.
Ale pokud je to tak, jak píšete, tak opravdu bude nejlepší zvednout kotvy. A víte co je nejlepší, pak si řeknete, že jste to už neudělala dávno.
Třeba zrovna to, ze vám nedali odměny, tak je impuls ke změně.