Dobrý den, je tu někdo kdo by mě poradil ohledně toho jak dále podstupovat?
Zaměstnavatel mi schválil volno, že mi moje místo podrží do 4 let věku ( písemně sepsána dohoda). Dítěti teď byly 3 roky.
Nyní mi přišla ,,nabídka dohody,, o výpovědi - bez důvodu...mám si promyslet, zda bych výpověď přijala, nebo by mi prý našel nějakou podřadnou práci v případě že jeho nabídku výpovědi nepříjmu a že předchozí sepsána dohoda tudíž neplatí ale ruší se - ,,což si tak úplně nemyslím, že je pravda, ale nevím?,,
( Přesně měsíc o sepsání dohody o tom že mi místo do 4let věku podrží) jelikož jsem tam pracovala 15 let a bylo to moje jediné zaměstnání od 20ti let, vůbec nevím, jak to dále funguje s odstupným - abych na něj měla nárok. Případně abych mohla mít ještě nějaký čas podporu - mladší dítě je hodně často nemocný z důvodu poruchy imunity - takže si s ním klidně zůstanu co nejdéle doma, když bude ta možnost teda....
Na neplacenem volnu uz zena neni chranena jako na rodicovske dovolene. Zamestnavatel nema povinnost misto drzet, muze proto rozvazat pracovni pomer.
Ja neporadim, nevim.. 😊Ale zašla bych si s tím na pracák ať poradí, protože se snad i měnily podmínky pro to aby člověk měl nárok na dávky atd.. 😁🤷 Tak abys nedochazela s podepsaným papírem a pak neměla nárok na odstupné i dávky.. 🙄😬
@simkrk a myslíš, že na pracáku poradí? To by napřed museli něco vědět 😀 Vždycky mne baví, s čím lidi chodí z těchto úřadů...
Za mne se nemá smysl moc "hádat" s někým, kdo tě už nechce. Máš nárok na 2+3, tedy 2 měsíce výpovědní lhůtu + 3 odstupné. Takže klidně to může být dohoda z důvodu nadbytečnosti, ať ti dá k tomu 5 mezd. Na zdravotní pojišťovně se nahlásíš jako osoba pečující o dítě a zdravotní ti bude platit stát. A až budeš chtít do práce, najdeš si něco nového 🙂. Takže finančně na tom spíš můžeš vydělat, než prodělat.
Můžeš se pak i zaregistrovat na pracáku, a pak ti i budou vyplácet podporu v nezaměstnanosti (když budeš mít odstupné 3 měsíce, tak pak máš nárok až za ty 3 měsíce, po donu odstupného se podpora nevyplácí)
@blondynka400 tak nekdo by mohl vedet ne.. 😁😊 U nas na pracaku je i pani pravnicka, zadarmo funguje.. 😁 Ale nevim jak jinde.. 😬🤷 Ale budu drzet palce.. 😁
@blondynka400 takže 2 měsíčně výpovědní lhůty mi bude chodit jakoby výplata 2x? A pak ještě další 3 měsíce odstupné? Chápu to správně? A po skončení se nahlásit na úřad práce na podporu?
@simkrk někdo mohl, ale moje zkušenosti se státními institucemi jsou víc než tragické. Když si vezmu, co občas radí, fakt mi je z toho zle. A právník neprávník. Ráda bych věřila, že je to někde jinde, ale za těch x let už jsem asi veškerou důvěru ztratila
Záleží jak se dohodneš. Jestliže ti dají rovnou 5 mezd, ukončí se ti PP třeba k 31.3 a rovnou ti dají 5x mzdu. Když to napíšou dobře, budeš platit jenom daň a ne odvody, stejně jak zaměstnavatel. Je to win win pro obě strany a nejčistější řešení problému. Na UP se ani hlásit nemusíš, nic z toho mít nebudeš. ZP za tebe zaplatí i tak stát a na podporu 5 měsíců mít nárok nebudeš, jelikož budeš mít 5m odstupné.
Jakmile podepises jakoukoliv dohodu, tak na odstupne nemas narok, pokud to v te dohode nebude napsane! Plus vzdy lidi s dohodou meli nejaka "proti" na UP pokud si vzpominam.
Jestli chces odstupne, musi Ti dat vypoved a duvody jsou v zakoniku prace, nemuze si je vycucat z prstu.
Neexistuje vypoved dohodou ci dohoda o vypovedi. To je jen tah od smejdu, jak se snadno zbavit zamestnance zdarma a rychle.
Za me, pokud Te nevyhodi sam a nevysoli odstupne, klidne at Te preradi a zatim mas rok si najit praci.
@blondynka400 Nejak nechapu, co je pro zamestnavatele za vyhru ji davat 5 platu, když vypoved ho bude stat 3?
Moment, ty mas dohodu o tom, ze ti misto podrzi do 4 let? Nebo si to jen myslis tim, ze ti schvalil neplacene volno? Jen na neplacenem volnu muze dat vypoved kdykoli pro nadbytecnost i s odstupnym, tedy bych chtela vypoved pro nadbytecnost vc. 3 mesicniho odstupneho pak se zaregistrovala na UP a zadala podporu.Zadnou jinou dohodu bych nepodepisovala. A pokud mas pisemne,ze bude drzet tve misto,tak ohaneni se podradnou praci je zvlastni. Jinak to,ze jsi na neplacenem volnu, tak myslim, ze ty 2 mesice plat nedostanes (v neplecenem.volnu plat nedostavas), az pak za ty 3 mesice odstupne. Takze bys mela 3 mesicni plat + 5 mesicu podporu (tak do konce listopadu by byla nejak financne kryta), ale dohodu bez odstupneho bych vazne nepodepisovala.
@j.a.n.i 3 a k tomu 2 měsíce výpovědní doba. 2+3 je 5 .-) Nemyslím si, že by jí tam na ty 2 měsíce chtěli. A výhodnější to je, když se to celé dá udělat tak, že se z celé částky neplatí odvody, ale pouze daň.
@jane46 tak je snad celkem jasné, že v dohodě musí být uvedeno, že dostane odstupné. A dohoda z důvodu §52 (plus dané písmenko) je naprosto běžně používaná věc, která může být naopak pro zaměstnance výhodnější než vyloženě výpověď dle 52. A rozhodně to není žádný tah šmejdů.
@blondynka400 Ukecat zamestnance na 'vypoved dohodou" uz tu bylo tolikrat... Zamestnanec podepise, protoze vypoved = odstupne a pak se divi. Nejsou vsichni zamestnavatele spasitele sveta, bohuzel. A vyuzivaji neznalosti. Proto jsem to napsala. Nevi to kazdy. Kdyz dostane papir s vypovedi, je odstupne dane ze zakona a automaticky cekat, ze to bude i v nejake dohode... Dohoda se hodi, kdyz uz ma clovek jinou praci a potrebuje odejit podle sveho a ne az po dvou mesicich. To se ale autorky asi netyka, kdyz potrebuje byt jeste rok doma.
Tady jde ted jen o to odstupne vlastne a jestli je tomu ten zamestnavatel i pri dohode nakloneny, kdyz nabizi podradnou praci, cimz tlaci do odchodu ze strany zamestnance.
@jane46 jak automaticky čekat? Snad podepíšu to, co má náležitosti. Když si někdo není jistý, může si to vzít domů a v klidu někomu poslat, kdo tomu rozumí, aby měl jistotu. Ano, všichni nejsou spasitelé světa, ale taky to nejsou hajzlové. Bohužel ZP je v ČR hodně špatný a sociální a zaspal několik desítek let.
Dohoda se používá i v řadě jiných případů, než uvádíš. I v případě výpovědi dle §52 je ve výpovědi vždy uvedeno, jakou výši bude odstupné mít (dá se vyplatit i nad rámec ZP a třeba tam, kde jsou odbory je toto hojně využíváno), v kterém termínu bude vyplaceno a tak.
Případ tazatelky mi nepřijde až tak divný. Taky si nebudu nechávat ve stavu zbytečně zaměstnance na NV, o kterém vím, že ho nazpátek nechci. Nedává to smysl ani pro jednu stranu a ukončit to dohodou (s odstupným) je nejlepší volba pro obě strany.
@blondynka400 Ale ona ma neplacene volno, takze si ji tam klidne ty 2 mesice nechat mohou a nic ji nemusí platit. Takze 2*0 + 3 se 5 fakt nerovná.
No, ty mas podepsanou dohodu o neplacenem volnu, tudíž pokud nepodepises neco dalsiho, neplacene volno plati. On ti muze dat výpověď pro nadbytecnost, k tomu tvuj podpis nepotřebuje, ovšem s odstupnym, 3 platy.