Věc se má tak, v červnu rodím a v září mi končí pracovní smlouva. Bohužel si nebudu moci nechat napsanou práci po celou dobu rodičovské ve svém životopise, což by vše značně ulehčilo, tak uvažuji už teď nad variantama, jak se k tomu postavit. Momentálně pracuji již nějakou dobu v oboru, který mě až tak nenaplňuje a ráda bych si po dobu mateřské udělala kurz na zcela jinou oblast a po rodičovské v této oblasti začala pracovat (spíše se do ní vrátila, byla to ma první dlouhodoba práce při/po škole).
Jak ale zadefinovat ty 2-3 roky díry v životopise, aby to budouciho zaměstnavatele co možná nejméně polekalo? Jak byste to řešili vy? Natvrdo napsat jako práci rodičovskou dovolenou, kdy v jejim průběhu došlo k rekvalifikaci a samostudiu na nový obor, nebo napsat úřad práce?
@jutta42 nejde o to že nemám v plánu dítě "přiznat". Jen se na mě ze všech stran chrlí věci typu "budoucímu zaměstnavateli může být jedno jestli máš děti, nemusíš se o tom nikomu zpovídat, rozhodně to nesmíš říkat na pohovoru" a tomu podobné. Nestojím o nějaké agresivní a útočné zprávy o zatajování děti, prostě se jen ptám, jak by to ostatní řešili, vážně nic vic. 😊
Já to CV taky mám, jestli někomu vadí, že mám dítě, tak tam nechci pracovat.
Jak je psáno výše, rozhodně nelhat. Děti neutajíš, zvlášť až přijdou nemoci a ty budeš muset zůstat na očr. Nebo kdyby sis je chtěla uplatňovat do daní. Zaměstnance, který by mi v tomto lhal, bych nechtěla. Navíc při ročním zúčtování daně by po tobě chtěli potvrzení z ÚP, jak bys to vysvětlila? Zaměstnavatel se sice u pohovoru na děti ptát nesmí, ale lhát do životopisu by se taky nemělo.
No, myslím, že menší riziko je napsat info o rodičovské dovolené než se v 28 letech tvářit jako bezdětná. To by mohlo budoucího zaměstnavatele odradit o dost víc. A řešit na začátku těhotenství životopis, který budeš posílat nejdřív za 3 roky, to je dost předčasné. Já odcházela na mateřskou před 11 roky. Taky jsem si říkala, co budu potom dělat, končila mi smlouva atd. A ejhle, všechno tak nějak plynulo samo - po dvou letech se narodilo druhé dítě, za další rok jsem si založila živnosťák, do toho porodila další dvě děti. 11 let uteklo jako voda, nejmladší bude mít 3 roky na konci ledna a žádného zaměstnavatele fakt nehledám, protože živnost šlape.
rodičovská dovolená je ta nejlepší průprava k práci vůbec. Jestli to zaměstnavatel nechápe, je debil a nemá smysl se k němu vůbec hlásit.
Teď bych to vůbec neřešila, na to je času dost
Teď je opravdu brzy to řešit, až budeš po RD psát životopis, uvidíš, co vše tam můžeš zahrnout (rekvalifikaci, brigády...). Každopádně já jsem pro jednat na rovinu, oni se sice nesmí vyptávat, ale to neznamená, že ty to nesmíš říct.
Navíc, podle mě je nejoptimálnější cesta postupný přechod, to znamená najít si při RD brigádu a z té pak postupně přejít na plný úvazek podle situace.
@mrszizy Psala jsem si rodičák do životopisu, i přesto že jsem po dobu rodičáku byla "zaměstnaná" a do pracovního zařazení jsem zapsala manažerská činnost (přečetla jsem si jeden článek kde to bylo moc pěkně popsané, zkusím dohledat). Pán co jsem s ním měla pohovor se na tom točil a zkoušel mě přesvědčit že to tak není, nakonec jsme se dobře pobavili a práci jsem dostala... Takže pokud to zvládneš dobře okecat máš vyhráno a zvláště když tu dobu využiješ ke zvýšení kvalifikace ;)
Nepsala bych ji do životopisu, do pracovní praxe podle mě nepatří, ale napsala bych ji do motivačního dopisu.
@koordinatorka_odboje tak toto bych opravdu netvrdila 😀
@mrszizy za mne je předčasné toto řešit. Ale každopádně existují dva typy zaměstnavatelů. 1. když uvidí že jsi po MD/RD tě rovnou zamítnou a 2. který v tom vidí spíše přidanou hodnotu a v rámci CV si to prostě sedne. Těch bodů proč to tak je může být víc a nedá se to takto říct... Takže někde ti to může pomoct a někde uškodit. A není to o tom děti tajit, u pohovoru je potřeba říct pravdu, když na to přijde řeč (což z 90% ano).
Každopádně rekvalifikační kurz je za mne totálně o ničem, toto bych osobně tajila narozdíl od dětí 😀
@jajulin v 28 letech jako bezdětná nikoho fakt neodradí.... 😀 😀
Nejlepší řešení? Přiznat pravdu a nic neprekrucovat. Než jsem otěhotněla a nastoupila rodičovský život, řešila jsem toto na pohovorech, kde mi temer každý zaměstnavatel řekl, že RD pro něho není ani překážka ani nic vypovídající bod, naopak ocenili moji otevřenost a férovost. Život s dětmi doma je zcela prirozeny proces, ten kdo to nechápe, je jen kapitalistický idiot. Ženská sice vyběhne z pracovního procesu, ale zase se do něho vrátí. Před nástupem na RD jsem byla ve společnosti, kde tak nějak automaticky počítali že ženská jim do 30 uteče rodit. Nemáš smysl něco zaonacovat nebo vymyslet. Ve výsledku se do toho akorát zamotas a budeš působit jako nevěrohodná.
@gramar to je super, já jsem teď taky při jednom pohovoru řekla, že jsem měla poslední 3 roky na starosti hlavně logistiku a zásobování, docela jsme se tomu zasmáli. Bohužel spíše mám problém při hledání s pracovní dobou, dojíždění cca 40 - 60 minut a 8,5 hodiny pracovní doba, prostě nejde dohromady s otvíračkou školky.
No hlavne se te na tu diru stejne zeptaj...a co odpovis? Ja to tam psala i kdyz jsem se vracela do stejny firmy...spis proto, ze jsem chtela, aby vedeli, ze jsem na rodicaku neco delala...normalne jsem napsala, ze jsem pri rodicovsky pomahala vest rodinny podnik...👍
@mrszizy normálně to tam napiš, ona i mzdová to pak potřebuje, nebo aspoň po mě chtěla vědět co je ta díra mezi jednotlivýma pracema, jestli pracák nebo jsem neexistovala :D
Osobně si myslím, že to záleží na více faktorech. Já to tajit nebudu, i když se mě to zatím moc netýká. Navíc má rodičovská u obou dětí nebude více jak rok, tak je to malá položka v profesním životě. Švagrová si ale hledala práci po tříleté RD a zhruba u poloviny zaměstnavatelů byla hned zamítnutá z obavy, že bude chtít zkrácený úvazek nebo úpravu pracovní doby. Ačkoli o to nežádala a ani se o tom nezmínila. Tak to vypustila ze životopisu a práci našla rychle. Vlastně to netajila, během rodičovské byla normálně zaměstnaná, tak to tam prostě jen nezmínila.
@lovemusicsun ono to právě není tak jednoznačné jak tady většina píše. Opravdu nejde o to, že by člověk dítě zapřel, ale osobně jsem se už setkala s šikanou při pohovoru kdy jsme skončili u věty "tak se rozloučíme, jste mladá, brzy budete mít děti a tohle celé budeme muset absolvovat znovu při hledání Vašeho zástupu".
No, cely život dělám HR, před RD v interním a nějak podobně jsem též uvažovala.nakonec jsem to do CV napsala a na pohovoru jsem to řekla na rovinu.ted dělám v agentuře, takže jsem dost změnila názor. Myslím, že je dobře to v CV mít.jsou zaměstnavatele, kteří na určité pozice matku nechtějí, protože vědí, že ta pozice obnáší spoustu přesčasů, cestování do zahraničí, nepotřebují člověka, který bude doma s nemocným dítětem - tam bys ani ty jako matka, šťastná nebyla.naopak jsou jiní zaměstnavatele, kteří upřednostňují matky! Prostě mají požadavek, že chtějí maminku.vedi totiž, že bude loajální, efektivní a ke na ní spoleh. Určitě bych to tam tedy napsala a na pohovoru bych to řekla. Stejně tak třeba na pohovoru zminuji svou nemoc a nakonec s tím nikdy nebyl problém, protože jsme si HNED vyjasnili, zda je práce pro mne vhodná a nedošlo k pozdějšímu rozčarování 😉
@mrszizy Pri naznaku najmenšej sikany ci ineho neprofesionálneho správania by som sa postavila, slusne podakovala a odisla. Btw.nemala by som zaujem pracovať v podobnej firme.
Som bola na jednom pohovore-syn majiteľa firmy si myslel, ze je riaditeľ zemegule. Arogantný debil. Tak som sa postavila a odisla a odporucila mu sa naucit správať profesionálne a slusne. Jeho otec bol zase stara skola. Ale to obraz firmy nezmenilo.
Já to v životopise neměla, neviděla jsem pro to důvod. Raději jsem se tam rozepisovala o relevantní praxi. Ale zmínila jsem to v motivačním dopise.
Napsala bych pravdu. Sice by se te na to u pohovoru nemeli ptat, ale sikovny personalista to z tebe stejne oklikou vytahne, kdyz bude chtit. To je proste prirozeny, ze zensky nekde mezi 20-40 lety maji nebo budou chtit mit dite. A jestli to nejaky zamestnavatel nechape nebo nechce chapat a akceptovat, a vyhazuje zaslane zivotopisy jenom ma zaklade ma/nema deti, tak je blb a nechtela bych pro takoveho pracovat.
@bassetlady jo ta pracovní doba se školkou je fakt na prd...
Zase ruku na srdce nevím zda bych to teď napsala stejně, tehdy jsem neměla ještě ani pět a dvacet, doma tři děti, za sebou čtyři roky rodičovské, "drzosti" na rozdávání a idealistický názor na svět 🤣 Od té doby jsem trochu vystřízlivěla v idealismus a padla hubou do reality, za zády není jistota řidičáku, spíš kleště výdajů... Ale někdy mám nostalgické pocity a cítím smutek kam toto já zmizelo 😉
Mělo by to tam byt, stejne jako pracovní urad aj ;)
@mrszizy
podle mě RD do životopisu prostě patří, jinak nevím jak bych vysvětlila kde jsem od roku 2014 byla? že jsem se najednou takhle v roce 2021 objevila 😉
@properjoey souhlasim s Vami🙂..ja se vracela po 5 letech z RD a na ferovku jsem to rekla..Ano, nekolik pohovoru bylo mozna i kvuli tomu prohranych..Nakonec se objevila firma,kde honku na materske ma sefka ocenila(sama ma 2 deti)a sedly jsme si..Po nastupu mne dokonce rekla,ze mezi uchazeci jsem byla ja a jedna bezdetna a dala na me zkusenosti jak z byv.prace tak z rodicovske..Mam to v hlave srovnane, maknu vic,nez nektere bezdetne a kdyz maly chytne teplotu tak mam home office a no stress pro vsechny.
@koordinatorka_odboje takze podle tebe by mely byt zamestnane idealne pouze zeny s detmi, protoze jsou na to nejlepe pripravene? Co ostatni zeny a muzi? Ti nejsou tak dobre pripraveni? To je trosku blahove tvrzeni rekla bych.
@hermanecka No len nie kazda profesia ma možnosť "homeoffice a no stress pro vsechny".😉😀
A suhlas s
@teruteru
@teruteru ne, mit deti je deficit na pracovnim trhu, ne benefit. To asi tak nejak tusime, jinak by zeny nepremyslely ja deti utajit. Chtela jsem jim nalit optimismus. Asi zbytecne.
A ty mas v planu se tvářit ze nemas deti? Na rovinu bych RD přiznala, já v zivotopise vyslovene psala, ze se vracim po RD a neměla jsem problem. 🤷