Ahoj všem 🙂
Řeším teď asi tisíc problémů v jednom. S otcem syna jsme se loni rozešli, od září spolu nebydlíme, syna mám v péči já, přítele nemám, momentálně jsem na vše sama v bytě za 10800,- (levnější v Ml. Boleslavi nemožné sehnat...) . Vydala jsem se úplně ze všech peněz, co jsem měla v rezervě. Dál už nemám v podstatě z čeho žít. Pobírala jsem po 4 měsíce příspěvek na bydlení (4 500,- měsíčně), teď v červnu mi přišla poslední dávka, jelikož jsem se přestěhovala do toho menšího a levnějšího bytu, a tu mi majitelka nedovolila dát si sem trvalý pobyt. Čili nárok zanikl. Ty peníze mi dost pomáhaly, bez nich už nejsem schopná nájem dál zaplatit. Syn půjde do školky v září, já do zaměstnání. Teď nevím, jak bych mohla vyplnit tu finanční "díru" do září. Hlídání prostě není, víkendy jsou nejisté (otec si ho bere jak kdy, nedá se na to spolehnout), tudíž i případný přivýdělek je nejistý. Teď do toho ještě řeším samozřejmě práci od září, známá mi nabízí práci u nich ve firmě za 13 tisíc, s tím, že musím mít kosmetický kurz. Nejsem vyučená, ale šlo by to přes rekvalifikaci . Kurzy ale trvají cca 300 hodin. A zase... nemám jak zajistit hlídání pro syna, tudíž mi ta práce samozřejmě uteče. Ale stejně. Nevzdávám to. Nevěděl by někdo, jak je to s tím, když bych rekvalifikační kurz chtěla absolvovat? Vím, že musím být na úřadu práce registrovana, ale můžu se registrovat už nyní? Rodičák dočerpám v srpnu (ještě dvě dávky po 4600,-) , nepřijdu o něj? Můžu být registrovaná a zároveň pobírat (dobrat) rodičovský příspěvek a podporu při rekvalifikaci (popř. v nezaměstanosti) po dobu kurzu přes léto? Jaké jsou vůbec možnosti? Neřešil někdy někdo něco podobného?
Nemůžu jí to udělat, když si to nepřeje .... Na evidenci jsem byla, přihlasila jsem se k tátovi do bytu, musel jít se mnou, chtěli jeho souhlas
@leejlaa Jo, na UP se můžeš registrovat i při pobírání rodičáku, akorát je otázkou zda ti ten kurz zaplatí, jestli tě spíš nepošlou někam do práce, zrovna v Boleslavi myslím je po lidech dost poptávka.
A ad to trvalé bydliště, no co k tomu dodat, tvoje blbost, pak se nediv, že jsi bez peněz.
Však musím mít její souhlas, a pokud ho nemám, tak je to moje blbost? Díky za odpovědi
@leejlaa nemusíš
@nutricnihodnota
Dnes jsem tam znovu byla se zeptat, a paní mi řekla, že mají novou vyhlášku, kde by mi měla stačit nájemní smlouva. Řekla jsem to majitelce, a zjistila jsem, že trvalý pobyt tu má i ona. Prý jí budou posuzovat taky při příspěvku na bydlení :(
Žádat o zvolenou rekvalifikaci je třeba alespoň 3 týdny před termínem zahájení kurzu, aby bylo možné požadavek Úřadem práce posoudit a administrativně zpracovat. Požadavek bude posuzován v odborné komisi z hlediska, zda zvolená rekvalifikace přispěje k uplatnění zájemce o zvolenou rekvalifikaci na trhu práce a zda je pro něho vzhledem k zdravotnímu stavu vhodná.
Vzhledem k tomu, že nejste vyučená, kurz
opravdu trvá 300 hodin a je otázkou, zda ÚP bude ochotné kurz uhradit. Dalším bodem také je, kdy kurz začíná a jak často se dochází na kurz, pokud třeba jen 2x týdně, tak kurz může trvat opravdu dost dlouho, což není pro Vás asi nejlepší a rozhodně to pak nedoporučí ani ÚP, právě z důvodu toho, že nechce vyplácet tak dlouho příspěvek při rekvalifikaci. Také počítejte s tím, že pokud by byl každý den, tak výuka trvá většinou 8 hodin - to jen kvůli tomu hlídání. Pokud budete na kurz dojíždět, tak teď nevím, jak je to s vyplácením za jízdné - dříve se proplácelo, teď netuším.Zkrátka ten kurz může v některých případech trvat i 5 měsíců - pracovala jsem v projektech ESF, tak píšu ze zkušenosti.
@leejlaa Majitelka pronajímá nemovitost, má z toho příjem, který by měla danit a ještě žádá příspěvek na bydlení? Zajímavé... No rozhodněte se, jak chcete. Buď budete brát na ni ohledy a budete naprosto bez prostředků, nebo si zaříde to, na o máte právo. Víc k tomu není co dodat, podrobnosti Vám jistě řeknou na úřadě.
Majitelka bytu Vám nemůže bránit, abyste si v pronajatém bytě hlásila trvalé bydliště. Sice to asi není dobré pro další vztah s pronajímatelem, ale ona nic vědět nemusí. Zajděte na evidenci obyvatel s nájemní smouvou, poplatek je, tuším, 50 Kč. A pak si pořádejte o příspěvek na bydlení...