Úprava pracovní doby v zaměstnání po rodičovské dovolené

vrabcak0007
6. pro 2016

Zdravím dámy, mám na vás prosbu. Uvažuji o úpravě pracovní doby v zaměstnání. Že bych si dala žádost. Pracuji v nepřetržitém provozu a snažila jsem se jim vyjít vstříc, ale evidentně to vůbec nefunguje a evidentně 20hod přesčas každý měsíc se jim zdá málo a jak tu nejsem od nevidím do nevidím, tak je to špatně a je prý moje věc, že mám dítě. Zažila jste některá něco podobného? Na co mám tedy vlastně vůbec nárok? A jak to u vás fungovalo pak? Počítám s ne zrovna dobrou atmosférou a když se to tu nezkousne, asi si budu muset časem něco najít, kdo by chtěl v něčem takovým dlouhodobě pracovat. Ale jde mi o to, tu pracovní dobu co nejdřív upravit. Děkuji za rady a tipy 🙂

astyna
6. pro 2016

Háčkuju se, také mě to zajímá.

vrabcak0007
autor
6. pro 2016

@astyna vypada to, ze na konikovi jsou vsechny stastne zamestnane...nebo nepracujici tehotne ci same mamci na RD. 😉 snad az ty nestastne zamestnane prijdou z prace domu, tak nam nekdo poradi 😉

mulgrew
6. pro 2016

@vrabcak0007 ahoj, v nepretrzitem provozu to asi bude problém, možná by se to dalo uhrat na važné provozní duvody, protože když tam budeš místo 8,5 hodiny jen 6, tak logicky tě někdo bude muset zastoupit. a pokud delas casto přescasy, tak ty při zkráceném uvazku nejdou, protože přescas je až nad 40 hodin týdně, což se jim taky zrejme libit nebude.V ČR nejsou kratší uvazky zrovna v kurzu, což je škoda a nemyslím si,že je to proto,že by o ně nebyl zajem, ale proto,že zaměstnavatel na ně nepřistoupí a kdo se bude soudit?do toho se nikomu nechce.každopádně ale jako pečující o dítě do 15 let narok más, ale realita bude asi nekde trosku jinde

vrabcak0007
autor
6. pro 2016

@mulgrew ale já nechci částečný úvazek...já chci jen čistou pracovní dobu - plný fond jako takový a nechci víkendy...dva víkendy jim byly málo...a nepřetržitý provoz - oficiálně ho asi nemáme, protože měsíční docházku si "ofiko" musíme vyplňovat a odevzdávat na klasický pracovní fona a po-pá 8-16,30...ale jinak jsme tu, jak je potřeba..hlavně na akce...když nejsou akce, dělá se příprava na ně, pak dozor na velkých akcích..a pak zpracování těch akcí...dělám v gastronomii...

mulgrew
6. pro 2016

@vrabcak0007 zamestnavatel urcuje rozvrzeni tve pracovni doby a praci prescas ti muze naridit, pokud nepresahne limit.na to ma pravo

vrabcak0007
autor
6. pro 2016

@mulgrew v pořádku, s tím problém nemám, když to zaplatí že......takhle taky teď dělám...každý měsíc cca 15 hodin...a je jim to málo....v tom je ten problém..víc mi nařídit nemůže...
navíc jak mi může dát jiné rozvržení prac doby, když v ofiko docházce, co odevzdáváme jako podklad musíme mít vyplněno jen, že děláme pondělí až pátek od 8,00 do 16,30 🙂

mulgrew
6. pro 2016

jo, ale když si zitra usmyslí,že budes delat 10-18:30, je to jeho právo
co teda resis?pokud uz ti jich naril vic, nez dovoluje zakon, muzes odmitnout, jinak asi nic moc nenadelas. a on ti je neproplácí?

vrabcak0007
autor
6. pro 2016

@mulgrew tohle řeším - viz původní příspěvek 😉
Zažila jste některá něco podobného? Na co mám tedy vlastně vůbec nárok? A jak to u vás fungovalo pak?

mulgrew
6. pro 2016

@vrabcak0007 v uvodním prispevku pises, ze resis upravu pracovni doby, pak zase, ze ji zkratit nechces, jen nechces delat prescasy.prescas ti ale naridit muzou, jen nesmí prekrocit daný limit.mas narok na proplaceni prescasu vcetne priplatku a jinak na nic.muzes pozadat o zkraceni pracovniho uvazku, pokud na to kývnou, zadny prescas ti nehrozi, protoze u uvazku kratsich nez 40h týdně, je to nesmysl

madrilena
6. pro 2016

@mulgrew matka s dítětem do 15 let má nárok o úpravu pracovní doby, tudíž zaměstnavatel si určitě diktovat, aby byla tazatelky v práci od 10:00 do 18:30 diktovat nemůže :-/

madrilena
6. pro 2016

@vrabcak0007 Nároky se špatně uplatňují. Máš nárok na úpravu pracovní doby a pokud bys chtěla i na zkrácený úvazek. Spoustu zaměstnavatelů nevyhoví, protože počítají s tím, že se matky s děti soudit nebudou. Každopádně v takových případech pak právě obvykle vyhrávají soudní spory zaměstnanci, nikoli zaměstnavatel.

luj89
6. pro 2016

@mulgrew úprava prac. doby neznamená její zkrácení. Myslím, že to autorka vysvětlila jasně, co chce 🙂.
@vrabcak0007 Bohužel je přesčas zakázán jen těhotným (ani kdyby samy chtěly dělat přesčas, což mi přijde na jednu stranu dost diskriminační, že si nemůžou napracovat a nechat proplatit přesčasy - těhulím se hodí každá koruna... Ale chápu, že je to kvůli případnému zneužívání situace ze strany zaměstnavatele). Takže tobě můžou přesčasy z vážných provozních důvodů a výjimečně nařídit, a to max. 8 hodin týdně a 150 hodin ročně. Každý ale víme, jak to běžně v zaměstnání chodí... Na druhou stranu si říkám, že když má manžel možnost mít zkrácenou prac. dobu, tak vlastně tohle řešit až tak nemusíš, ne? Naopak něco vyděláš pro rodinu navíc.

mulgrew
6. pro 2016

@madrilena ale ona prece nic upravovat nechce, ona jen nechce delat prescas a tam na vyjimku narok nemá, praci prescas nesmí vykonávat akorát tehotná žena nebo žena pecujici o díte mladsí jednoho roku
jedine cim se muze ohanet, je ten limit nebo pracovní uvazek zkusit zkrátit

medulinek
6. pro 2016

bohužel něco jiného je realita a neco jinyho je narok. Pokud zamestnavatel rekne,ze to neumoznuje jeho povaha prace,musi ti dat vypoved s odstupným.

mulgrew
6. pro 2016

@medulinek ale prd, pokud ji vyhodí, da ji odstupny tak jako tak
pokud si ona rekne, že prescasy proste delat nebude, a da vypoved, zadne odstupne ji nenálezi

medulinek
6. pro 2016

@mulgrew no vsak to pisu

mulgrew
6. pro 2016

@medulinek no jo, ale s povahou prace to nemá co delat, pokud te vyhodi ZMV, mas narok na odstupne vzdy, az na vyjímky(nejaky pruser atd)
ale on ji nepropusti, on pocka, az da vypoved sama a odstupne ji neda.
@vrabcak0007 ja te chapu, jen si proste myslím, že ti žádný nárok, co se týče prescasu nevznika.je mi jasné, proc je nechces delat, ale asi moc nezmuzes, pokud sam nebude pristupny nejaké dohode

madrilena
6. pro 2016

@mulgrew Může se klidně ohánět, že potřebuje upravit pracovní d:obu, aby mohla vyzvedávat dítě ve školce/škole atp. Pokud jí zaměstnavatel nařídí pracovat do 18:30 , tak těžko dítě vyzvedne, když většina školek zavírá v 17:00. Zaměstnavatel nemůže bránit zaměstnanci v plnění rodičovských povinností.

pidalka12
6. pro 2016

@vrabcak0007 Ahoj. Sice to asi nemám jako ty, ale v práci mně to taky štve. Kolegyněco ma v práci děti teď žádala o zkrácený úvazek (vím, ze tohle nwchces...Ale..) bylo ji na HR řečeno, jako matka a dětmi na to ma nárok. Prý je to nějak ze zákona... Tak si myslím, ze jako matka budeš mít na něco podobného nárok. Otázka je, jak ti to dají se.zrat v práci. Hodně štěstí 🙂
Taky bych chtěla ideální práci, hlavně vedení co mu personál není jedno.

Pokud to tu zaznělo, tak pardon. Necetla jsem vše.

madrilena
6. pro 2016

@medulinek pokud půjde zakladatelka diskuze k soudu, tak si zaměstnavatel svoje tvrzení asi neobhájí. Tudíž nejefektivnější řešení je skončit na konci oficiální pracovní doby a víc nedělat, obzvlášť pokud potřebuje vyzvedávat dítě. Myslím si, že je dost obtížné vyhodit zaměstnankyni s malým dítětem, protože nedělá přesčasy dlouho do večera. Pokud by něco takového udělal, tak bych se klidně soudila.

mulgrew
6. pro 2016

@madrilena asi neobhaji, ale tenhle přistup přesně zapřiciní to, že nikdo nechce ženy zamestnat, nejdrive nemá praxi, pak hrozí, že hned otěhotní a pak ma díte a z toho pramenici dalsí neprijemnosti pro ZMV (OCR, zkracene uvazky, odmitani prescasu, sluzebky nic atd.)
V jejím konkretním případě bych řekla, že nezmuže nic a ZMV ji bude deptat tak dlouho, až tu vypoved poda sama, protože na mě z toho, co napsala, nepusobi (ten ZMV) jako nekdo, kdo je pristupný nějaké dohodě.
a tím končím. zakladatelce držím palce, at si to vyjedna podle představ, zkus to, ale realne to nevidím.držím palce

madrilena
6. pro 2016

@mulgrew Na tyto problémy jsem osobně nikdy nenarazila, asi jsem byla u pohovorů dost ambiciózní, tak to nikdo neřešil. Dokud se ženy budou bát říci si o větší plat, vydobít si to, na co podle zákoníku práce mají právo, tak si s nimi každý zaměstnavatel bude chtít vytřít zadní část těla.

medulinek
6. pro 2016

@madrilena ono je jaksi vetsina zen des rada,ze vubec nejakou praci ma. A pokud ji chce,tezko si bude vyskakovat.

madrilena
6. pro 2016

@medulinek No, jenže to je ten problém, že si připadají vděčné za to, že chodí do práce. Je možné také uvažovat tak, že pro někoho odvádíš kvalitní práci a potřebuje Tě. Pak se nebudeš chovat submisivně a nenecháš si všechno líbit. Každopádně, je to každého věc, co si nechá líbit. Navíc, v současnosti je na trhu práce celkem poptávka po pracujících, takže to se dá také využít.

xpila
6. pro 2016

@medulinek To je pěkná blbost. Zrovna ted, kdyz je nejnižší nezaměstnanost a naopak je poptávka po pracujících. A ja si teda v ptáci rozhodne vyskakuju - vím, ze me zaměstnavatel potřebuje a kdyz bych chtela odejit, tak mam na stole okamžitě X dalších nabídek. Je to jenom o tom, co si nechají líbit.

medulinek
6. pro 2016

@madrilena no ja jsem HR,takze mi nemusis rikat jaka je situace a trhu ani jak se kdo ma nebo nema citit ja to vidim denno denne.

madrilena
6. pro 2016

@medulinek Tak já reaguji na Tvé komentáře.

medulinek
7. pro 2016

@xpila spis je to o tom na jake delas pozici a kde,manzelovi letos diky tomu uz dvakrat zvysili plat,ja treba potrebuju zkraceny uvazek,coz je necostatkove zbozi,takze jsem rada,ze tu praci mam,jinak to maji pokladni,prodavacky apod. Nekde na ostravsku napr.

terezama
7. pro 2016

@vrabcak0007 ze zakona mas narok do 8 let ditete si urcit pracovni dobu( samozrejme aby byly splneny hodiny na krery pracujes, treba na 40 hod/ tyden) nesmi to ovlivnit chod firmy aby to zamestnavatel mohl umoznit. Ja jsem pracovala v obchode. Takze vim ze do 8 let ditete me nesmi poslat nikam na vypomoc nebo kdyby se me snazili odsunout na jinou prodejnu a ja nebudu souhlasit tak taky nic nezmuzou. Vim o par pripadech kdy maminka pracuje od 8 do 4 jak si zazadala, ale samozrejme kdyz ma hlidani tak jde i parkrat i vikendu aby mela klid a funguje to. 😀

funnybunny
9. pro 2016

Tak já teda nevim...Píšete že nezaměstnanost je nízká, ale já teď po rodičovský nemůžu v Praze najít skoro nic co bych mohla dělat ☹ O úpravě pracovní doby nechtějí nikde slyšet - ber jak je nebo zas jdi...Manžela mám ve směnách a babičku téměř nefunkční (chodí do práce). Začíná mě z toho teď před Vánocema být fakt smutno.