Dobrý den, prosím poraďte mi...Po neúspěšném studiu mám taky jen gympl, jsem navíc sama s dítětem, řidičák nemám, jazyky - ač z gymplu - určitě nejsou na komunikativní úrovni. I přes ten neúspěch vím, že hloupá nejsem, učit se umím, prostě jsem měla nějaký blok, strach a ke státnicím ani nešla…Děsí mě práce, kde se myšlení vůbec nevyžaduje, to si myslím je očistec. Dálkově bych i něco zkusila, ale jednak se to platí a pak taky nevím, jestli to při práci jde…A které VOŠ nebo VŠ se takto dají udělat…Aby měly navíc uplatnění…Jsou i absolventi VŠ, kteří skončí jako prodavačky…Kam ten svět dospěl…Copak je tak velká nabídka těchto pozic, že ti, co studovat nechtějí a mají třeba učňák nebo základní vzdělání to nezaplní a dělají tuto práci středoškoláci, příp. vysokoškoláci? A na druhou stranu to je tak málo míst, kde člověk může zapojit hlavu, že jsou obsazené vysokoškoláky a středoškolák je nic? Moc děkuji
Napsat
No, já jsem nebyla přesná...Dálková VŠ pokud jsem matka samoživitelka...Že by na přednášky jezdil malý se mnou? To by asi nešlo...Co vím, tak to bývá většinou o víkendu...
@veverka33 no já nevím, s maturitou s gymplu jsem se dostala na managerskou pozici. Sice mi pomohla anglictina. Koukám, že jsi z Prahy, tak bych to zase bidne nevidela.
@bassetlady To by byla dobrá zpráva....Jazyk jsem připravená se doučit, kdybych nebyla blbá a nešla na vysokou a místo toho se učila jazyky, byla bych polyglot...Bez přehánění...Tak cca 5 jazyků bravurně...A mohla bych moc poprosit o nějaké konkrétní rady, u jakých firem hledat nebo na co se zaměřit atd.? Klidně SZ....děkuji..
zaměr se tedy na jazyky, když máš nadání..
I já jsem se s gymplem dostala na velmi solidně placenou pozici ( myslím solidně placenou na to, že mám "jen" všeobecné vzdělání, ale vyžadovalo to víc snahy a píle. Na druhou stranu dělám v nadnárodní automotive společnosti, kde práce u linky, jak ty říkáš u pásu, je pěkná práce v čistém prostředí, i se slušným výdělkem, tak bych ani tuto možnost nezatracovala.
Proč jsou na pozicích prodavacek vysokoskolacky a podobné? Protože z učebních oborů je uplatnění většinou docela jasně, takže mají uplatnění. Středoškoláci ze škol se zaměřením také obvykle najdou práci ve svém oboru a jsou zaplacení přiměřeně vzdělání. Ale vysokoškoláků je tolik, že to naprosto převyšuje poptávku po nich, zvláště u některých oborů, že nejsou pozice, aby měli odpovídající zaměstnání.
S maturitou z gymnázia to nebude úplně lehké, zvláště, když nemáš praxi a jazyky na základní úrovni. Pokud pises, že jsi tak nadana, proč se v nich sama nezlepsujes? S nimi by bylo uplatnění mnohem jednodušší. Takhle si myslím, že z lepších pozic bys mohla chytnout nějakou pomocníci v administrative, ve větší firmě bys měla, pokud bys byla dobrá, šanci na postup výš.
@veverka33 školu vůbec neřeš. To je jenom jedna z vstupních hodnot. Maturitu máš a jestli je z gymplu nebo odborné školy je úplně jedno. A ano, je spousta firem a pozic, kde to bez VŠ u určitých pozic prostě nejde, ale tam se stejně jako absolventka nedostaneš a škola se (pro mne bohužel) dá pořešit v dnešní době pak kdykoliv a celkem rychle...
Co vidím jako podstatné je jazyk, pro začátek stačí AJ (stačí mluvit, nemusíš být expert v gramatice) a PC, hlavně Excel. Ten je vyžadován čímdál víc a lidí v něm umí čím dál méně, ať si to o sobě vůbec nemyslí. A ŘP nemáš proč? Ne že by byl tak důležitý jako ty dvě věci předtím, ale na spoustu pozic to bez taky nejde.
@veverka33 No, nejsem taková optimistka jako řada jiných sem přispívajících, takže Ti nebudu mazat med kolem pusy - jen s gymplem, bez jazyků, bez řidičáku dnes moc velkou šanci na slušné místo nemáš. Chceš radu, na co se zaměřit, jenže nikdo z nás Tě nezná, nevíme, v čem bys dokázala být dobrá a v čem ne - to není jen o schopnosti se něco naučit, ale taky to umět použít v praxi. Takže pokud čekáš na seznam škol, které zvládneš vystudovat i s dítětem, a po jejichž absolvování se na trhu práce uplatníš, tak budeš asi dost zklamaná. Sama se musíš popídit po trhu práce, kde jsou mezery, co bys byla schopná a ochotná dělat, a na to se pak vrhnout. Pokud Ti šly jazyky, tak už ses dávno mohla zdokonalit (taky moc nevěřím tomu, že bys byla schopná zvládnout bravurně 5 jazyků - kdybys byla takhle nadaná, tak už to dávno zvládáš, na jazyky nepotřebuješ nutně chodit někam do školy). Navíc nikde není řečeno, že i z horší pozice se nemůžeš vypracovat na pozici lepší - záleží jen na Tobě, nikdo Ti nic na zlatém podnose nepředloží. Nevím, jak máš staré dítě, ale různé rekvalifikace i studium se s dítětem zvládnout dá, záleží zase jen na Tobě, jaké máš organizační schopnosti a hlavně vůli - tohle píšu z vlastní zkušenosti, sama jsem studovala jednu z nejnáročnějších VŠ i s dětmi (začala jsem s jedním, skončila se dvěma), a odříct si zábavu a věnovat veškeré volné chvíle studiu byla základní podmínka úspěchu.
Ahoj, určitě bych zlepšila jeden cizí jazyk nějakým kurzem. Jestli jsi z Prahy, spousta maminek si pomáhá a děti si občas třeba pohlídají, takže dvě hodiny týdně cizího jazyku by se zvládnout daly. Soukromému učiteli asi ani nebude vadit, když si vedle vás bude hrát prcek. Já osobně nedám dopustit na personální agentury, v Praze jich je spousta, prostě všude pošli životopis. Spousta nadnárodních společností ani jinak volné pozice neinzeruje, pomůžou ti s životopisem, příp. motivačním dopisem. Jak píše kacca11, hledala bych nějakou administrativní pozici ve větší firmě, to je na rozkoukání a získání zkušeností nejlepší. Sama jsem takhle začínala dvakrát 🙂. Držím palce.
@veverka33 Z pozice člověka,ktery dokončuje doktorát Ti muzu rict,ze VS ani VOS pro dobrou práci nepotrebujes. Hlavni je byt si vědoma svých kvalit a nedostatků a na těch pracovat. Jazyk je dnes základ. Douc se angličtinu. Úroveň z gymplu Ti urcite nebude stacit,jazyk se velmi rychle zapomíná. Učit se můžeš i doma,v době internetu je moznosti spousta (za sebe muzu doporučit napr. poslechy na BBC English). Reci,ze bys mohla byt polyglot si nechej,az budeš pořádně umet alespoň jeden jazyk pořádně. Jiste,muzes byt jazykove nadana,ale když to vis,proč svůj talent nerozvijis?
@miskabenesova Obávám se, že i soukromému učiteli bude dítě vadit, protože to ruší výuku. Které dítě si vydrží hodinu bez vyrušení samo hrát, když se kolem něj něco děje? Na jazyk je potřeba se soustředit a mít na to klid, i jen po očku pokukování po dítěti apod. je o ničem a dost to vyrušuje.
@veverka33 Umím tři cizí jazyky, z toho dva jsem vystudovala na VŠ a pokud se chvástáš pěti, tak bych byla opatrná. A zároveň, pokud lidem jazyky jdou, tak se je snaží rozvíjet, dokud to jde a nenechají si je utéct na nekomunikativní úroveň... Nicméně je v dnešní době nepřeberné množství nejen kurzů, ale i studentů, kteří za dostupný peníz nabízí doučování, takže bych využila tohoto...
Problém dnešní doby je v tom, že VŠ plivou neuvěřitelné množství absolventů všemožných oborů, kteří pak velmi těžko shání uplatnění, protože na VŠ už zdaleka nechodí jen ti nejchytřejší, ale klíďo trojkaři a čtverkaři. Hlavně, ať VŠ má z toho co nejvíc peněz... :(
Být tebou, tak si seženu nějakého studenta na doučování jazyka a dodělám dálkově VŠ. Psala jsi, že jsi nešla ke státnicím - jaký obor? Nešlo by se tam znova přihlásit s tím, že by ti i něco uznali?
@gingergia Ono pěkné pracovní prostředí je hezké a možná tam je i ten výdělek, ale nemusí se tam používat hlava...Je to prostě stále stejná, stereotypní manuální činnost, kde by stačilo IQ o 30 nizší....Já tím vůbec nechci tuto práci snižovat a určitě jsou lidé, kteří jsou v tom spokojení, ale pro člověka, který je zvyklý přemýšlet je to peklo...To, co se právě obávám je fakt, že i když v hlavě nemám prázdno a hlavou pracovat chci, bez vzdělání to asi možné není...Nebo pracovat na sebe, tzv, podnikat, tam už se přece jen nějaká tvůrčí činnost či myšlení uplatní, jenže na to jsou potřeba peníze, které samozřejmě nemám a žádná banka je matce samoživitelce nepůjčí...A i kdyby ano, každé podnikání je riziko a když má člověk zodpovědnost za dítě, tolik se mu riskovat nechce... No nevím jestli to má řešení...Jedno krajní...V tom mi ale svým narozením malý zabránil....
@veverka33 Studovala jsi 6 let medicínu,dostala ses az ke statnicim a na státnice nesla a všechno to hodila za hlavu? To myslíš vážně? Promiň,tomuhle moc nevěřím.
@orchidis Komunikativní úroveň nemám...leda tak v medicínské latině....Být cynik, asi se budu smát od rána do večera...Dřít nejvíc téměř ze všech vysokoškoláků (myšleno jiných oborů) a pak vlastně nebýt bez diplomu vůbec nic...U jakékoliv jiné VŠ si myslím se dají ty vědomosti v praxi použít...Když někdo nedodělá ekonomku nebo DAMU, FAMU, ale třeba i práva, je hodně možností, jak to uplatnit, ale u medicíny? Kdybych přišla do nemocnice, tak mi dají plenky, žínku a kyblík a půjdu umývat a přebalovat pacienty. Vážím si moc lidí, co to dělají, ale jen kdo tohle zažil ví, jak je smutné nemoci uplatnit, co znáte a být jen rukami a nohami, co něco dělají...
@martiniquest Bohužel, je to tak...Toho proč se tak stalo je víc a popravdě všemu sama dosud nerozumím...Hodně se trápím...Mám teda ještě 3 měsíce na to to dokončit, ale za tu dobu se na státnice nepřipravím...A ono...Měla jsem na to dost času, už to mám nějakou dobu přerušené, ale prostě to nešlo...Možná syndrom vyhoření, já nevím....Jednak byl najednou veškerý entusiasmus pryč a taky jsem věděla, že bez pomoci (0 hlídání) je velmi malá šance to zvládnout. Já vím, měla jsem se o to pokusit. Ale přišlo mi to jako kdybyste třeba měly vyjít na Mount Everest a na začátku jste zjistily, že jste "zapomněly" doma kyslíkovou masku. Jasně, jsou lidi, co tam došli bez ní, ale jaká je šance? Vydaly byste se tam přesto to zkusit? Ano, výsledek je tentýž...Je to jako byste bez kyslíku sice - možná - zemřely, ale když tam nevyjdete, zemřete také... Když jste svázaní strachem a máte pocit, že se to přece nedá, nenajdete prostě energii na to tam vyjít, i když byste možná zvítězily...prostě na to nemáte sílu...strach dokáže hrozně moc paralyzovat, kdo to nezažil tak neví.....
S nedokončenou medicínou bych možná zkusila udělat si masérský kurz a začít masírovat - i když konkurence je tvrdá, ale když je někdo šikovný a získá klientelu, dá se s tím uživit. K tomu se můžeš v nemocnici ucházet o místo sanitářky a časem, až dítě povyroste, dodělat VOŠ nebo Bc. (fyzioterapii, ošetřovatelství,...). Jinak šance někde jako sekretářka, ale to je spíš o štěstí nebo o známostech. Přeju hodně štěstí.
@veverka33 pokud na to máš ještě tři měsíce, zaber a aspoň to zkus. Nevím, jak staré máš dítě, ale zkus najít hlídání, domluv s rodičema, partnerem a udělej pro to co můžeš. Brečením nad rozlitým mlíkem můžeš, ale až potom. Zmobilizuj se, jde o tvůj budoucí život a já osobně bych chtěla mít čisté svědomí, že jsem to aspoň zkusila. Protože jinak jsi vyhodila 6 let života a nic z toho a budeš moci tak v nemocnici akorát utírat zadky, i to je důležitá práce, ale to jsi nemusela studovat 6 let. Pokud jde ještě požádat o prodloužení studia, požádej, pokud je možné udělat ještě něco, udělej to. Věř si a nebreč, dokud jsou možnosti...
Neříkej mi, že když jsi došla až před statnice na medicíně, nejsi schopna se sama rozvíjet alespoň s jazyky, absolvovat třeba VOS na zdravotni sestru či nějaký medicinsky příbuzný obor, ... Nějak si tvou situaci nedovedu představit, zahodit tolik let vzdělání...
Já sama jsem VS na technické škole nedokončila, během jednoho roku jsem pak měla hotovou alespoň VOŠ, malou praxí a začala chodit do práce. Chápu, že když máš dítě, nejde to tak rychle, ale čekala bych od člověka takových kvalit větší vlastní invenci a schopnost dát životu alespoň nějaký směr.
@veverka33 Medicínu jsem dokončila se dvěma dětma. Když se chce, jde vše.
Ahoj - citam to od zaciatku. Mas 3 mesiace na rozhodnutie - osobne si myslim, ze by si mala zabrat, urobila som rovnaku chybu a dnes si myslim, ze to chcelo robit presne to, co robia vsetci, bez ohladu na to, ake ti to prijde.
Kolko ludi ide na maturitu a nie su 100% pripraveni - kopa, ak jeden nepripraveny na stopro nepojde tak na to, ze nema skoncene vzdelanie presne pre nejaky taky blok si za par let nikdo nespomenie.
Rovnake je to so skuskami, ci zo stastim alebo dobrou naladou skusajuceho alebo cimkolvek je to fuk, podstata je beztak to, co dokazes neskor ako lekarka.
Teda ak to je tvoje vysnene povolanie, ktore chces a obor v ktorom chces byt tak 3 mesiace ak rozdelis do hodin je dost dlha doba a minimalne to skus, nic za to nedas.
V najhorsom sa dozvies ze to bolo fiasko. obcas nakopne i to. Je to individualne.
Ak budes potrebovat podporu tak sa ozvi - kludne i do ip, myslim ze teraz skor potrebujes pocut, ze to zvladnes, to ostatne sa da riesit aj po tych 3 tyzdnoch.
A co sa tyka latiny - osobne som mala latinu na gymnaziu a mam v ramci svojho studia niekolko semestrov ako Medici i ked nie uplne - mate anatomiu, my sme mali neuroanatomiu...to ze mas nabiflene nejake nervus a musculus este neznamena ze vies latinsky, mala som ju 2roky a viem, ze to co je neskor na vysokych skolach medicina pravo, nie je latina, len par pojmov, obvykle veci, ktore sa rychlo ucis....lebo je tam podstatne meno + nejake adjektivum, obcas et. nic z coho by slo skladat prozy.
Vodicsky nemas, myslim ze to nie je na zrutenie, i ten stale mozes mat, ak budes chciet jazdit, ak nie tak je to komplikacia ale da sa s tym zit a da sa i tak najst si pracu, kde nie je podmienkou.
Nevies jazyky aktivne, kto ich vie ak ich nepouziva...podstatne je to, ci mas pripadne chut, a ci by si sa vedela do toho dostat, ked bude potreba...to ze si ich absolvovala v skole nikoho zaujimat nebude .
No a preco je tolko VS vzdelanych kde kade na poziciach ktore nie su akoby pre nich,..jednoduche, je vela absolventov a malo kvalitnych ludi, ktori i cosi vedia, a co nevedia, tak vedia jasne napisat ze nie, ale mam chut sa do toho pustit napr. i od nuly...u nas by chcel kazdy manazersku poziciu, plat, asistentku, vsetko zdarma, x vyhod a idealne ak by nemusel cely den nic robit 😉 taketo pozicie neexistuju a preto tito absolventi levituju v tescu pri pokladni, svet nie je nespravodlivy, len oni nic poriadne nevedia a ani nemaju odvahu si to priznat ze jo..tu husitsku teologicku alebo v plzni netusim co mam ale je mi to na houby, tak som zde a cosi ma prosim naucte, mam chut ist do toho.
to je dalsia vec, ktora tvojmu prispevku chyba, energia - skus sa pozriet na skolsku poradnu i pri VS taka je - neviem ci len pre filozoficku fakultu alebo pre celu skolu ale zisti - na Celetnej je pani Dr. Junkova, je velmi mila a bola to svojho casu jej pozicia, doliat vysokoskolakom na Karlovke sebavedomie, mozno to je stale este ona, ktora to vedie. Na studijnom ta nasmeruju a teraz skus z tych 3mesiacov vytazit maximum....neskor budes musiet mat uz len vyssie tempo!
Drzim palce nech to das. 🙂
Sice mám také SŠ, ale dálkově se dá škola stíhat při práci. 🙂 Sice to bude náročné pár let než uděláš tu případnou školu, ale zvládnout se to dá. Ohledně dálkových škol se podívej na internet co tě zajímá.