ÚP x nemocenská, jak je to pak s mateřskou dovolenou?

kini2525
15. kvě 2016

Ahoj holky,potřebuji prosím poradit.31.5.mi končí smlouva na dobu urcitou-smlouva se určitě prodlužovat nebude.Teď jsem zjistila,že jsem těhotná a nevím jestli mám jít na nemocenskou a nebo na úřad práce. Nevím jak je to tam pak s mateřskou dovolenou a s dalšíma prispevkama?Nemáte někdo podobné zkušenosti?Diky 🙂

j.a.n.i
15. kvě 2016

@kini2525 Jen tak mimochodem, o nemocenské rozhoduje doktor na základě zdravotních komplikací, nikoliv ty s čerstvě počůraným testem v ruce.

andreaandrejka
15. kvě 2016

@kini2525 Jak vis ze bys byla na neschopence? Dr.ti napise rizikove tehotenstvi,ale musi pro to mit duvod. Pokud ti nic nebude a nebudes mit komplikace tak se neschopenka kvuli tehotenstvi jen tak nepise.

kini2525
autor
15. kvě 2016

Vaše starosti bych chtěla mít!Jestli mi lékař napíše neschopenku nebo ne,na to jsem se holky neptala;)

prostenika85
15. kvě 2016

Na mateřskou dovolenou nenastoupíš, pokud nebudeš v pracovním poměru. Na mateřskou Ti nárok nevznikne, nevejdeš se do ochranné lhůty, která je 180 dnů max ( čili bys musela být minimálně ve třetím měsíci). Dostaneš až rodičovský příspěvek. O nemocenské nerozhoduješ Ty, ale lékař a k udělení musí mít důvod.

blondynka400
15. kvě 2016

@kini2525 tak se pak takto neptej, když chceš "podvádět" a zneužívat neschopenku.

pety91
16. kvě 2016

Přesně tak, není mi také jasné na co se přesně ptáš. Těhu nejspíše rizikové nebude, neschopenka je o dohodě s lékařkou.

j.a.n.i
16. kvě 2016

@kini2525 Jelikož je to veřejná diskuze a nikoliv placená poradna, tak můžeme mít jakékoliv názory k danému tématu a rozhodně ti nemusíme pouze odpovídat na to, na co ses ptala.

evagerbera
16. kvě 2016

Dámy pardon, nestačím zírat na to, jak umíte být nepříjemné až zlé.....

bagrunka
22. kvě 2016

Ani nemocenska ti nepomuze, kdyz ti konci smlouva.

keerka
22. kvě 2016

Když půjdeš na nemocenskou (během pracovního poměru nebo ještě týden po), tak budeš dostávat % platu. Když půjdeš na pracák, tak do mateřské (pokud na ní máš nárok) budeš brát podporu v nezaměstnanosti (nevím, jaké jsou pro ní podmínky). Na mateřskou máš nárok, pokud máš odpracováno za nějakou dobu nějaké dny (nevím kolik, dá se zjistit). Nastupuješ na ní před porodem, ať jsi zaměstnaná nebo ne, pokud na ní máš nárok. Pokud nemáš nárok na mateřskou, tak od porodu budeš čerpat rodičák. V jaké výši se nastavuje podle Tvého příjmu nebo podle příjmu partnera.