Umělé, gelové nehty v práci. Můžu dostat pokutu?

5. říj 2024

Dobrý den, nechala jsem si udělat nehty a vedoucí po mi oznámila že je v práci nesmím mít .Nevíte jak to je ? Pracuji v místním obchodě , když jdu do uzenin mám rukavice .Opravdu mužem mít z toho pokutu ? Děkuji moc

llluckaaa
5. říj 2024

Mám za to, že při práci v potravinářství se musíš řídit předpisy, které nařizují, že máš mít na krátko ostříhané nehty a bez laku. Zřejmě by za tvé porušení předpisů mohl zaměstnavatel dostat pokutu od hygieny.

hennrietta
5. říj 2024

Myslím, že pokud nemáš udělané nevkusné drápy, ale jsou decentní, tak nezmůže nic.
Když jsem viděla, co za hrůzy nosí zdravotní sestry, když jsem byla na praxi.🤦‍♀️ Fakt mě zajímalo, jak nosí rukavice, protože se jim každé musely protrhnout.

podestatka
5. říj 2024

@hennrietta normálně 😀 Nosím krátké gelovky několik let, většinou je urthnu nahoře u gumičky 😄

llluckaaa
5. říj 2024

@hennrietta Tady nejde o to, zda je to vkusné nebo ne a jestli se může rukavice protrhnout, ale zda se na obchod vztahuje hygienická vyhláška, kterou se musí zaměstnavatel řídit. Pokud nebude dodržovat předpisy, je nezpůsobilá pro tu práci a může pak dostat i výtku nebo ukončení pracovního poměru bez nároku na odstupné. Stačí jeden nespokojený zákazník, který je nahlásí na hygienu a můžou dostat pokutu. A výmluva, že Máňa od vedle umělé nehty do práce nosí, jim asi moc nepomůže...

Vedoucí by měla vědět, jaká se na ně vztahují hygienická pravidla - zda pro ně platí 137/2004, kde je jasně napsané, že nehty nesmí být nalakované. Se divím, zda na to nemají napsané nějaké vnitřní předpisy, které by každého nového zaměstnance naučili, co ano a co ne.
Já mám teda taky gelovky, ale nepracuju ani v potravinářství ani ve zdravotnictví, takže cajk 🙂 Ale zase máme omezené délky sukně, výstřihy, tetování... ne že by se tím teda zaměstnanci 100 % řídili 😀

drep
5. říj 2024

Ve zdravotnictvi platí nehty krátce střižené, přirozené, čisté a nenalakované a plus “bare below elbow”. U nás se to dodržuje, za nedodržování jsou vytýkací dopisy, sebraný osobka atd. Pokud se na vás vztahují stejný podmínky, tak pak ano, vedoucí má pravdu.

hennrietta
5. říj 2024

@podestatka Já nic proti krátkým a decentním gelovým nehtům nic nemám. Ale ty drápy právě nosila nejedná sestra. 🤦‍♀️😅

@llluckaaa Jasně, výpověď dostat může, ale nějaké handrkování a s pokutami jsem se nesetkala a mám kamarádky, co dělají v masně apod.
Záleží, jestli je zakladatelce přednější práce a dobré vztahy se zaměstnavatelem nebo gelovky. 🤷‍♀️
Já bych například alespoň gellak mít musela (průhledný), protože mám svoje strašně slabé, lámou se a třepí. 🙂

autor
5. říj 2024

A čemu to tak vadí ,jasné dlouhé chápu může se protrhnout rukavice ale krátké? Když budu mít své tak se mi taky za nehty může dostat něco a nebo se mi zlomit tak čemu to vadi

drep
5. říj 2024

Na umělých nehtech i laku se drží MRSA

autor
5. říj 2024

@drep a co to je?

drep
6. říj 2024

Meticilin rezistentní stafylokok