Dobrý den, mám nárok na nemocenskou když mi skončí rodičák? Momentálně jsem se synem na rodičáku, do práce kde jsem předtím pracovala cca 3 roky teď chodím na zkrácený úvazek ( cca 40 hodin měsíčne ),mám smlouvu na dobu neurčitou, akorrád při tom rodičáku to mám zkrácené. jak by to vypadalo když bych šla na nemocenskou po ukončení rodičáku? Z čeho by se to počítalo? Vím akorád, že mateřká se do 4 let prvního dítěte nemůže snížit a je stejná- Ale jak by to bylo s tou nemocenskou? Děkuji za info 🙂 Také mě napadlo, jestli me můžou vypéct v práci a když mám teď zkrácený úvazek jestli mi ho můžou tak ponechat a nedat naplno? Je tato možnost? Mám z toho strach. Děkuji snad se z toho jak jsem to napsala dá vyjít 🙂
@raadaaaa To, že ti končí rodičák (předpokládám rodičovský příspěvek) nemá s nástupem na nemocenskou nic společného. Nemocenská se počítá z toho zkráceného úvazku.
A co se týče "vypečení" od zaměstnavatele - záleží na tom, jak to s ním máš vyřešené. Pokud jsi např. podepsala dodatek ke své stávající smlouvě na dobu neurčitou, tak ano, nemusí tě "vrátit zpět" na plný úvazek.