Ahoj holky, prosím o radu. Není to ještě nijak aktuální, ale ta myšlenka mě již pár dní pronásleduje. Na MD loni v květnu jsem nastupovala za poněkud nepříjemných okolností, měla jsem se zaměstnavatelkou několik rozepří. (Byl to vlastně jediný člověk, který na mě v mém požehnaném stavu štěkal...., ale to sem nepatří). Chtěla bych se "vrátit" za 3 roky, neb mám smlouvu na dobu neurčitou. Vlastně ale jen na oko. Rozhodně nechci pracovat pro křivého, ulhaného a podrazáckého člověka, který mj. nainstaluje do kanceláře kamery bez vědomí zaměstnanců (což je samozřejmě protiprávní). Spoléhám na to, že mě již zaměstnavatelka též nebude chtít zpět a navrhne, že mě "vyplatí", resp., že se nějak dohodneme, což je můj cíl. Kolik by mi v tomto případě musela dát? Vím, že se odstupné měnilo, a že se to již počítá dle odpracovaných let. Pracovala jsem tam pouhý rok do nástupu na MD. Místo de facto také nebude rušeno pro nadbytečnost, tak vlastně nevím... děkuju za vaše rady a zkušenosti.
Pokud je to 1-2 roky, náleží ti dva platy. Maximální výše odstupného jsou 3 platy. Ale těžko říct, jestli tě tedy zaměstnavatel vyhodí sám od sebe, pokud bys přistoupila na dohodu, tak ti nenáleží nic, stejně jako když dáš výpověď ty sama.
No musí ti oni dat výpověď, pokud bude dohoda, tak nic, jak píše scruffy
Takže já musím trvat na tom, že chci zpět a pak tedy ona navrhne, že mi dá výpověď? Rozumím tomu dobře?
neni uplne pravda ze na dohodu nenalezi nic, ano ze zakona nema povinnost, ale je to o dohode, klidne muze byt soucasti dohody i odstupne
@jolima No já už mám kdyžtak vyhlídnutého práníka, aby z nich něco vymámil. Přeci jenom jsem tam pracovala dost dlouho, tak by bylo dost trapné odejít s prázdnou. A kdybych neotěhotněla, tak jsem měla dostat 6 platů na odstupném a taky jsem měla odcházet na dohodu, ale jestli bude ochota po RD s vyplácením stejná nevím
To jsem si myslela, že se můžeme dohodnout, že ukončíme prac. poměr s tím, že dostanu odstupné... i kdyby to měl být jeden plat, tak to beru.
@jolima rozhodně musíš trvat na tom, že se chceš vrátit zpět. Jinak nepočítej s tím, že ti dají nějaké peníze na cestu, to nedává smysl. Jak psala @tulikiss, může být oficiální výpověď dohodou, když se na tom tak dohodnete, v dohodě může být odstupné či odchodné, to není dle ZP problém.
Každopádně by sis měla pro sebe ujasnit, co uděláš, když tě nazpět budou chtít. Protože nikomu se nechtějí platit peníze jenom tak... A praktiky co s "nechtěnou" ženou" a jak jí neaplatit exostují a právnici s tím stejně nic neudělají 😉
@blondynka400 No tak tehle drzgresli se nebude chtit neco platit obzvlast. Historicky dum v centru mesta, 3 firmy, z toho 2 ve Svajcu a pro korunu by si nechala obe kolena vrtat. Uvidim. Bude to asi bojvkdo s koho. Dekuji za radu.
@jolima no právě, s těmito lidmi to bývá těžší no... Ale ono se nechce platit nikomu, já to dovolila taky jenom v případě nejvyšší nouze, ale nikdy jsem nedělala sviňárny, i když vím,jak na to... Na jak máš dlouho nahlášenou RD? Do dvou nebo tří let?
Za mne se k tomu podstav, že se chceš vrátit a uvidíš na jejich reakci.
@blondynka400 To byla jedna z veci, na kterych jsme se nepohodly... ona chtela, abych se vratila za 2 roky, ja za 3. Od doby, co jsem 16.5. 2014 odesla, s ni nekomunikuju. Ona kolegyni pry rekla, te me zpatky nechce, tak jsem zvedava, jak dloujo ji to vydrzi.
@jolima já ti to řeknu přesně, dokuď ti nebude muset platit 🤐 Ale třeba se pletu 😀
Tak uvidíš, času máš ještě dost... Ono to nějak dopadne 🙂
@blondynka400 Fakt jsi me rozesmala! Neumoznila mi udelat si kvalifikacni zkousku, a holcina, co je ram za me, ji uz ted bude mit, takze proc by brala me zpet bez zkousky, kdyz bude mit cloveka bez prestavky s praxi a zkouskou? No zatim to necham ulezet 🙂
@jolima čím víc toho píšeš, tím spíš si myslím, že ti nebude chtít dát "dobrovolně" ani korunu 😒
Já to ale myslela jinak, že než ti platit odstupné, radši tě vezme zpět a pak se tě zbaví.... 😝
@blondynka400 Víš, ono bude taky záležet na tom, zda tam bude chtít zůstat holka, co je tam teď za mě. Nevím, jestli jí prodlouží smlouvu nebo jí dá smlouvu na dobu neurčitou. Říkala, že tam nezůstane, že nebude pracovat pod kamerami, že odejde ve zkušební době. A za 3 týdny to bude rok, co tam je... Chtěla by dělat ve školství, a dokonce dálkově studuje. Takže ona pro ni bude rozhodně důležitější než já, včetně toho, že bude mít tu zkoušku, a další místo už se tam prostě nevytvoří. A za peníze, co jsem brala, bych byla drahá na to, abych vařila kafe....
No jsem zvědavá co ti kdo odpoví, protože mě tohle bude čekat příští rok v lednu. Taky jsem odcházela za velmi dramatických okolností a vím, že se nemám kam rátit, protože jsem měla být odejita, ale těhotněla jsem.
Nejsem si jistá, ale pokud budeš odcházet na dohodu, tak zaměstnavatel ti nic vyplácí. Možná se pletu, sama jsem na to zvědavá. Já tam pracovala 6,5 roku a taky bych chtěla nějaké odstupné