Ukončení pracovního poměru na dobu určitou. Dosáhnu na mateřskou?

anca594
27. čer 2020

Zdravím, prosím o radu loni v září jsem nastoupila do práce do školní jídelny (smlouva do 31.8 2020) během korony jsem, ale na očr po dobu uzavření školky. Zrovna včera mi oznámili, že mi smlouvu neprodlouží protože jsem byla teď dlouho doma.... Plánovali jsme s manželem miminko jen co mi dají smlouvu na neurčito. To se bohužel nestane, ale další miminko chceme i tak už. Rok mám prakticky oddělaný, ale na mateřskou nejspíš nedosáhnu kvůli ochranné době 180 dnů že? Nezmění se nic když ještě před skončením pujdu na nemocenskou a potahnu ji?

marta_kovar
27. čer 2020

Myslím, že ti nepomůže když půjdeš na neschopenku. Ta smlouva ti prostě vyprší tím dnem, do kdy ji máš psanou.

anca594
autor
27. čer 2020

@marta_kovar takze ta ochranna lhuta mi poběží i tak? Ale prece se budu muset registrovat na UP ne?

marta_kovar
27. čer 2020

@anca594 Poběží ale do 180 dnů se rozhodně vejít nebudeš když ještě nejsi ani těhotná. No půjdeš na úřad na sociálku a na pojišťovnu. A budeš hold doma dokud něco nenajdeš.

pavcatko
27. čer 2020

bohužel- ochranná lhůta ti běží od 1.9,takže ti to nevyjde :(

petunia
27. čer 2020

@anca594 peněžitá pomoc v mateřství, pokud máš rok odpracováno ti nárok vznikne. Jen s papírem od gynekologa si dojdeš rovnou na OSSZ, místo k účetní z práce. Ochranná lhůta v tomto nehraje roli. Mě skončil pracovní poměr na dobu určitou jít v době klasické PPM a neprodloužili mi také nic. Ochranná lhůta je v tomto ohledu jakoby pojistka pro tebe, pokud otěhotníš v této době, tu administrativu kolem PPM by ti měl ještě vyřídit bývalý zaměstnavatel. Pokud je pracovní poměr na dobu určitou tak tím datem prostě končí ať jsi v práci nebo na neschopence nebo PPM.

hezz17
27. čer 2020

@petunia to je uplna blbost co píšeš. Akorát tazatelku zmates.

jitka_cv
27. čer 2020

@petunia pokud nestihne nastoupit na mateřskou v ochranné lhůtě, tak na ní nárok nemá i když má odpracováno.

petunia
27. čer 2020

@hezz17 aby měla tazatlelka nárok na PPM musí mít odpracováno a současně musí být účastna nemocenského pojištění. Na místě tazatelky bych se zeptala na příslušné OSSZ,zda nástup na neschopenku (před skončením pracovního poměru nebo v ochranné lhůtě) v souvislosti s těhotenstvím by něco vyřešil v případě PPM.
Pakliže ale nenastoupí po vypršení smlouvy nebo ochranné lhůty do jiného zaměstnání nárok zanikne. (Není již účastna nemocenského pojištění)
Pakliže tazatlelka chtěla i zjistit (což jsem já tak pochopila), zda je možné sebe ochránit před koncem pracovního poměru z důvodu těhotenství, tak zaměstnavatel místo pracovníkovi na dobu neurčitou držet místo nebude, neboť ze zákona nemusí. A pracovní poměr prostě skončí tím datem jak bylo dohodnuto.

nolies
27. čer 2020

@anca594 Nastup na neschopenku ti nijak neprodlouží ochrannou lhůtu - aby ti PN dali, tak musíš nastoupit jeste, když budeš zaměstnaná, nebo do 7 dní po ukončení. V této obě už nebudeš splňovat podmínku účasti na nemocenském pojištění a ochranná lhůta začne běžet den pod skončení zaměstnání. Ta je tak dlouhá, jak v zaměstnání ve kterém jsi otěhotněla.

nolies
27. čer 2020

@anca594 nejdéle 180 dní.

andelka
Autor odpověď smazal
Zobraz
andelka
27. čer 2020

Aby z tohoto zaměstnání vyšel nárok na PPM, tak už bys musela být těhotná teď. Mně končila smlouva 30.9. a měla jsem spočítané, že musím otěhotnět nejpozději v červenci.

merope
27. čer 2020

Já jen doplním, co pomůže / nepomůže (na co jsem narazila já) - aktuální zaměstnání se bere jako závislá činnost, ta se počítá zvlášť vedle např. OSVČ. Jako závislá činnost pro účely mateřské se bere i DPČ. Také se počítá DPP, ale pouze tehdy, pokud z toho jde sociální pojištění (nevím zda to znamená 10.000 nebo minimální mzda - nepamatuji si které je které). Bohužel DPP se počítá pouze tehdy, pokud to jde v měsíci, kdy nastupuješ na MD.

Takže úplně ideální (pokud nejsi ještě těhotná) je si prostě najít jiné místo, ale klidně to může být i "brigáda" nicméně ideálně na DPČ.

j.a.n.i
28. čer 2020

Ona hlavne neni tehotna, takze zadnou ochrannou lhutu v delce 180 dnu NEMÁ! Ano, když stihne otehotnet, tak ano, ale nejde pocitat s tim, ze se to povede.

anca594
autor
28. čer 2020

Děkuji všem za info, v práci se mnou tak trochu vyběhli, chtěli ještě ať přijdu na poslednich pár dní odpracovat do konce té smlouvy cca 14 dnů. Jít tam nechci, udělali ze mně debila. Vedoucí mne přemlouvala ať jdu na to očr a teď mi kvůli tomu smlouvu neprodlouží... Proto ta nemocenská abych tam do konce smlouvy nemusela. Jinak i finančně vyjde lépe než být na pracáku (což jsem v životě nebyla) práce mi nevadí, ale hledat něco když vím, že chceme dítě to by nebylo úplně v pohodě. Neumím lhát.

lachtanice86
28. čer 2020

@anca594 no a když teď půjdeš fiktivne na pn, těhotenství se nepodaří, tak nezapominej ze na pn muzes byt jen rok. Pak musíš před posudkovou komisi na ossz. Nejsi těhotná, smlouva ti končí sla bych do práce, ukončila to tam a pak si hledala normálně práci

anca594
autor
28. čer 2020

@lachtanice86 tak samozřejmě jak by se nedarilo tak pracovat normalne jdu bez debat., prace se nebojim, jen jak píšu výš nechci jít do nové práce a hned taky odejít když se zadaří

merope
28. čer 2020

@anca594 Jen taková poznámka - i zdravá žena má pravděpodobnost otěhotnění v prvním roce snažení 80%. Fakt to není o tom, že se pokusíš a hned bác těhotná... resp. šance na to je hodně malá. Já pracovala několik let než se zadařilo. A to jsem nastupovala do nové práce a už jsme se snažili, velmi záhy přes IVF...

hezz17
29. čer 2020

Mě teda udivuji poslední dobou tyhle množící se nazory-uz si nebudu hledat práci, chci otěhotnět. Jako.... Jo spousta zen otehotni na první dobrou, ale takových je rozhodně menší počet než těch, čekají dlouho.

marta_kovar
29. čer 2020

Nechci být zlá ale to, že otěhotníš neznamená také, že porodíš. Bylo mi 20 když jsem přišla o dítě asi v 10tt. Ano, povedlo se napoprvé. Ale pak jsme se snažili zase skoro půl roku než se povedlo další. Takže není dobré se k tomu upínat protože potom to pro tebe může být horší.

drep
29. čer 2020

@lachtanice86 tak hlavně tu fiktivní pn musí někdo napsat. V našem regionu není, slušně řečeno, velká náklonost k práci a když přijdou, že chtěj pn, protože blbá práce, tak jsou strašně překvapení, když dostanou kázání a nedostanou PN.