Učitelky prvního stupně. Je tady někdo?

marimanta
27. lis 2024

Ahoj holky, jste tu nějaké učitelky prvního stupně... vlastně klidně i druhého? A není tu nějaká taková skupina přímo?
Před časem jsem převzala druhou třídu a začínám být zoufalá. Zatím to nechci moc rozvádět, ale klidně to to ze píšu později... i když raději soukromě, třeba v té skupině. Potřebuju se hlavně vypovídat a možná i nějakou zpětnou vazbu, rady.

zuzkasim
Autor odpověď smazal
Zobraz
marimanta
autor
27. lis 2024

@zuzkasim No právě... Napisu večer, až uložím děti. Děkuji 🙂

andelka
28. lis 2024

@marimanta když založis, přidám se. Nedávno jsem takovou hledala. Učím třetí týden ve 3. třídě a vloni tři měsíce 2.-5. třídu.

petrasipkova1
28. lis 2024

@andelka ahoj, můžu se tě zeptat jaké sis dodělala vzdělání ? Můj sen je být učitelka, ale mam gympl a přemýšlím kam se vrtnout. Jestli jen maturita v oboru a učit v MŠ nebo co podniknout. A myslím že ty nejsi původně učitelka ne ?

andelka
28. lis 2024

@petrasipkova1 nejsem, ale mám pedagogické minimum. Obvykle jsem AP, ale když je potřeba, učím.

enoli
28. lis 2024

@marimanta klidně mi napiš SZ. Letos mám tretaky, loni to byli druhaci.

ivkasolavova
Autor odpověď smazal
Zobraz
enoli
29. lis 2024

@ivkasolavova za mě už je to 4, možná 3-, když prihlednu k té AP. Jednoduché úlohy zvladla, některé s menší chybovosti, složitější nezvládla vůbec. Na procenta také. Je to méně bez 50%. Promiň, jestli jsem drsná, ale stejně drsná jsem na svoje vlastní děti (dcera těžký dyskalkulik, syn dyslektik a dysortografik).

misa_pise
30. lis 2024

@ivkasolavova prvních pět cvičení má dobře, až na nějaké drobné chyby v záměně písmen nebo v čárce, což bych já za chybu nepovažovala, protože tady šlo o obsah a ne o gramatiku a pokud je to dítě s potížemi, tak už vůbec ne. U třetího cvičení je hrozně málo bodů, tam já bych to bodovala vyšším počtem. Předposlední cvičení nemá, tam já bych zjistila proč, jestli jen omylem vynechal nebo tomu nerozumí a zkusila bych s ním dodělat alespoň s dopomocí. Poslední cvičení nepochopil stoprocentně zadání, ale má tam slova citové zabarvená i hanlivá, jen jiná, tam já bych to částečně uznala. Pokud je to dítě s asistentkou, je jasné, že má nějaké obtíže, tak bych to hodnotila jako celkem povedený test. Pokud by se nám nějak podařilo doplnit to předposlední cvičení alespoň společně, tak já bych dala třeba 2-. Ale hrozně záleží,co je to za dítě, jak mu daný předmět obecně jde, jaké má obtíže.

enoli
30. lis 2024

@misa_pise tam nebyla počítala chyba v tom chybějícím hacku. Chybělo tam jedno slovo 😉. Já to třeba u toho bodování vnímám složitosti úlohy. Mně zrovna ta třetí úloha přijde dost jednoduchá na ctvrtou tridu.. Já bych více bodů naopak dala za ty poslední dvě.

misa_pise
30. lis 2024

@enoli chybějícího slova jsem si nevšimla, ale na mém hodnocení by to nic moc nezměnilo.. samozřejmě pokud by tohle napsalo dítě, které nemá asistenta ani žádnou diagnózu, tak by hodnocení vypadalo jinak, ale za mě tam teda minimálně polovina úkolů je a hůř jak trojkou bych to nehodnotila. Navíc já bych si dítě zavolala, znovu vysvětlila poslední úlohu, aby to dítě zkusilo říct ústně a nechala bych ho dodělat i to předposlední cvičení, které podle mě to dítě buď přehlédlo nebo potřebovalo dovysvětlit. Pokud má dítě asistenta, tak tu podporu a občasné "nakopnutí" potřebuje.

enoli
30. lis 2024

@misa_pise rozumím. Já to zas beru tak, že od toho má právě toho AP. Když mám ve třídě AP počítám s tím, že se složitějšími ulohami žákovi pomůže. Já bych nejlépe dala 3.

enoli
30. lis 2024

@misa_pise on teda vůbec ten test je podle mě úroveň max. 3. třída. Nevidím ani vyjmenovaná slova, ani slovní druhy. Za mě je tedy extrémně jednoduchý.

andelka
30. lis 2024

@enoli Záleží jaké instrukce AP dostala, jestli a jak mohla pomáhat.

misa_pise
30. lis 2024

@andelka přesně, je tam hrozně málo informací.
@enoli podle mě je to malé opakování k ukončení kapitoly. Je pravda, že těžké není, ale zas jen těžko soudit, jaké dítě ho psalo, s jakými problémy. Pokud tam je osobní asistentka, tak podle mě měla ohlídat, že dítě správně pochopilo zadání a případně pomoct. Pokud je to asistentka učitele, tak záleží koho měla třeba zrovna víc na starost, těžko říct, co jí řekla paní učitelka, že může dělat, jak moc může pomáhat... je tam hromada věci, které neznáme.

andelka
30. lis 2024

@misa_pise Já jsem třeba při testech, diktátech apod. pomáhat nesměla. Hlídala si to učitelka. Pokud viděla,že dítě něco nezvládá, sama rozhodla o postupu ( dovysvetlit, přidat pomůcku, dát zacvicny příklad, změnit možnost odpovědi na ústní..)

ivkasolavova
30. lis 2024

@enoli a podle čeho soudíte známku prosím ?

ivkasolavova
30. lis 2024

@enoli vyjmenovaná slova se ještě neučil

enoli
30. lis 2024

@ivkasolavova však jsem to napsala, procentuálne jsem to spočítala + jsem koukala na obtížnost úloh. Vyjmenovaná slova už se učí ve 3.tride.
Ale jak už tu zaznělo, máme dost málo informací. Pokud bych měla hodnotit podle toho testu, tak za mě nejlepší známka 3, ale spíš 4.

andelka
30. lis 2024

@ivkasolavova vyjmenovaná slova učím zrovna teď, ve třetí třídě.

zuzkasim
1. pro 2024

@ivkasolavova Tohle je ale hrozně zavádějící dotaz. Pedagog, který děti učí, ví, co a jak je učí. Je zodpovědný i za hodnocení, které by mělo vyjadřovat to, co z těch cílů žák prozatím zvládl. Žákům s nějakými výukovými obtíži se upravují podmínky pro učení, ne pro hodnocení. K čemu ti bude, když ti nějaká učitelka na netu napíše, že ona by tohle hodnotila tak a tak? Ona tvé dítě nikdy neviděla, neučila ho, nesnažila se ho motivovat, nevěnovala mu svůj čas a energii a nebyla v té hodině, ve které se to psalo, nespolupracovala s asistentem. Jestli se ti vaše hodnocení nelíbí, neřeš to, prosím, tady, ale ve vaší škole. Podívej se na to, co by žáci měli zvládnout, promysli, co z toho opravdu zvládá tvoje dítě popř. jakou míru dopomoci k tomu potřebuje. Přemýšlej, jestli jste se na test připravovali i doma, zkus objektivní pohled, jestli máš dojem, že to tvoje dítě umí, je si jisté. A mysli na to, že je to jen známka, nějaké vyjádření toho, jak v momentální čas dítě ukázalo, že zadané učivo zvládá. Nic víc! Není potřeba známkám přikládat větší hodnotu, než mají. Učivo 1. stupně ZŠ je naprostý základ pro vše ostatní. Je cílem nás všech, aby se ho děti naučily co nejlépe, aby měly na čem stavět. Uměli si spočítat nákup, přečíst důležité informace, napsat cokoliv, co chtějí vyjádřit a orientovat se ve světě. Je jedno, jestli má na test 1 nebo 4, jestli má asistentku, ale není jedno, pokud sem pak do diskuze bude za pár let psát příspěvek s hromadou hrubek a věty bez hlubšího smyslu...

ivkasolavova
2. pro 2024

@andelka má rozložené učivo , ma jiný školní seznam co se kdy učí .

ivkasolavova
2. pro 2024

@zuzkasim ano já vás chápu jen jsem chtěla vidět pohled i jiné učitelky .S paní učitelkou se sejdeme určitě .Určitě vím že jednickar z něj nebude na známkách nelpíme jen jsem chtěla vidět názor i jiného učitele

ivkasolavova
2. pro 2024

@enoli děkuji moc 🙂

andelka
3. pro 2024

@ivkasolavova takže má individuální vzdělávací plán? To ovšem je dost zásadní věc. Tady nemůžeme určovat, ani zdaleka, jestli byla práce hodnocená dobře, nebo cokoliv jiného. IVP mění hodně věcí.

ivkasolavova
3. pro 2024

@andelka ano má individuální plán učivo rozložené na x let

andelka
3. pro 2024

@ivkasolavova To ale zcela mění situaci a názor kohokoliv tady nemá v podstatě význam. My jeho IVP a způsob hodnocení neznáme.

zuzkasim
3. pro 2024

@andelka Vidíš, přesně proto jsem napsala to, co jsem napsala. Nikdo z nás dotyčné dítě nezná, neučí. Nejde cokoliv hodnotit bez znalosti dalších souvislostí, proto jsem tolik opatrná na rady na netu. Teď to z paní pomalu leze, přidává další informace, při tom ze začátku chtěla "jen názor na známkování". A on má chlapec IVP a nějaké výukové obtíže, dokonce snad rozložené učivo... pracuje tedy jiným způsobem jak ostatní.
Pozor na jakékoliv hodnocení prací na netu. Ono se to totiž může jednou obrátit i vůči nám, až nějaká naše matka dá na net písemku. Nikdo neuvidí, co práce s dětmi za tím bylo, co jsme jim u toho řekli, jaké dali instrukce, ale odsoudit bude tak snadné...

andelka
4. pro 2024

@zuzkasim Přesně tak. Připadá mi to od rodičů dost podpasovka.